Smulpaapje kookt! – Hangop trifle met in thee gemarineerde sinaasappel



Inspiratie voor nieuwe gerechten kan uit allerlei verschillende hoeken komen. Onlangs bezocht ik in één week tijd de winter bbq van Dilmah en at ik bij restaurant Herengracht in Amsterdam. Daar at ik een hangop trifle als dessert en het bracht me op het volgende idee!

Met thee kun je namelijk meer doen dan een heerlijk kopje thee zetten. Dilmah, het theemerk uit Sri Lanka, heeft in haar reeks fantastische smaken. Met twee daarvan ging ik aan de slag en maakte ik dit verrassende dessert.

Voor 4 personen

2 sinaasappels, in partjes
2 zakjes thee (Rose French Vanilla en Lime Orange )
200ml kokend water
1liter halfvolle yoghurt
1 schone theedoek
een zeef en kom
1el agave siroop (of gebruik honing)
1tl vanille extract
4-8 gemberkoekjes

Zelf hangop maken

Dit heeft even wat tijd nodig, dus begin hier de dag ervoor al mee. Hang een schone theedoek (eentje die zonder wasverzachter is gewassen!) in een zeef, die je boven een grote kom hangt. Giet daar het hele pak yoghurt en bindt de bovenkant samen met keukentouw en laat het uiteinde over de rand van de kom hangen. Zet dit in de koelkast en laat het zo een nacht staan. Het resultaat is dat al het vocht uit de yoghurt is getrokken en je een dikke yoghurt overhoudt die qua textuur nog het meest doet denken aan kwark, maar vele malen zachter van smaak is. Breng de hangop op smaak met agave siroop en de vanille extract, roer dat goed door elkaar.

Thee als smaakmaker

In de tijd dat je de hangop creëert marineer je ook het fruit. Trek van 100 ml water thee, niet te sterk. Doe dat ook met het andere zakje thee. Leg de partjes sinaasappel in de thee, en laat dit ook een nacht marineren.

Hangop dessert met Dilmah thee

Om het dessert te maken ga je als volgt te werk. In hoge glazen gaat een flinke eetlepel van de hangop. Daarop partjes sinaasappel en een half koekje, verkruimeld. Dan weer een laagje hangop en sinaasappel en koekkruimels. Tot slot nog een toef hangop. Garneer met koekkruimels en serveer meteen!

 

Gepubliceerd op 14 februari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.