Smulpaapje kookt! – Loes’ tomaten op brood



Ook Loes stuurde deze zomer een familiefavoriet in. Het lijkt een variant op de Spaanse pane con tomate, brood met tomaat. Het gerecht is vele malen lekkerder dan de simpele benaming doet vermoeden.

Heerlijk om deze zomer nog te eten als de tomaten op z’n lekkerst zijn. Bij ons thuis gingen de borden in ieder geval schoon op.

Voor 2 ruime volwassen porties

750-1000 gram tomaten
4 plakjes ontbijtspek, laat de slager ze iets dikker snijden
1-2 middelgrote uien, in ringen gesneden
Ciabatta
Boterhammen
Optioneel: klein bakje crème fraiche

Stooftomaten

Ontvel de tomaten en snij ze in grove partjes. Bak alle ontbijtspek krokant aan in een droge, voorverwarmde pan. In een aparte pan bak je in een beetje olie de uienringen, tot ze lekker zacht zijn en een wat verkleurd (na een minuut of tien)

Voeg de tomatenpartjes aan de uien toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot een egale massa ontstaat en het meeste van het vocht verdampt is. Regelmatig even doorroeren. Breng op smaak met zout en peper.

Variaties

Eventueel kan je er ook een bakje creme fraiche doorheen roeren, dat maakt het volgens Loes romiger. Wij vonden de smaak zo puur natuur al super lekker. Serveer met een vers gebakken ciabatta of dikke sneden brood. Wil je nog wat extra’s, bestrooi dan met geraspte kaas of leg op het brood een paar plakjes kaas.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.