Smulpaapje kookt! – Bietjesharingsalade



In Zweden is salade met bietjes en haring vast onderdeel van de Kersttafel, maar ik vond het nieuwe haringseizoen dé gelegenheid om een variant op deze salade te maken.

En dan zonder de aardappels, zoals de Zweden doen maar lekker licht en dus ideaal voor bijvoorbeeld bij de lunch, of als voorgerecht.

Wat heb je nodig

225g geraspte bietjes
500ml water
200g suiker
125ml rodewijnazijn
5 laurierblaadjes
6-10 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 ui, gesnipperd
1 appel, in kleine blokjes
3 haringen (Hollandse Nieuwe bijvoorkeur), fijngesneden
125ml zure room
2el verse dille, fijngesneden
2el verse bieslook, fijn gesneden

Zo maak je de bietjesharingsalade

Meng het water met de suiker, azijn, laurier, kruidnagel, kaneel, ui en appel en doe daar de bietjes doorheen. Even goed mengen en nu 2 uur, afgedekt laten staan. Giet daarna af, verwijder alle kruidnagels en doe in een grote kom.

Hollandse Nieuwe op z’n best

Hierbij gaat nu de zure room, dille en bieslook. Meng dit alles goed en breng op smaak met zout en peper. Als laatste nu de haring erbij en nog een keer goed mengen. Het allerlekkerst is de salade als je die even een nachtje in de koelkast laat staan, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Serveer met een toastje bij de borrel, of als vissalade bij de lunch. Heerlijk op geroosterd brood of op een geroosterde bagel.

Bietjesharingsalademetbagel_web.jpg

 

Gepubliceerd op 15 juli 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.