Smulpaapje kookt! – Hangop trifle met in thee gemarineerde sinaasappel



Inspiratie voor nieuwe gerechten kan uit allerlei verschillende hoeken komen. Onlangs bezocht ik in één week tijd de winter bbq van Dilmah en at ik bij restaurant Herengracht in Amsterdam. Daar at ik een hangop trifle als dessert en het bracht me op het volgende idee!

Met thee kun je namelijk meer doen dan een heerlijk kopje thee zetten. Dilmah, het theemerk uit Sri Lanka, heeft in haar reeks fantastische smaken. Met twee daarvan ging ik aan de slag en maakte ik dit verrassende dessert.

Voor 4 personen

2 sinaasappels, in partjes
2 zakjes thee (Rose French Vanilla en Lime Orange )
200ml kokend water
1liter halfvolle yoghurt
1 schone theedoek
een zeef en kom
1el agave siroop (of gebruik honing)
1tl vanille extract
4-8 gemberkoekjes

Zelf hangop maken

Dit heeft even wat tijd nodig, dus begin hier de dag ervoor al mee. Hang een schone theedoek (eentje die zonder wasverzachter is gewassen!) in een zeef, die je boven een grote kom hangt. Giet daar het hele pak yoghurt en bindt de bovenkant samen met keukentouw en laat het uiteinde over de rand van de kom hangen. Zet dit in de koelkast en laat het zo een nacht staan. Het resultaat is dat al het vocht uit de yoghurt is getrokken en je een dikke yoghurt overhoudt die qua textuur nog het meest doet denken aan kwark, maar vele malen zachter van smaak is. Breng de hangop op smaak met agave siroop en de vanille extract, roer dat goed door elkaar.

Thee als smaakmaker

In de tijd dat je de hangop creëert marineer je ook het fruit. Trek van 100 ml water thee, niet te sterk. Doe dat ook met het andere zakje thee. Leg de partjes sinaasappel in de thee, en laat dit ook een nacht marineren.

Hangop dessert met Dilmah thee

Om het dessert te maken ga je als volgt te werk. In hoge glazen gaat een flinke eetlepel van de hangop. Daarop partjes sinaasappel en een half koekje, verkruimeld. Dan weer een laagje hangop en sinaasappel en koekkruimels. Tot slot nog een toef hangop. Garneer met koekkruimels en serveer meteen!

 

Gepubliceerd op 14 februari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.