Smulpaapje kookt! – Bietjesharingsalade
In Zweden is salade met bietjes en haring vast onderdeel van de Kersttafel, maar ik vond het nieuwe haringseizoen dé gelegenheid om een variant op deze salade te maken.
En dan zonder de aardappels, zoals de Zweden doen maar lekker licht en dus ideaal voor bijvoorbeeld bij de lunch, of als voorgerecht.
Wat heb je nodig
225g geraspte bietjes
500ml water
200g suiker
125ml rodewijnazijn
5 laurierblaadjes
6-10 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 ui, gesnipperd
1 appel, in kleine blokjes
3 haringen (Hollandse Nieuwe bijvoorkeur), fijngesneden
125ml zure room
2el verse dille, fijngesneden
2el verse bieslook, fijn gesneden
Zo maak je de bietjesharingsalade
Meng het water met de suiker, azijn, laurier, kruidnagel, kaneel, ui en appel en doe daar de bietjes doorheen. Even goed mengen en nu 2 uur, afgedekt laten staan. Giet daarna af, verwijder alle kruidnagels en doe in een grote kom.
Hollandse Nieuwe op z’n best
Hierbij gaat nu de zure room, dille en bieslook. Meng dit alles goed en breng op smaak met zout en peper. Als laatste nu de haring erbij en nog een keer goed mengen. Het allerlekkerst is de salade als je die even een nachtje in de koelkast laat staan, zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken. Serveer met een toastje bij de borrel, of als vissalade bij de lunch. Heerlijk op geroosterd brood of op een geroosterde bagel.
Gepubliceerd op 15 juli 2014