Gestoofde Rode Kool



Als er voor mij íets synoniem is met het najaar dan is het rode kool. Heerlijk bij eigenlijk alle typisch Hollandse gerechten. Voordat ik dit recept bedacht greep ik eigenlijk automatisch naar de rode kool uit het vriesvak. Maar in het kader van back to basic realiseerde ik me dat dit gerecht daar ook absoluut in thuis hoort.

En weet je wat zo mooi is, in een half uurtje staat het gerecht op tafel én je huis geurt zoals het nog nooit geroken heeft. Maak een dubbele portie en vries een deel in, dan sla je twee vliegen in één klap!

rodekool 2018

Voor vier personen als bijgerecht

1 uitje, gesnipperd
scheutje olie
½ rode kool, in dunne reepjes
250ml bouillon
3el Mangoazijn (of gebruik witte wijnazijn)
2 kruidnagels
1 laurierblad
1el suiker
sap van ½ sinaasappel
50-75g gedroogde cranberries

Zelf rode kool maken

Je kunt rode kool al kant en klaar gesneden kopen, maar het is zoveel goedkoper én duurzamer om dat zelf te doen. Gebruik een mandoline of snijd de rode kool zelf flinterdun. *) Fruit in de tussentijd het uitje in wat olie aan. Doe daar de fijngesneden rode kool bij. Daarbij gaat de bouillon, azijn, kruidnagel, laurier, suiker, sinaasappelsap en cranberry.

Basisrecept voor rode kool

Breng alles nu aan de kook, zet het vuur iets lager en laat in een half uurtje gaar stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe om. Proef ook even na een half uur. Ik hou van wat ‘bite’ nog aan mijn groente. Wil je het nog iets zachter laat dan nog wat langer stoven. Je kunt als je wilt de laatste vijf minuten ook nog wat appelblokjes mee laten stoven, maar wat mij betreft is het niet eens nodig.

*) tegenwoordig, anno 2018, gebruik ik hier mijn Magimix foodprocessor voor. Dan gaat het nóg sneller!

Gepubliceerd op 6 november 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.