Smulpaapje kookt! – Amaretti koekjes uit de Zilveren Lepel (Dolci)



Dit recept uit de Zilveren Lepel Dolci dat ik reviewde bezorgde me wel wat hoofdbrekens. De eiwitten moeten namelijk echt héél goed stijf zijn, om te zorgen dat de koekjes mooi luchtig en bros bakken.

Maar wanneer dat goed lukt heb je ook wel echt een authentiek Italiaans koekje. Eet ze overigens wel snel op – tja, hoe moeilijk zal dat zijn – want dit zijn geen bewaarkoekjes.

 

Voor één bakplaat vol

75g amandelmeel
55g suiker
2 eiwitten
120g poedersuiker
klein scheutje vanille extract

Bakplaat met bakpapier – spuitzak – oven voorverwarmen op 180C

Amaretti koekjes

Het amandelmeel en de suiker mix je in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot alles goed fijn is gemalen. Klop daarna de twee eitwitten zodanig stijf dat de pieken rechtop blijven staan. Het makkelijkst gaat dit in een Kitchenaid, maar ook met een handmixer gaat het prima. Daarna lepel voor lepel de poedersuiker erbij, terwijl je blijft mixen. Als alles is opgenomen en mooi glanzend is het vanille extract erbij en dan beetje bij beetje de amandel/suikermix, terwijl je blijft mixen.

Italiaanse koekjes van amandel

Doe het beslag in een spuitzak en spuit er hoopjes van op de bakplaat. Laat er wel wat ruimte tussen. Bestrooien met poedersuiker en even een kwartiertje laten staan. Bak ze vervolgens in 15 minuten goudbruin en gaar. Gaat het te hard, dan snel de temperatuur terug. Anders krijg je gebarsten bovenkanten. Kop thee zetten, koekje erbij en genieten maar!

Gepubliceerd op 14 oktober 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
5 augustus 2022
Griekse aardappelsalade
 
Griekse aardappelsalade

Uit Vega zonder pakjes & zakjes komt deze Griekse aardappelsalade. Een fijne twist op de bekende Griekse salade en de perfecte maaltijdsalade.
5 augustus 2022
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim
 
Pasta met snijbiet en hazelnootkruim

Snijbiet is een verrassend lekkere groente om te combineren met pasta. Door het hazelnootkruim voeg je textuur én smaak toe.
29 juli 2022
koolhydraatarme salade
 
Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!
24 juli 2022
 
Zelfgemaakt roomijs met Tia Maria

Zelfgemaakt roomijs, met espresso & chocola. Oh yes! Dit Tia Maria roomijs wil je gemaakt hebben.
5 juli 2022
kruimeltaart
 
Kruisbessen kruimeltaart

Met kruisbessen maak je deze heerlijke zomerse kruimeltaart. Een eenvoudig kruimeltaartrecept, daar houden we van!
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!