Smulpaapje kookt! – Hangop trifle met in thee gemarineerde sinaasappel



Inspiratie voor nieuwe gerechten kan uit allerlei verschillende hoeken komen. Onlangs bezocht ik in één week tijd de winter bbq van Dilmah en at ik bij restaurant Herengracht in Amsterdam. Daar at ik een hangop trifle als dessert en het bracht me op het volgende idee!

Met thee kun je namelijk meer doen dan een heerlijk kopje thee zetten. Dilmah, het theemerk uit Sri Lanka, heeft in haar reeks fantastische smaken. Met twee daarvan ging ik aan de slag en maakte ik dit verrassende dessert.

Voor 4 personen

2 sinaasappels, in partjes
2 zakjes thee (Rose French Vanilla en Lime Orange )
200ml kokend water
1liter halfvolle yoghurt
1 schone theedoek
een zeef en kom
1el agave siroop (of gebruik honing)
1tl vanille extract
4-8 gemberkoekjes

Zelf hangop maken

Dit heeft even wat tijd nodig, dus begin hier de dag ervoor al mee. Hang een schone theedoek (eentje die zonder wasverzachter is gewassen!) in een zeef, die je boven een grote kom hangt. Giet daar het hele pak yoghurt en bindt de bovenkant samen met keukentouw en laat het uiteinde over de rand van de kom hangen. Zet dit in de koelkast en laat het zo een nacht staan. Het resultaat is dat al het vocht uit de yoghurt is getrokken en je een dikke yoghurt overhoudt die qua textuur nog het meest doet denken aan kwark, maar vele malen zachter van smaak is. Breng de hangop op smaak met agave siroop en de vanille extract, roer dat goed door elkaar.

Thee als smaakmaker

In de tijd dat je de hangop creëert marineer je ook het fruit. Trek van 100 ml water thee, niet te sterk. Doe dat ook met het andere zakje thee. Leg de partjes sinaasappel in de thee, en laat dit ook een nacht marineren.

Hangop dessert met Dilmah thee

Om het dessert te maken ga je als volgt te werk. In hoge glazen gaat een flinke eetlepel van de hangop. Daarop partjes sinaasappel en een half koekje, verkruimeld. Dan weer een laagje hangop en sinaasappel en koekkruimels. Tot slot nog een toef hangop. Garneer met koekkruimels en serveer meteen!

 

Gepubliceerd op 14 februari 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 juli 2020
 
Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies

Wat doe je met goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies? Maaike vertelt hoe zij de eetopvoeding van haar zoontje aanpakt.
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!