Ovenaardappeltjes



Het geheim van ultiem knapperige ovenaardappeltjes met een zachte binnenkant? Tijd! Dit is dus niet een gerecht voor de snelle doordeweekse dag, maar des te meer iets waar je in het weekend tijd voor uittrekt.

En als je dan héél slim bent maak je lekker veel, zodat je op die doordeweekse dag met eventjes opwarmen, tóch die heerlijke ovenaardappeltjes op tafel zet.

Als bijgerecht voor vier personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
Lekkere olijfolie
Zeezout
Knoflook, naar smaak, grof gesneden
Optioneel: verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm of oregano

Grote ovenschaal of bakplaat bedekt met bakpapier

Basis voor ovenaardappels

De basis voor een goede ovenaardappel zit ‘in het koken ervan, hoe gek dat ook klinkt. Maar door de aardappel goed gaar te koken én daarna goed uit te laten stomen leg je de basis voor het krokante laagje. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar, giet af en schud dan even om in het vergiet. Laat nu goed uitstomen, tot er geen damp meer af komt.

Aardappels uit de oven maak je zo

Verwarm terwijl je de aardappels kookt de oven voor op 200C. De uitgestoomde aardappels doe je nu in een ovenschaal, giet hierover heen de olijfolie. Gebruik echt lékkere olie, dat verschil proef je echt. Schud de aardappels goed om, zodat ze allemaal goed bedekt zijn met de olie. Bestrooi met grof zeezout en doe de knoflook erdoor. Nog een keer omschudden. Je basis is klaar.

Smaakmakers

Afhankelijk van waar je je aardappeltjes bij serveert kun je er nu ook nog kruiden bij of over doen. Hou je van die mediterrane smaak, dan is verse of gedroogde tijm of oregano heerlijk. Hou je van een meer uitgesproken smaak, denk dan eens aan (gerookt) paprikapoeder.

Slow cooking

Nadat je de smaakmakers erbij hebt gedaan zet je de aardappeltjes in de oven en laat je ze 30 – 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Schud tussentijds om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Mijn ultieme zondagsgerecht is deze ovenaardappeltjes bij eens stukje gebakken zalm of bij een kippetje uit de oven. Oh en natúúrlijk hoort hier een lik hele lekkere mayonaise bij. Echt!

 

Gepubliceerd op 4 november 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour
16 oktober 2020
 
Lasagne Bolognese

De lekkerste lasagne Bolognese ooit komt uit de Pastabijbel. Minstens zo lekker als bij de Italiaan, maar gewoon thuis gemaakt!
16 oktober 2020
camembert uit de oven
 
Smulpaapje weekmenu – week 43

Makkelijke maaltijden voor het hele gezin, dat is het weekmenu. Variatie, vers en gezond. Welke gerechten ga jij deze week maken?
15 oktober 2020
Bolognesesaus voor pasta
 
Bolognesesaus

De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de Bolognesesaus. Maak lekker veel en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.