Kip uit Jordanië



Tijdens een pilates les raakte ik in gesprek met mijn buurvrouw die uit Jordanie komt en ik vertelde over de prachtige Arabische kruiden die ik onlangs kreeg.

Als snel ging het over haar favoriete gerechten en wist ik haar dit familierecept te ontfutselen. Ik hoop maar dat ik het eer aan heb gedaan. Het was hoe dan ook verrukkelijk!

Voor 2 personen

als lunchgerecht of lichte maaltijd

3 kippenbouten
2 winterwortels
1 ui, grof gehakt
3 stengels bleekselderij
1 venkel, grof gesneden
2 bosuitjes
de steeltjes van klein bosje peterselie
zwarte peper & zout

2 uien, grof gesneden
2-3 tl Sumak, oa via Vanilla Venture
Turks brood, gehalveerd

Kip pocheren

Zet een grote pan op, waar straks de hele kippenbouten in kunnen. Vul die met water en voeg alle, grofgesneden, groenten toe. Breng aan de kook. Op dat moment kunnen de kippenbouten erin en laat je die 25 minuten, op zacht vuur, pocheren.

Uien karamelliseren

In de tussentijd verhit je de olie en boter in een pan en bak je daarin de uien aan. Laat ze lekker wat kleur krijgen, maar bak ze niet te hard. Ze hebben ongeveer 10-15 minuten nodig om te karamelliseren. Verwarm nu ook je oven voor op 200C.

Jordanese kip

Haal de kippenbouten uit het vocht en ontdoe ze van het meeste van het vlees. Snijd het brood open en beleg dat met het kippenvlees. Doe er de gekaramelliseerde uien overheen als ook nog een paar eetlepels van de kippenbouillon. Zet dit in de oven, zodat het vocht uit het brood verdampt en knapperig wordt. Reken op ongeveer 15 minuten, afhankelijk van welk brood je gebruikt. Haal uit de oven en bestrooi royaal met Sumak. Meteen serveren!

Kippenbouillon

Van het vocht en de resterende botten kunnen je nu een geweldige kippenbouillon maken. Laat hiervoor alles nog een half uur pruttelen en kook het dan in. Eventueel voeg je maximaal 1 blokje kippenbouillon toe voor wat extra smaak. Haal de kippenbotten, groenten en dergelijke eruit. Snijd de groente die nog in tact is, zoals de wortel en bleekselderij, in stukken en doe die terug in de soep. Eventuele laatste stukjes kippenvlees ook. Ideaal ook om in kleine porties in te vriezen, voor bijvoorbeeld bouillon voor risotto en dergelijke.

Gepubliceerd op 2 januari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.