Smulpaapje kookt! – Shakshuka



Op een gegeven moment maakte iedereen in foodie land dit – bijna onuitspreekbare – gerecht. Niet geheel overtuigd haalde Kayotic Kitchen me over het toch écht een keer te proberen.

Ik maakte een mildere versie van haar gerecht en eerlijk is eerlijk, dit is typisch winter comfort food. Een eenpansmaaltijd, waar je met knapperig brood in zacht gegaarde groente doopt, met als topper een eitje erin. Probeer maar eens!

Voor 4 personen

Als lunch of lichte avondmaaltijd

1tl komijnzaad
1el olijfolie
1 ui, halve ringen
2 paprika’s (geel en rood), in reepjes
2 tenen knoflook, geperst
paar sliertjes saffraan
1 blik tomatenblokjes
1el milde paprikapoeder
zout & peper
4 eieren
optioneel; 1el sumak

Ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Eenpansmaaltijd

Verhit de olie in een ovenvaste pan en rooster daar de komijnzaad een aantal minuten in, zodat die lekker smaak kan afgeven. Uien erbij en die 10 minuten lekker goudbruin bakken. Dan de paprika en knoflook erbij en goed omscheppen. Laat alles nu op een rustig vuur een minuut of 25 bakken, terwijl je af en toe omschept. Zo kunnen de paprika’s lekker zacht worden.

Gestoofde groente

Bestrooi alles nu met het paprikapoeder en de tomatenblokjes mogen er ook bij, net als de saffraan. Meng alles goed door en laat nog een minuut of tien pruttelen. Met de minuut worden de smaken geconcentreerder en de saus dikker. Precies wat je wilt! Verwarm nu ook je oven voor op 180C.

Lekkers uit de oven

Is je pan ovenvast, dan maak je holtes in het groentemengsel en giet je per holte 1 eitje erin. Geen ovenvaste pan, geen nood. Pak een ovenschaal, doe daar het groentemengsel in en maak dan de holtes voor de eieren. Zet het nu in de voorverwarmde oven, zodat de eieren kunnen stollen Ik hou persoonlijk niet van zacht eigeel, dus heb ‘8-10 minuten in de oven gezet. Minder mag natuurlijk, zorg wel dat de eiwitten gestold zijn.

Comfort food

Haal met ovenwanten uit de oven, bestrooi met nog wat Sumak voor een lekkere frisse smaak. Heb je dat niet, dan kan wat versgemalen peper natuurlijk ook prima. Serveer met lekker wat knapperig Turks brood. Een ideale eenpansmaaltijd, die je ook super een dag van te voren kunt klaarmaken.

Gepubliceerd op 22 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.