Smulpaapje kookt! – Bechamelsaus



Vind jij bechamelsaus maken net zo eng als ik ooit? Lees dan gauw verder. Want als je boter kunt smelten kun je ook bechamelsaus maken! Zo eenvoudig? Ja, zo eenvoudig is het écht.

Ik laat je stap voor stap zien wat de sleutel is voor het maken van dit basisrecept. Heb je het eenmaal onder de knie dan staat de deur wagenwijd open naar de lekkerste sauzen en gerechten.

Voor bechamelsaus heb je nodig

50g roomboter
40g bloem
Melk
Zout & peper

Zo maak je bechamelsaus  

Smelt de boter in een pan, maar zorg dat ‘ie niet bruin wordt. Doe het dus op een laag vuur en geleidelijk. Zodra de boter gesmolten is gaat de bloem erbij. Hup, in één keer in de pan. Nu is het belangrijk dat je een garde en een (liefst siliconen) spatel bij de hand hebt. Roeren! Je roert de bloem door de boter, zodat alles wordt opgenomen. Je krijgt een licht papje dat je even laat bakken. Op laag vuur! Je wilt het niet verbranden. De reden om dit te doen is dat je zo de bloemsmaak weg bakt. Doe dit een minuutje.

Witte saus

Voor een klassieke bechamelsaus gaat er nu melk bij. Dit kan echter ook bouillon zijn. Super lekker voor als je bijvoorbeeld ragout wilt maken. Maar voor witte saus gebruik je melk. Dat gaat er scheutje voor scheutje bij. De pan staat nog steeds op laag vuur. Per keer roer je dit door het bloem/botermengsel, tot het volledig is opgenomen. Dan laat je het even staat, door de warmte dikt het in. Weer een scheut melk erbij. Herhaal dit tot je de gewenste dikte van je saus hebt. Je wilt dat de saus uiteindelijk de achterkant van een lepel bedekt zonder er meteen van af te vallen.

Bechamelstap1_web.jpgBechamelstap2_web.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Van bechamel- tot kaassaus

Breng je bechamelsaus op smaak met zout en peper, als je wilt nog wat nootmuskaat. Maar je kunt er hierna ook kaassaus van maken. Gebruik je favoriete (goed smeltbare!) kaas en verwarm die erdoor, tot het helemaal gesmolten is. Maar ook blauwe kaas kan, heerlijk voor bijvoorbeeld over de bloemkool of in je witlof ham en kaas.

Zo makkelijk is het dus. De klassieke bechamelsaus kun jij vanaf nu dus ook zelf maken!

 

Gepubliceerd op 15 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!