Smulpaapje kookt! – Griekse Souvlaki



Wij eten thuis niet heel vaak veel vlees in één keer, behalve als er souvlaki op tafel komt. Zelfs onze peuter stort zich dan op de stokjes gemarineerd vlees alsof ze weken niet te eten heeft gehad.

Het lamsvlees, dat supermals is geworden door de marinade, in combinatie met de tzaziki en een knapperig pittabroodjes. Heerlijk! Je haalt Griekenland op deze manier gewoon in je eigen huis!

Voor 6-8 stokjes souvlaki

700g lamsfilet, aan één stuk
2 tenen knoflook
2 tl zeezout
4el olijfolie
1 el versgehakte dille
Sap van 1 citroen

Marinade voor de smaak

Haal het beste lamsvlees dat je je kunt veroorloven. Zeker als je het bij de Turkse of Marokkaanse slager haalt heb je relatief goedkoop perfect lamsvlees. Snijd het vlees in grote blokken.

In een vijzel maal je de knoflook met het zeezout tot een pasta. Heb je geen vijzel dan kan het ook met de hand. Met de punt van je mes plet je de knoflook en daar doe je het zout bij, tot je een pasta hebt. Dan de olie, citroensap en dille erbij even goed mengen. Doe dit, in een grote kom, over het lamsvlees en laat dat minimaal 2 uur maar liever een hele dag marineren. Hoe langer het vlees erin ligt, hoe meer smaak het opneemt.

Lamsvlees op de BBQ

Week in water de satéstokjes, dit voorkomt dat ze straks op de bbq in de fik kunnen vliegen. Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes. Afhankelijk van de hoeveelheid personen en hoeveel trek je hebt kun je er 6 tot 8 stokjes van maken. Je kunt ze nu grillen op de hete BBQ, dat heeft ongeveer 10 minuten in totaal nodig. Regelmatig draaien zorgt dat ze overal goed gaar worden. Je wilt wel nog iets rosé vlees over houden, dus gril ze ook niet te lang. Maar ook in een grill pan (of zelfs in een gewone pan) kun je ze prima klaarmaken, dan mis je alleen wel die typische BBQ smaak.

Serveer met geroosterde grote pitta broodjes, een frisse Griekse Salade en natuurlijk wat tzaziki!

Gepubliceerd op 7 mei 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.