Risotto, een eenvoudig basisrecept



Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.

Er zijn weinig gerechten die zo volledig in de categorie comfort food vallen als risotto. Nestel je met een kommetje risotto op de bank, of serveer tijdens een lekker etentje. Je kunt er echt alle kanten mee op.

In het voorjaar met mooie jonge groente, in de herfst met prachtige paddenstoelen. Maak je risotto vegetarisch, met vis of vlees. Het kan allemaal. En daarmee ook een mooi toegankelijk recept voor het hele gezin. Niets houdt je tegen om aan de slag te gaan!

Basisrecept voor risotto

1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el neutrale (olijf)olie
optioneel: scheut witte wijn
1L warme bouillon
250 – 300g risottorijst
+/- 75g Parmezaanse kaas, geraspt
Scheutje olijfolie of klontje roomboter
Versgemalen zwarte peper en zout

Paddenstoelenrisotto

500g gemengde paddenstoelen
1el verse tijm
Neutrale olie of boter
Peper en zout
optioneel: truffelolie
optioneel: plakjes truffel (op olie)

risotto basisrecept

Basisrecept voor risotto

Verwarm voor de risotto in een grote pan de olie en fruit hier de ui en knoflook in aan, een minuut of vijf zonder het te kleuren. Doe de risottorijst erin en schep goed om. Gebruik je wijn doe die er nu bij (ongeveer 150 ml) en roer tot alles verdampt is. Daarna gaat, scheut voor scheut, de warme bouillon erbij. Niet teveel tegelijk, je wilt de rijst langzaam laten garen.

De hoeveelheid bouillon is een richtlijn. Je hebt niet altijd de volledige hoeveelheid nodig. Roer na iedere keer bouillon goed door, tot de bouillon volledig is opgenomen. Pas dan doe je er een nieuwe scheut bij. Proef na een minuut of twintig roeren de rijst, als het goed is is je risotto nu bijna gaar. Is dat het geval, geen bouillon meer toevoegen. Nog niet helemaal gaar? Dan nog een scheutje erbij.

Maak je risotto af

Als je risotto gaar is zet je het vuur uit en gaat de kaas erbij, als ook een scheutje olie (gebruik de lekkerste die je hebt!) of een klein klontje boter. Hiermee maak je de risotto echt helemaal af en krijgt ‘ie dat smeuïge en romige dat juist zo heerlijk is aan risotto. Tot slot zout en peper naar smaak. Je basisrisotto is nu klaar!

Risotto met paddenstoelen

Voor een lekkere herfstige risotto bak je grofgesneden paddenstoelen in een goede scheut olie (of klont boter) een minuut of tien, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een lepel verse tijm en zout en peper. Roer dit door je basisrisotto.

Wil je het extra decadent en smaakvol maken, doe er dan in plaats van gewone olie een scheutje truffelolie door. Nóg decadenter/lekkerder, dan kun je er ook nog een schepje truffelplakjes doorheen roeren. Je weet niet wat je proeft!

Gepubliceerd op 28 juli 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.