Smulpaapje kookt! – Speculaascake met zoete aardappel



Ik hou er wel van om met niet alledaagse ingrediënten iets verrassends te maken. Deze cake valt wel in die categorie. Zoete aardappel is nou niet iets waarvan je denkt, goh laat ik daar eens een cake mee gaan bakken.

Maar oh wat een heerlijke combi blijkt het en wat krijg je er een smeuïge cake mee. Proberen hoor!

Voor 1 cake

750g zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden (netto 400g puree)
250g bloem
150g suiker
50g donkere basterdsuiker
2tl baking soda (zuiveringszout)
1el kaneel
1tl gember
1tl nootmuskaat
½ tl kruidnagels, fijngemalen tot poeder
1el maanzaad
mespuntje zout
50ml karnemelk
125ml zonnebloemolie
1tl vanille
2 eieren

Cakeblik + oven voorverwarmen op 200C

Speculaascake

Om te beginnen stoom je de zoete aardappel gaar. Het voordeel is dat de aardappel daar heel luchtig van wordt. Zet een pan water op en doe de aardappel in een stoommandje. Deksel op de pan en in een kwartier gaar stomen (tijd afhankelijk van de dikte van je aardappel) Laat even uitstomen en prak de aardappel daarna met een vork tot puree en laat afkoelen.

Cakebeslag

Meng in een aparte kom de bloem, suiker, zout, basterdsuiker, bakingsoda, kaneel, gember, nootmuskaat, maandzaad en kruidnagel. Die kruidnagel maal je bij voorkeur fijn in een vijzel, zodat je een poeder overhoudt. Meng alles goed door elkaar. In een maatbeker gaan de karnemelk, olie, vanille en eieren. Kluts dit goed door elkaar en meng door de droge ingrediënten tot een beslag. Als laatste nu de afgekoelde zoete aardappelpuree er door heen.

Cake bakken

Bedek een cakeblik met bakpapier (of vet goed in) en doe daar het beslag in. Strijk de bovenkant glad. Bak de cake 35-45 minuten tot ‘ie gaar en goudbruin is. Zeker weten dat je cake gaar is? Prik het midden in met een saté prikker. Als die er schoon uitkomt is je cake gaar. Laat even afkoelen voor je de cake uit het blik haalt.

Cake bewaren

Ik bewaarde mijn restjes cake in een plastic zakje op het aanrecht. Daar blijkt de cake niet tegen te kunnen. De zoete aardappel beschimmelt dan in record tempo (het warme septemberweer – toen ik de cake voor het eerst maakte – hielp daar ook niet bij). Verpak restjes cake dus goed in aluminiumfolie en bewaar (voor de zekerheid) in de koelkast. Overigens is deze cake vers het allerlekkerst, dus zorg gewoon dat je niks overhoudt 😉

Restjes zoeteaardappelpuree

Ik had nog wat puree over. Dat heb ik niet weggegooid, maar omgetoverd tot een lekker ontbijtje. Kijk maar

 

Gepubliceerd op 3 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.