Smulpaapje kookt! – Pompoen & tomatentaart



De overgang van zomer naar herfst. Eigenlijk wil je er nog niet aan denken, tot je beseft dat ook dat jaargetijde weer heerlijke seizoensproducten met zich meebrengt.

Deze taart brengt het beste van de zomer samen met de eerste najaarsproducten. Een prima manier om heel voorzichtig je weer te verheugen op het moois dat het najaar biedt.

Voor één taart

1 rol kant & klaar (blader-/korst)deeg
2el uienrelish (French’s)
2-3 rijpe tomaten, in plakken
½ flespompoen, in plakken (zonder schil)
1 rode ui, in ringen
3 takjes tijm
zout & peper
175g taleggio (of een andere pittige kaas die goed smelt), in plakjes
 

Taartvorm met losse bodem – oven voorverwarmen op 175

Hartige taart

Ik kocht onlangs een prachtige langwerpige taartvorm met losse bodem, maar je kunt ook prima een vierkant of ronde bodem gebruiken. Beleg de taartvorm met het deeg (je kunt natuurlijk ook prima zelf korstdeeg maken of plakjes bladerdeeg gebruiken. Het handige van kant en klaar deeg is dat je het papier dat erom zit meteen als bakpapier kunt gebruiken.

Uienrelish

Bestrijk de bodem met de uienrelish. Dit geeft de taart straks nét iets meer qua smaak. Je zou ook uienchutney kunnen gebruiken of zelf 2 rode (gesnipperde) uien 10-15 minuten in wat olie zachtjes kunnen bakken/karameliseren.

Groentetaart

Op de uienrelish gaan nu, dakpansgewijs, de plakken pompoen en tomaat. Om te voorkomen dat je taart te vochtig wordt duw je de zaadlijsten en het vocht uit de plakken tomaat, zodat je puur het vlees overhoudt. Wil je nóg meer smaak geven aan je taart, grill de pompoenplakken dan even om en om in een (grill)pan. Niet alleen geeft dat kleur, je geeft de pompoen ook alvast een zetje om te garen. Over de groente heen nu wat zout, peper en de losgeriste tijm. Verdeel daarover heen de plakjes kaas.

Pompoen & tomatentaart

Bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas mooi gesmolten is en de pompoen beetgaar is. Haal de vorm uit de oven en laat even in de vorm afkoelen. Duw dan de bodem naar boven en haal de taart voorzichtig uit de vorm. Serveer lauwwarm met een frisse salade.

Meer inspiratie

Wil je dit najaar nog vaker iets lekkers met pompoen maken, kijk dan ook eens hier bij de andere pompoenrecepten van Smulpaapje.

 

Gepubliceerd op 3 september 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.