Speculaas koffiebroodjes



Een Sinterklaasvariant op de alom geliefde koffiebroodjes, dat zijn deze speculaas koffiebroodjes. Weer eens een andere Sinterklaaslekkernij!

De reguliere koffiebroodjes die op de site staan zijn al een hit, maar ik vermoed zo dat deze dat de komende periode ook gaan worden! Want wil je eens iets anders met Sinterklaas maken, dan zijn deze speculaas koffiebroodjes echt een aanrader! Dit is hoe je ze maakt.

Voor het deeg

  • 250ml melk
  • 1,5el droge gist
  • 60g gesmolten boter
  • 100g basterdsuiker
  • ½ tl zout
  • 450g bloem
  • 1-2 el speculaaskruiden

voor de vulling

  • 3el zachte, maar niet gesmolten boter
  • 65g suiker
  • 100g chocolate chips

koffiebroodjes met speculaas

Speculaas koffiebroodjes

Het deeg voor je speculaas koffiebroodjes is nog wel even een klusje, dus begin op tijd. Heb je een standmixer dan scheelt dat een hoop kneden. Anders alvast je spierballen warm maken, je zult ze nodig hebben 😉 Verwarm de melk in een pannetje tot lichaamstemperatuur, je moet er dus nog steeds een vinger in kunnen houden zonder die te verbranden. Daar gaat de boter en suiker bij. Meng dat goed voordat je de gist toevoegt. Laat dan 3 minuten staat zodat de gist actief kan worden.

In een grote kom (of in de kom van je standmixer) meng je de bloem met de speculaaskruiden en het zout. Giet daar het melk mengsel nu bij en roer door. Dit alles ga je nu 10 minuten flink kneden tot je een elastisch deeg hebt. Zet dat dan weg om in hoeveelheid te verdubbelen tijdens het rijzen, dat heeft ongeveer een uur nodig. Voorzie in die tijd een springvorm van een vel bakpapier.

Sinterklaas lekkernij

Is het deeg naar wens gerezen, rol het deeg dan met een deegroller uit tot een grote rechthoek en bestrijk het geheel met de zachte boter. Daarover heen sprenkel je gelijkmatig de suiker en chocolatechips. Rol het deeg nu, vanaf de brede kant, strak op. Hoe strakker, hoe beter. Snijd van die rol stukken en leg die, met de spiraalkant naar boven, naast elkaar in het bakblik. Er mag wat ruimte tussen blijven, want je laat het nu nog een keer 20 minuten rijzen.

Verwarm in die tijd je oven voor op 220C. Schuif het bakblik in de oven en bak – ongeveer 12-15 minuten – tot alles gaar is en je huis echt geweldig ruikt. Even in het blik iets laten afkoelen, voordat je de springvorm los maakt en iedereen kan aanvallen!

 

Gepubliceerd op 13 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.