Ovenaardappeltjes



Het geheim van ultiem knapperige ovenaardappeltjes met een zachte binnenkant? Tijd! Dit is dus niet een gerecht voor de snelle doordeweekse dag, maar des te meer iets waar je in het weekend tijd voor uittrekt.

En als je dan héél slim bent maak je lekker veel, zodat je op die doordeweekse dag met eventjes opwarmen, tóch die heerlijke ovenaardappeltjes op tafel zet.

Als bijgerecht voor vier personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
Lekkere olijfolie
Zeezout
Knoflook, naar smaak, grof gesneden
Optioneel: verse kruiden zoals bijvoorbeeld tijm of oregano

Grote ovenschaal of bakplaat bedekt met bakpapier

Basis voor ovenaardappels

De basis voor een goede ovenaardappel zit ‘in het koken ervan, hoe gek dat ook klinkt. Maar door de aardappel goed gaar te koken én daarna goed uit te laten stomen leg je de basis voor het krokante laagje. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar, giet af en schud dan even om in het vergiet. Laat nu goed uitstomen, tot er geen damp meer af komt.

Aardappels uit de oven maak je zo

Verwarm terwijl je de aardappels kookt de oven voor op 200C. De uitgestoomde aardappels doe je nu in een ovenschaal, giet hierover heen de olijfolie. Gebruik echt lékkere olie, dat verschil proef je echt. Schud de aardappels goed om, zodat ze allemaal goed bedekt zijn met de olie. Bestrooi met grof zeezout en doe de knoflook erdoor. Nog een keer omschudden. Je basis is klaar.

Smaakmakers

Afhankelijk van waar je je aardappeltjes bij serveert kun je er nu ook nog kruiden bij of over doen. Hou je van die mediterrane smaak, dan is verse of gedroogde tijm of oregano heerlijk. Hou je van een meer uitgesproken smaak, denk dan eens aan (gerookt) paprikapoeder.

Slow cooking

Nadat je de smaakmakers erbij hebt gedaan zet je de aardappeltjes in de oven en laat je ze 30 – 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Schud tussentijds om, zodat alle kanten mooi goudbruin kunnen worden. Mijn ultieme zondagsgerecht is deze ovenaardappeltjes bij eens stukje gebakken zalm of bij een kippetje uit de oven. Oh en natúúrlijk hoort hier een lik hele lekkere mayonaise bij. Echt!

 

Gepubliceerd op 4 november 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
7 januari 2022
taco lasagne
 
Weekmenu 2022 – week 1

Een jubileumjaar voor het weekmenu, want het is dit jaar 10 jaar geleden dat ik startte met een wekelijkse menu. Onverminderd makkelijk en lekker!
7 januari 2022
Gebakken spruitjes met miso kip
 
Gebakken spruitjes met miso kip

Spruitjes worden nootachtig van smaak als je ze op hoog vuur bakt. Als je daarbij kip marineert in miso en maple syrup ben je helemaal blij.