FlammkuchenJaren geleden aten wij onze eerste Flammkuchen, op een terras aan het water in Keulen. Daarna aten we ‘nog vele malen als we naar Lille gingen om inkopen te doen (een aanrader overigens!). Maar nooit zagen we ‘m in een Nederlands restaurant op de (lunch) kaart staan. Het schijnt dat daar hèèl langzaam verandering in komt, maar daar gaan wij niet op wachten. Zelf aan de slag dus!

Voor elk moment van de dag

Wat je nodig hebt is tijd. Omdat je het deeg moet laten rijzen, maar verder kan een kind de was doen. Echt! Laat kinderen vooral helpen. Dit recept leent zich daar prima voor. Ook kleine handjes kunnen kneden. En al iets grotere handjes bijvoorbeeld de uien en champignons snijden. Je kunt ‘m eten als avondeten, in plaats van de reguliere pizza. Maar maak eens wat kleinere versies, voor bij de lunch of de borrel! Of misschien wel als snack tijdens oud & nieuw?!

Voor 1 bakplaat uit de oven of 4 kleine uit de elektrische pizzaoven

250g bloem (als je 00’bloem kunt krijgen gebruik die, anders gewone bloem)
7g droge gist uit een zakje
150ml lauwwarm water
een theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
spierballen

Voor op de flammkuchen
200ml crème fraîche
rode ui, in flinterdunne ringen
kastanjechampignons, hele dunne plakjes
pancetta of spekblokjes, even uitgebakken

Aan de slag met het deeg

In een kom de bloem, gist, olijfolie en zout doen. Zorg dat zout en gist elkaar in eerste instantie niet raken! Dan het water erbij en met een vork meng je alles door elkaar. Nu is het tijd om je spierballen te gebruiken. Doe het mengsel op een schoon aanrecht en maak er een samenhangend deeg van. Dat deeg ga je nu minstens 5 minuten kneden. En dan bedoel ik, flink je gewicht in de strijd gooien en knèden. En niet minder dan 5 minuten, echt de volle vijf minuten. Je eindigt dan met een prachtig elastisch deeg. Maak er een bal van, doe in een schone kom en dek af met huishoudfolie en zet op een warme plek weg. Het deeg moet minstens een uur rijzen.

Voor op de flammkuchen

In de tussentijd ga je met de rest van de ingrediënten aan de gang. De rode ui snij je flinterdun in ringen. En ook de kastanjechampignons gaan in dunne plakjes. Na een uur pak je het deeg er weer bij en kneed je even de lucht er uit. Verdeel het nu of in vier stukken of bedek een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier, gelijkmatig met het deeg. Hoe dunner je het uitrolt, des te lekkerder is je Flammkuchen straks.

Simpel zijn ze het lekkerst

Smeer de bodem royaal in met crème fraîche. Beetje versgemalen zwarte peper erover. (zout is niet nodig!) Daarop dan de uiringetjes en paddenstoelen. Als je spekjes gebruikt mogen die er nu ook over heen. En dat is het. In de (voorverwarmde) oven ermee. 15 minuten op de hoogst mogelijke stand. Of doe ze, zoals wij, in de elektrische pizzaoven (echt iedere cent van de aankoop dubbel en dwars waard!) Op de hoogste stand, vier minuten. En klaar is ie! Eet smakelijk

Gepubliceerd op 30 december 2013


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.