Roombotercake

Een klassieker, dat is deze echte roombotercake. Je hebt deze roombotercake ook nog eens zo gemaakt!
Eigenlijk is roomboter geen roomboter, maar gewoon boter. Roomboter is men gaan gebruiken om aan te geven dat het een puur product is. Voor mij is het de basis van lekker bakken. Zeker als je een klassieke roomboter, ehrm botercake maakt.
Ik maakte deze cake voor de 5e verjaardag van onze dochter, zodat ze ‘m op haar partijtje zelf kon versieren. Maar hij is ook zonder verjaardag of versiersels – puur en vers uit de oven – super lekker.
Voor één cake (10 flinke plakken)
- 200g boter (ongezouten) – op kamertemperatuur
- 200g fijne kristalsuiker
- 4 eieren (maat M)
- 200g bloem
- 1el bakpoeder
- 1/2 tl bakingsoda
- snufje zout
- rasp van 1 citoen
- 1tl vanille extract
Bakblik (ingevet of voorzien van bakpapier) – oven voorverwarmen op 150C (hetelucht)
Roombotercake
De sleutel tot een lekkere smeuïge roombotercake is dat je de zachte boter en de suiker minimaal 2 minuten maar liefst 5 minuten mixt. Je wilt echt een licht, crèmig geheel hebben. Dit kan met de handmixer, of in een Kitchenaid. Daarna mix je, één voor één, de eieren erdoor. Pas een volgend ei erbij, als het ei daarvoor volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom goed erbij, zodat alles goed gemengd is. Dan de rasp en vanille er nog kort door mixen.
In een aparte kom meng je de bloem, bakingsoda, bakpoeder en een snufje zout. Meng dit in twee delen door het botermengsel. Niet te lang mixen! Giet het beslag in het bakblik en bak ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de cake goed gaar is. Laat dan nog een half uurtje in het blik afkoelen, voor je de roombotercake op een rooster zet om verder af te koelen. Smullen maar!
Verjaardagscake
Maak je van je roombotercake een verjaardagscake, zoals wij deden voor de 5e verjaardag van onze dochter dan zorg je natuurlijk dat je slagroom en heel veel eetbare versiersels in huis hebt. Iedereen een lekkere dikke plak verjaardagscake, een dot slagroom erop en versieren maar!
Gepubliceerd op 6 juli 2015