Risotto, een eenvoudig basisrecept



Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.

Er zijn weinig gerechten die zo volledig in de categorie comfort food vallen als risotto. Nestel je met een kommetje risotto op de bank, of serveer tijdens een lekker etentje. Je kunt er echt alle kanten mee op.

In het voorjaar met mooie jonge groente, in de herfst met prachtige paddenstoelen. Maak je risotto vegetarisch, met vis of vlees. Het kan allemaal. En daarmee ook een mooi toegankelijk recept voor het hele gezin. Niets houdt je tegen om aan de slag te gaan!

Basisrecept voor risotto

1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el neutrale (olijf)olie
optioneel: scheut witte wijn
1L warme bouillon
250 – 300g risottorijst
+/- 75g Parmezaanse kaas, geraspt
Scheutje olijfolie of klontje roomboter
Versgemalen zwarte peper en zout

Paddenstoelenrisotto

500g gemengde paddenstoelen
1el verse tijm
Neutrale olie of boter
Peper en zout
optioneel: truffelolie
optioneel: plakjes truffel (op olie)

risotto basisrecept

Basisrecept voor risotto

Verwarm voor de risotto in een grote pan de olie en fruit hier de ui en knoflook in aan, een minuut of vijf zonder het te kleuren. Doe de risottorijst erin en schep goed om. Gebruik je wijn doe die er nu bij (ongeveer 150 ml) en roer tot alles verdampt is. Daarna gaat, scheut voor scheut, de warme bouillon erbij. Niet teveel tegelijk, je wilt de rijst langzaam laten garen.

De hoeveelheid bouillon is een richtlijn. Je hebt niet altijd de volledige hoeveelheid nodig. Roer na iedere keer bouillon goed door, tot de bouillon volledig is opgenomen. Pas dan doe je er een nieuwe scheut bij. Proef na een minuut of twintig roeren de rijst, als het goed is is je risotto nu bijna gaar. Is dat het geval, geen bouillon meer toevoegen. Nog niet helemaal gaar? Dan nog een scheutje erbij.

Maak je risotto af

Als je risotto gaar is zet je het vuur uit en gaat de kaas erbij, als ook een scheutje olie (gebruik de lekkerste die je hebt!) of een klein klontje boter. Hiermee maak je de risotto echt helemaal af en krijgt ‘ie dat smeuïge en romige dat juist zo heerlijk is aan risotto. Tot slot zout en peper naar smaak. Je basisrisotto is nu klaar!

Risotto met paddenstoelen

Voor een lekkere herfstige risotto bak je grofgesneden paddenstoelen in een goede scheut olie (of klont boter) een minuut of tien, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn. Breng op smaak met een lepel verse tijm en zout en peper. Roer dit door je basisrisotto.

Wil je het extra decadent en smaakvol maken, doe er dan in plaats van gewone olie een scheutje truffelolie door. Nóg decadenter/lekkerder, dan kun je er ook nog een schepje truffelplakjes doorheen roeren. Je weet niet wat je proeft!

Gepubliceerd op 28 juli 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.