Cola kip van de barbecueAls je weer eens wat anders van de barbecue wilt eten dan hamburgers of worstjes, maar het ook wel spannend vindt om hele stukken vlees te doen dan is dit een perfect recept.

Niet alleen omdat het relatief simpel is, maar omdat het zeker ook ‘wow factor!’ heeft. Begin op tijd, zodat de kip alle tijd heeft om in de marinade te liggen.

Voor 4-6 personen

1,5kg scharrelkip
100g ketchup
2el chili jam
35g basterdsuiker
1 blikje cola (geen light)

Barbecue tot 190C verhitten – kernthermometer

Cola kip

De marinade is deels gebaseerd op die uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers, maar in plaats van chilisaus (zoals in zijn recept) heb ik de chili jam van Joris Bijdendijk, uit de Food We Love box, gebruikt. Meng de ketchup, chili jam basterdsuiker en 100 ml van de cola tot een sausje en marineer hier de hele kip in. Doe dat lekker de hele dag en draai het beesie af en toe even om.

Kip op de BBQ

Als je er klaar voor bent verwarm je de barbecue tot 190C (indirect). Pak een braadslee (die deze hitte aan kan) en zet hierin de kip, op het (eerder open gemaakte) blikje cola (waar dus nog een deel cola inzit). Als de opening van de kip niet groot genoeg is moet je die even een handje helpen. Zet de braadslee, met de kip op het colablikje nu op de barbecue. Let op, de marinade niet weggooien. Gedurende het braden giet je steeds beetjes marinade over de kip.

Gebraden kippetje

Bij ons gingen de vleugeltjes op een gegeven moment te hard, dus heb ik de kip op z’n rug gelegd. Hou dit in de gaten. Het is zonde als delen van de kip verbranden of te gaar worden. De kip is gaar als de kernthermometer in de dijen 73C aangeeft. Afhankelijk van de hitte van je barbecue duurt dan ongeveer 45 minuten. Haal de kip dan van de barbecue af en laat even rusten voor je ‘aansnijdt. Serveer met een gepofte aardappel, maiskolf en een lekkere groene salade

Gepubliceerd op 26 juni 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd