Smulpaapje kookt Mexicaans met deze smakelijke chili en taco’s



Veel mensen gebruiken nog kant en klare kruidenmixen om hun favoriete Mexicaanse eten te maken. Omdat het gemakkelijk is, of gewoon omdat het in de kast staat. Maar voor deze chili kun je die pakjes weggooien. Want met maar een paar ingrediënten maak je een intens lekkere chili.

Voor vier personen

1 el olie
1 rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geraspt of fijngehakt
400g rundergehakt
2 tl Chinese vijfkruidenpoeder (AH of bij de toko)
1 blik chilibonen (400g) uitgelekt
1 blik tomatenblokjes (400g)
150 ml sterke koffie of espresso
1 tomaten, in blokjes (zonder zaadjes)
1/2 gele paprika, in kleine blokjes
zout en peper
gemalen chili

Om te serveren

tacoschelpen
nacho’s
sla
zure room
avocado

Zo maak je de chili

In een grote pan verwarm je de olie en fruit je de knoflook en ui aan. Wil je een pittigere smaak aan de chili dan kun je er ook nog een of twee fijngesneden rode pepers bij meebakken. Wij gingen voor een wat mildere variant, dus lieten die achterwege. Na een minuut of vijf mag het gehakt erbij en de vijfkruidenpoeder. Bak die op hoger vuur lekker bruin. Dan mogen nu de bonen, tomatenblokjes en koffie erbij. Aan de kook brengen en dan het vuur lager en zonder deksel laten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe intenser de smaak wordt. Minimaal 20 minuten, maar met een minuut of 30 is het ècht lekker. Af en toe even omroeren. In de laatste vijf minuten voeg je de verse tomaat en paprika toe. Zo houden die lekker nog wat ‘bite’.

Vul je eigen taco

Zet sla, zure room, tomaat klaar. Eventueel wat avocado (in reepjes of als guacemole) En natuurlijk lekkere nacho’s. Dan kan nu iedereen zijn eigen taco vullen. Zo wordt het een echt Mexicaanse fiesta aan tafel!

Heb je extra gemaakt of is er wat over? Vries het (goed afgekoeld) in en doe er op een later, druk moment je voordeel mee. Ook lekker om de chili een keer met gekookte zilvervliesrijst te serveren.

 

Gepubliceerd op 2 januari 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.