Kip uit Jordanië



Tijdens een pilates les raakte ik in gesprek met mijn buurvrouw die uit Jordanie komt en ik vertelde over de prachtige Arabische kruiden die ik onlangs kreeg.

Als snel ging het over haar favoriete gerechten en wist ik haar dit familierecept te ontfutselen. Ik hoop maar dat ik het eer aan heb gedaan. Het was hoe dan ook verrukkelijk!

Voor 2 personen

als lunchgerecht of lichte maaltijd

3 kippenbouten
2 winterwortels
1 ui, grof gehakt
3 stengels bleekselderij
1 venkel, grof gesneden
2 bosuitjes
de steeltjes van klein bosje peterselie
zwarte peper & zout

2 uien, grof gesneden
2-3 tl Sumak, oa via Vanilla Venture
Turks brood, gehalveerd

Kip pocheren

Zet een grote pan op, waar straks de hele kippenbouten in kunnen. Vul die met water en voeg alle, grofgesneden, groenten toe. Breng aan de kook. Op dat moment kunnen de kippenbouten erin en laat je die 25 minuten, op zacht vuur, pocheren.

Uien karamelliseren

In de tussentijd verhit je de olie en boter in een pan en bak je daarin de uien aan. Laat ze lekker wat kleur krijgen, maar bak ze niet te hard. Ze hebben ongeveer 10-15 minuten nodig om te karamelliseren. Verwarm nu ook je oven voor op 200C.

Jordanese kip

Haal de kippenbouten uit het vocht en ontdoe ze van het meeste van het vlees. Snijd het brood open en beleg dat met het kippenvlees. Doe er de gekaramelliseerde uien overheen als ook nog een paar eetlepels van de kippenbouillon. Zet dit in de oven, zodat het vocht uit het brood verdampt en knapperig wordt. Reken op ongeveer 15 minuten, afhankelijk van welk brood je gebruikt. Haal uit de oven en bestrooi royaal met Sumak. Meteen serveren!

Kippenbouillon

Van het vocht en de resterende botten kunnen je nu een geweldige kippenbouillon maken. Laat hiervoor alles nog een half uur pruttelen en kook het dan in. Eventueel voeg je maximaal 1 blokje kippenbouillon toe voor wat extra smaak. Haal de kippenbotten, groenten en dergelijke eruit. Snijd de groente die nog in tact is, zoals de wortel en bleekselderij, in stukken en doe die terug in de soep. Eventuele laatste stukjes kippenvlees ook. Ideaal ook om in kleine porties in te vriezen, voor bijvoorbeeld bouillon voor risotto en dergelijke.

Gepubliceerd op 2 januari 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus