Speculaasbrokken



Zelfgemaakte speculaasbrokken! Als dat niet een perfect begin van het heerlijke avondje is. Super simpel Sinterklaasrecept.

Een recept overigens waar de basis van de meester Cees Holtkamp is En aanpassen van zijn recepten is eigenlijk ‘not done’. Maar toch werkte het!

Want zijn recept voor speculaasjes veranderde ik in dit recept voor zelfgemaakte speculaasbrokken.

Dikke brokken knapperig speculaas, die je liefst natuurlijk met een mok zelfgemaakte chocolademelk serveert. Het heerlijke avondje kan beginnen!

Voor 2 bakplaten vol

  • 200g zachte boter
  • 275g donkere basterdsuiker
  • 4g zout
  • 45g karnemelk
  • 475g bloem
  • 15g bakpoeder
  • 25g speculaaskruiden
  • 1tl amandelextract

verder nodig: oven voorverwarmen op 150C – bakplaat voorzien van bakpapier

speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Voor je speculaasbrokken meng je met een mixer de boter en suiker tot alles goed is opgenomen. In een aparte kom gaat zout, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden. Doe nu de karnemelk en het amandelextract bij het botermengsel en mix goed door. Dan beetje bij beetje het bloemmengsel. Nu met de handjes in het deeg en het geheel tot een samenhangend deeg (kort) kneden. Vorm dit in een gelijkmatige (qua dikte) bal en wikkel in huishoudfolie.

Zelfgemaakte speculaas

Volgens Cees Holtkamp laat je het deeg 2-3 dagen in de koelkast rusten, zodat de smaken goed kunnen inwerken. Ik heb het geduld van een pinda, dus deed het deeg in de vriezer…. Dat ik het er iets langer in liet dan hoort bleek handig, want ik kon er daardoor perfect dunne plakken van snijden. Die brak ik in stukken en legde die op de bakplaat.

De officiële manier is om het deeg uit te rollen op een bebloemd aanrecht, tot een centimeter dik en daar stukken uit te snijden. Kies vooral zelf welke methode jou het meest aanspreekt.

Speculaas bakken

Bak de speculaas 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna voorzichtig met een spatel eraf en laat helemaal afkoelen op een rooster. Op die manier worden ze ook lekker krokant. Herhaal met het resterende deeg. Chocomelk maken nu en genieten van een heerlijk avondje!

Gepubliceerd op 16 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.