Smulpaapje kookt! – Griekse Souvlaki



Wij eten thuis niet heel vaak veel vlees in één keer, behalve als er souvlaki op tafel komt. Zelfs onze peuter stort zich dan op de stokjes gemarineerd vlees alsof ze weken niet te eten heeft gehad.

Het lamsvlees, dat supermals is geworden door de marinade, in combinatie met de tzaziki en een knapperig pittabroodjes. Heerlijk! Je haalt Griekenland op deze manier gewoon in je eigen huis!

Voor 6-8 stokjes souvlaki

700g lamsfilet, aan één stuk
2 tenen knoflook
2 tl zeezout
4el olijfolie
1 el versgehakte dille
Sap van 1 citroen

Marinade voor de smaak

Haal het beste lamsvlees dat je je kunt veroorloven. Zeker als je het bij de Turkse of Marokkaanse slager haalt heb je relatief goedkoop perfect lamsvlees. Snijd het vlees in grote blokken.

In een vijzel maal je de knoflook met het zeezout tot een pasta. Heb je geen vijzel dan kan het ook met de hand. Met de punt van je mes plet je de knoflook en daar doe je het zout bij, tot je een pasta hebt. Dan de olie, citroensap en dille erbij even goed mengen. Doe dit, in een grote kom, over het lamsvlees en laat dat minimaal 2 uur maar liever een hele dag marineren. Hoe langer het vlees erin ligt, hoe meer smaak het opneemt.

Lamsvlees op de BBQ

Week in water de satéstokjes, dit voorkomt dat ze straks op de bbq in de fik kunnen vliegen. Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes. Afhankelijk van de hoeveelheid personen en hoeveel trek je hebt kun je er 6 tot 8 stokjes van maken. Je kunt ze nu grillen op de hete BBQ, dat heeft ongeveer 10 minuten in totaal nodig. Regelmatig draaien zorgt dat ze overal goed gaar worden. Je wilt wel nog iets rosé vlees over houden, dus gril ze ook niet te lang. Maar ook in een grill pan (of zelfs in een gewone pan) kun je ze prima klaarmaken, dan mis je alleen wel die typische BBQ smaak.

Serveer met geroosterde grote pitta broodjes, een frisse Griekse Salade en natuurlijk wat tzaziki!

Gepubliceerd op 7 mei 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.