Smulpaapje kookt! – Appelcake met pecannoten



We hebben een eigen appelboom die ieder jaar kílo’s Elstars geeft, dus in deze tijd van het jaar maak ik wat vaker een appeltaart, of een appelcake. Zoals deze met pecannoten en gekarameliseerde appeltjes.

Je kunt ‘in een springvorm bakken, maar met net zo veel gemak in een cakeblik. Waar je ‘ook inbakt het resultaat is heerlijk!

Voor de cake

100g roggemeel
150g bloem
1tl kaneel
1tl bakpoeder
½ tl bakingsoda
200g zachte boter
50g suiker
75g bruine basterdsuiker
2 eieren
100ml slagroom
100g pecannoten, grofgehakt

Voor de vulling

500g appelschijfjes (je hebt dus wat meer appels nodig, die je schilt en waar je het klokhuis uit haalt. Ik gebruikte 6 Elstars in totaal)
1tl gemberpoeder
50g boter
½ el (truffel) honing

Oven voorverwarmen op 175C – springvorm (ingevet)

Appelcake met noten

In een kom gaat de bloem, roggemeel, kaneel, bakpoeder, bakingsoda. Even goed mengen. Met een handmixer (of Kitchenaid) mix je de boter en beide suikers een aantal minuten. Dan een voor een de eieren erbij en tot slot de slagroom. Het bloemmengsel hier nu beetje bij beetje bijdoen tot je een mooi egaal beslag hebt.

Gekarameliseerde appeltjes

Verhit een koekenpan met de boter. De appelschijfjes bestrooi je met de gember, even goed husselen. Bak de appelschijfjes nu 5-8 minuten en in de laatste minuten gaat de honing erbij. Giet het overtollig vocht af.

Cake met appel en noten

Vet een springvorm (of cakeblik) goed in en giet hier 1/3 van het beslag in. Bedek met een laagje appelschijfjes en de helft van de noten. Rest van het beslag erover heen, goed gelijk strijken (bijvoorbeeld met een spatel of paletmes) en nog een laagje appelschijfjes en noten. Bak de cake 35 minuten in de voorverwarmde oven. Bak je de cake in een cakeblik reken dan op 55-60 minuten. Check met een satéprikker (die er schoon uit moet komen) of je cake gaar is. Houd ook de appeltjes in de gaten, verkleuren die te snel dek de bovenkant dan af met een stukje aluminiumfolie. Laat in het blik afkoelen, voor je ‘eruit haalt en in punten snijdt.

Gepubliceerd op 24 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.