Smulpaapje kookt! – Gado Gado



Uit m’n comfort zone, de zelfopgelegde challenge voor 2015 bevalt tot nu toe meer dan goed. Ik kookte daardoor dit jaar al Arabisch, Javaans en nu Indonesisch. En alles werd met luid applaus thuis ontvangen. Ook door de jongste Smulpaap van het gezin.

Dit is bovendien een gerecht dat je uiteindelijk zo kunt maken als je zelf wilt. Varieer volop met de groente van jouw keuze. Oh, en de pindasaus is essentieel. Die maakt het echt af!

Zelfgemaakte pindasaus

3 tenen knoflook
300g ongezouten pinda’s
1 blikje kokosmelk
1tl trassi
65g basterdsuiker
sap van 1 limoen
sambal naar smaak
optioneel: scheutje melk

Groenten voor de Gado Gado

haricot verts, beetgaar gekookt
chinese kool, dunne gesneden
taugé, gewassen en uitgelekt
komkommer, in partjes
eieren, hardgekookt en gehalveerd
reepjes tofu, gebakken
gekookte partjes aardappel
gebakken uitjes, ter garnering

Zelf pindasaus maken

Zet een pan op het vuur en bak daar kort, in een klein scheutje olie, de tenen knoflook in aan. Dan de noten erbij, omscheppen en heel even mee roosteren. Daarna trassi, kokosmelk, suiker en limoensap toevoegen. Nu de staafmixer erop en glad pureren. Wil je wat dunnere pindasaus voeg dan een scheutje melk toe. Laat alles goed doorwarmen en breng op smaak met sambal.

Groente voor Gado Gado

Voor de groenten heb ik je mijn variatie gegeven, maar even goed vervang je een en ander en voeg je je eigen favorieten toe. Denk aan wat kort gekookte bloemkool, of kousenband in plaats van sperziebonen. De hoeveelheden bepaal je ook zelf. Ik kook voor een hele zak (diepvries) haricot verts, een halve chinese kool, een handje tauge en maar weinig tofu, komkommer en aardappel. Wij aten de groenten op kamer temperatuur. Maar ook dat kan naar eigen smaak, van koud tot warm. Handig hé?!

Serveren

Serveer de groente samen met de pindasaus en garneer met gebakken uitjes. Als je er een volledige maaltijd van wilt maken kun je ook nog gekookte rijst toevoegen en wat kroepoek erbij serveren.

Gepubliceerd op 3 februari 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.