Smulpaapje kookt! – Shakshuka



Op een gegeven moment maakte iedereen in foodie land dit – bijna onuitspreekbare – gerecht. Niet geheel overtuigd haalde Kayotic Kitchen me over het toch écht een keer te proberen.

Ik maakte een mildere versie van haar gerecht en eerlijk is eerlijk, dit is typisch winter comfort food. Een eenpansmaaltijd, waar je met knapperig brood in zacht gegaarde groente doopt, met als topper een eitje erin. Probeer maar eens!

Voor 4 personen

Als lunch of lichte avondmaaltijd

1tl komijnzaad
1el olijfolie
1 ui, halve ringen
2 paprika’s (geel en rood), in reepjes
2 tenen knoflook, geperst
paar sliertjes saffraan
1 blik tomatenblokjes
1el milde paprikapoeder
zout & peper
4 eieren
optioneel; 1el sumak

Ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Eenpansmaaltijd

Verhit de olie in een ovenvaste pan en rooster daar de komijnzaad een aantal minuten in, zodat die lekker smaak kan afgeven. Uien erbij en die 10 minuten lekker goudbruin bakken. Dan de paprika en knoflook erbij en goed omscheppen. Laat alles nu op een rustig vuur een minuut of 25 bakken, terwijl je af en toe omschept. Zo kunnen de paprika’s lekker zacht worden.

Gestoofde groente

Bestrooi alles nu met het paprikapoeder en de tomatenblokjes mogen er ook bij, net als de saffraan. Meng alles goed door en laat nog een minuut of tien pruttelen. Met de minuut worden de smaken geconcentreerder en de saus dikker. Precies wat je wilt! Verwarm nu ook je oven voor op 180C.

Lekkers uit de oven

Is je pan ovenvast, dan maak je holtes in het groentemengsel en giet je per holte 1 eitje erin. Geen ovenvaste pan, geen nood. Pak een ovenschaal, doe daar het groentemengsel in en maak dan de holtes voor de eieren. Zet het nu in de voorverwarmde oven, zodat de eieren kunnen stollen Ik hou persoonlijk niet van zacht eigeel, dus heb ‘8-10 minuten in de oven gezet. Minder mag natuurlijk, zorg wel dat de eiwitten gestold zijn.

Comfort food

Haal met ovenwanten uit de oven, bestrooi met nog wat Sumak voor een lekkere frisse smaak. Heb je dat niet, dan kan wat versgemalen peper natuurlijk ook prima. Serveer met lekker wat knapperig Turks brood. Een ideale eenpansmaaltijd, die je ook super een dag van te voren kunt klaarmaken.

Gepubliceerd op 22 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.