Havermout & citroen cakejes



Met havermout kun je natuurlijk gezonde ontbijtje maken, maar bak er ook eens deze citroencakejes met havermout mee!

Het maken is amper werk, het wachten op het perfecte resultaat weer wel. En hoewel geduld niet mijn sterkste kant is, zijn deze cakejes het wachten meer dan waard.

Want ja, met havermout kun je super gezonde ontbijtjes maken, ik maak er toch liever deze cakejes mee 😉

Voor ongeveer 15 cakejes

Sap van 2 citroenen (250ml) (je kunt evt ook sinaasappelsap gebruiken, dan 200ml sap)
rasp van 1 citroen (of rasp van een sinaasappel)
1 blikje gecondenseerde melk (397gr)
100g zachte boter
140g bruine basterdsuiker
150g bloem
1tl kaneel
½ tl zout
1tl bakpoeder
100g havermout

variatie: gebruik ipv citroensap het sap van 1 limoen en beleg de laag gecondenseerde melk met verse frambozen

Ovenschotel 28x16cm. Oven voorverwarmen op 200C (180C hetelucht)

cake met havermout

Havermout & citroen cakejes

Meng voor de cakejes als eerste de gecondenseerde melk met het citroensap en de rasp. In een aparte kom mix je met de mixer de boter en basterdsuiker crémig. Zeef dan de bloem, kaneel en bakpoeder erdoor. Doe het zout en de havermout erbij, goed mixen. Het resultaat is een kruimelig geheel.

Bakken met havermout

Doe 1/3 van het kruimeldeeg op de bodem van een langwerpige ovenschaal en druk dat met je handen stevig aan. Daarop giet je het citroenmengsel. Spreid dat goed evenredig uit. Als je wilt kun je hier, dun, een laagje hagelslag over strooien. Tot slot daar over heen de laatste laag kruimeldeeg. Let op; niet aanduwen, maar voorzichtig evenredig verspreiden. De ovenschaal gaat dan de oven in, 20-25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Geduld is een schone zaak

Haal de ovenschaal uit de oven en laat het nu minstens een half uur afkoelen. Daarna snijd je er met een scherp mesje blokjes van, maar schep ze er nog niet uit. De hele ovenschaal gaat afgekoeld en al de koelkast in. Minimaal een uur, zodat alles goed kan opstijven. En voor al dat geduld is je beloning een heerlijk knapperig, fris zurig havermoutcakeje. Dat was het wachten wel waard, toch?!

Dit recept is een bewerking van een recept van Pioneer Woman

Gepubliceerd op 15 februari 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.