De lekkerste saoto soep



Al tijden word ik door verschillende mensen (jullie weten wie je zijn!) lekker gemaakt met foto’s van zelfgemaakte saoto (spreek uit als sootoo). En al die tijd heb ik gedacht dat het ingewikkeld was om te maken.

Hoe fijn dat dat in werkelijkheid echt reuze mee valt. En het resultaat is echt go-dde-lijk. Dit is een soep waarvan ik maar zo vermoed dat ‘ie héél vaak gemaakt gaat worden. Dank aan de nicht van Dennis, die voor het recept zorgde!

Voor 6 – 8 personen

voor de bouillon

2,5 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of van goede kwaliteit bouillonblokjes)
3-4 eetlepels (palm)suiker
1 volle tl gemalen piment
5 tenen knoflook, zonder schil, gehalveerd
2 salam blaadjes (gedroogd of vers / diepvries bij de toko)
2 sereh stengels, opengesneden (markt of toko)
1 stukje Laos, duim groot, geschild (toko)
4 kippendijen
2 drumsticks
3 stengels fijn gesneden bladselderij (blaadjes én steeltjes)

voor de garnering

taugé
gefrituurde aardappelsticks (toko)
gefrituurde uitjes (toko)
gekookte eieren, in kwarten
blaadjes bladselderij
gekookte rijst
gekookte sperzieboontjes
Ketjap sambal, naar smaak

Bouillon voor de saoto

Doe alles in een grote pan en breng dit langzaam aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen. De kip is dan gaar. Haal die eruit en laat de bouillon rustig verder nog een uurtje pruttelen, zodat de smaken nog intenser worden. Snijd de kip in dunne reepjes en bewaar die apart in een bakje.

Saoto soep

Nu komt het lekkerste deel. Pak een groot diep bord en van alle ingrediënten voor de garnering doe je een beetje in het bord. Hoeveel is aan jou, eet je de soep als lichte lunch of als maaltijdsoep. Daarover heen gaat de (gezeefde) hete bouillon. Breng alles nu op smaak met de ketjap sambal. Hoe meer je van pittig houdt, des te meer sambal ketjap doe je erin. Meteen serveren!

Bouillon invriezen

Je maakt een behoorlijke hoeveelheid bouillon, die je perfect kunt invriezen als niet alles meteen opgaat. Doe dat wel zonder de garnering. Heb je kip e.d. over vries dat apart in. Als je de soep dan hebt ontdooit kun je die apart van de garnering warm maken.

De gefrituurde aardappelsticks en uitjes kun je niet invriezen. Bewaar wat je over hebt in een luchtdicht bakje of sluit de zakjes luchtdicht af.

Gepubliceerd op 28 januari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.