Bloemkool met blauwe kaassaus



Bloemkool is een van de favoriete groenten van onze kleuter. Gewoon zo, kort gekookt, uit het vuistje. Of lekker uit de oven, met een kaassaus en puree. Ik vind weinig zo typisch ‘comfort food’ als groente met kaassaus in combinatie met puree. Jammie! Uiteraard geef ik aan deze klassieker wel weer mijn eigen twist.

Voor vier personen

1 bloemkool, schoongemaakt en in gelijke roosjes gesneden
1 portie klassieke bechamelsaus
100g blauwe kaas, zoals bijvoorbeeld Gorgonzola
Aardappelpuree – zie basisrecept
Bechamelsaus op basis van roomboter, bloem en melk

Ingevette ovenschotel en de oven voorverwarmen op 200C

Bloemkool met kaassaus

Kook de bloemkool in ruim, gezouten water beetgaar. Ik hou ervan als groente nog een beetje bite hebben, dus hou meestal een minuut of vijf aan. Kook liever iets te kort dan te lang. Giet af en laten even uitstomen. In die tijd maak je de klassieke bechamelsaus volgens mijn basisrecept. Als je saus klaar is voeg je er de in stukken gesneden blauwe kaas aan toe. Roer tot de kaas is gesmolten.

Bloemkool uit de oven

Doe de bloemkool in de ovenschaal en giet er de blauwe kaassaus over heen. Wil je het écht lekker dan kun je over de bovenkant zelfs nog wat geraspte kaas sprenkelen, voor een mooi kaaskorstje. Zet in de oven tot de bovenkant begint te verkleuren.

Eigentijdse Hollandse keuken

Serveer de bloemkoolschotel met lekker zelfgemaakte aardappelpuree. Lekker erbij is bijvoorbeeld deze gehaktmuffin. Eet smakelijk!

Gepubliceerd op 25 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.