Smulpaapje kookt! – Flapjacks



Flapjacks noemen de Engelsen dit. Het engelse koekje doet nog het meest denken aan onze mueslirepen. Barstensvol gedroogd fruit, zaden en noten. Geen suikervrij koekje overigens, ze worden knapperig door gebruik van suiker en honing.

Toch denken wij dat zelfgemaakte koekjes nog altijd honderd keer beter zijn dan voorverpakte. Dus voor een verwenmomentje maak eens deze zelfgebakken lekkernij!

Wat heb je nodig

Brownieblik (30×20 cm)
150g suiker
175g boter
125g honing
300g havermout
50g amandelschaafsel
50g pompoenpitten
40g gehakte pistachenootjes
35g sesamzaadjes
80g cranberries
75g rozijnen
55g gedroogde abrikoos in reepjes
1tl kaneel

Verwarm je oven op 175C

Gebruik je fantasie

Verwarm de boter, suiker en honing tot de boter is gesmolten en je alles goed kunt mengen. In een grote kom meng je alle andere ingrediënten goed door elkaar. Maar varieer gerust met de soort gedroogde vruchten en/of noten. Dit is slechts hoe wij ze maakten. Denk bijvoorbeeld aan walnoten in plaats van pistache. Of gedroogde ananas en wat kokosblokjes, voor een tropische variant.

Zelf gemaakt altijd het lekkerst

Giet het suiker/botermengsel er nu bij en met een houten lepel heel goed mengen. Giet dit in het blik, dat je hebt voorzien van een vel bakpapier, en druk de bovenkant heel stevig aan. Bak dit nu 10-20 minuten in de oven. Zodra hij mooi goudbruin is kan ie eruit. Tijden variëren per oven, dus blijf erbij.

Geduld is een schone zaak

Haal het blik uit de oven en laat het volledig afkoelen. Het blijft, zolang het nog warm is, makkelijk uit elkaar vallen. Zodra de honing en boter stollen wordt de koek ook stevig. Pas dan ga je ze in stukken snijden. Dreigen ze toch uit elkaar te vallen, druk ze dan weer stevig aan. Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze bewaren in een luchtdichte trommel.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.