Smulpaapje kookt! – Loes’ tomaten op brood



Ook Loes stuurde deze zomer een familiefavoriet in. Het lijkt een variant op de Spaanse pane con tomate, brood met tomaat. Het gerecht is vele malen lekkerder dan de simpele benaming doet vermoeden.

Heerlijk om deze zomer nog te eten als de tomaten op z’n lekkerst zijn. Bij ons thuis gingen de borden in ieder geval schoon op.

Voor 2 ruime volwassen porties

750-1000 gram tomaten
4 plakjes ontbijtspek, laat de slager ze iets dikker snijden
1-2 middelgrote uien, in ringen gesneden
Ciabatta
Boterhammen
Optioneel: klein bakje crème fraiche

Stooftomaten

Ontvel de tomaten en snij ze in grove partjes. Bak alle ontbijtspek krokant aan in een droge, voorverwarmde pan. In een aparte pan bak je in een beetje olie de uienringen, tot ze lekker zacht zijn en een wat verkleurd (na een minuut of tien)

Voeg de tomatenpartjes aan de uien toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot een egale massa ontstaat en het meeste van het vocht verdampt is. Regelmatig even doorroeren. Breng op smaak met zout en peper.

Variaties

Eventueel kan je er ook een bakje creme fraiche doorheen roeren, dat maakt het volgens Loes romiger. Wij vonden de smaak zo puur natuur al super lekker. Serveer met een vers gebakken ciabatta of dikke sneden brood. Wil je nog wat extra’s, bestrooi dan met geraspte kaas of leg op het brood een paar plakjes kaas.

Gepubliceerd op 15 augustus 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.