Havermout & citroen cakejes



Met havermout kun je natuurlijk gezonde ontbijtje maken, maar bak er ook eens deze citroencakejes met havermout mee!

Het maken is amper werk, het wachten op het perfecte resultaat weer wel. En hoewel geduld niet mijn sterkste kant is, zijn deze cakejes het wachten meer dan waard.

Want ja, met havermout kun je super gezonde ontbijtjes maken, ik maak er toch liever deze cakejes mee 😉

Voor ongeveer 15 cakejes

Sap van 2 citroenen (250ml) (je kunt evt ook sinaasappelsap gebruiken, dan 200ml sap)
rasp van 1 citroen (of rasp van een sinaasappel)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
100g zachte boter
140g bruine basterdsuiker
150g bloem
1tl kaneel
½ tl zout
1tl bakpoeder
100g havermout

variatie: gebruik ipv citroensap het sap van 1 limoen en beleg de laag gecondenseerde melk met verse frambozen

Ovenschotel 28x16cm. Oven voorverwarmen op 200C (180C hetelucht)

cake met havermout

Havermout & citroen cakejes

Meng voor de cakejes als eerste de gecondenseerde melk met het citroensap en de rasp. In een aparte kom mix je met de mixer de boter en basterdsuiker crémig. Zeef dan de bloem, kaneel en bakpoeder erdoor. Doe het zout en de havermout erbij, goed mixen. Het resultaat is een kruimelig geheel.

Bakken met havermout

Doe 1/3 van het kruimeldeeg op de bodem van een langwerpige ovenschaal en druk dat met je handen stevig aan. Daarop giet je het citroenmengsel. Spreid dat goed evenredig uit. Als je wilt kun je hier, dun, een laagje hagelslag over strooien. Tot slot daar over heen de laatste laag kruimeldeeg. Let op; niet aanduwen, maar voorzichtig evenredig verspreiden. De ovenschaal gaat dan de oven in, 20-25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Geduld is een schone zaak

Haal de ovenschaal uit de oven en laat het nu minstens een half uur afkoelen. Daarna snijd je er met een scherp mesje blokjes van, maar schep ze er nog niet uit. De hele ovenschaal gaat afgekoeld en al de koelkast in. Minimaal een uur, zodat alles goed kan opstijven. En voor al dat geduld is je beloning een heerlijk knapperig, fris zurig havermoutcakeje. Dat was het wachten wel waard, toch?!

Dit recept is een bewerking van een recept van Pioneer Woman

Gepubliceerd op 15 februari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.