Smulpaapje kookt! – Stamppot jonge sla
Een hele zak sla uit eigen moestuin kreeg ik. Je kunt me niet blijer krijgen dan met zelfgeoogste groente. Maar er alleen een salade mee maken, da´s niet alleen jammer, het was er ook gewoon teveel voor.
Dus creatief met sla moest het zijn. En dat is volgens mij gelukt met dit pittige stamppotje. Benieuwd of jullie het met me eens zijn.
Voor vier personen
750g kruimige aardappels, in stukken gesneden
melk en boter om er puree van te maken
2 handjes jonge sla, gemengd en grofgesneden
(En heb je geen moestuin, dan gebruik je gewoon kropsla)
1tl Dijon mosterd
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
Cornichons (oftewel dunne augurkjes) in blokjes gesneden (zoveel als je wilt)
Halfgedroogde tomaatjes, naar smaak, grofgesneden
Pittige kruidenkaas, naar smaak, in blokjes
Basis voor stamppot
Kook de aardappels in gezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen. Met een aardappelknijper (echt de beste uitvinding ooit!) of een stamper maak je van de aardappels met melk en boter een puree. Breng die op smaak met zout en peper.
Net als andijviestamppot
Door de puree doe je nu de smaakmakers, de augurkjes, tomaatjes, bosuitjes en kaas. Als laatste de jonge sla er goed door heen mengen, net als dat je met bijvoorbeeld andijviestamppot zou doen. Zorg er wel voor dat iedereen nu aan tafel zit, want deze stamppot wil je meteen op tafel zetten. Opnieuw opwarmen is, in verband met de sla, niet lekker. Serveer de stamppot met wat gebakken schol of een heerlijke gehaktbal.
Gepubliceerd op 28 mei 2014