Smulpaapje kookt! – Amaretti koekjes uit de Zilveren Lepel (Dolci)



Dit recept uit de Zilveren Lepel Dolci dat ik reviewde bezorgde me wel wat hoofdbrekens. De eiwitten moeten namelijk echt héél goed stijf zijn, om te zorgen dat de koekjes mooi luchtig en bros bakken.

Maar wanneer dat goed lukt heb je ook wel echt een authentiek Italiaans koekje. Eet ze overigens wel snel op – tja, hoe moeilijk zal dat zijn – want dit zijn geen bewaarkoekjes.

 

Voor één bakplaat vol

75g amandelmeel
55g suiker
2 eiwitten
120g poedersuiker
klein scheutje vanille extract

Bakplaat met bakpapier – spuitzak – oven voorverwarmen op 180C

Amaretti koekjes

Het amandelmeel en de suiker mix je in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot alles goed fijn is gemalen. Klop daarna de twee eitwitten zodanig stijf dat de pieken rechtop blijven staan. Het makkelijkst gaat dit in een Kitchenaid, maar ook met een handmixer gaat het prima. Daarna lepel voor lepel de poedersuiker erbij, terwijl je blijft mixen. Als alles is opgenomen en mooi glanzend is het vanille extract erbij en dan beetje bij beetje de amandel/suikermix, terwijl je blijft mixen.

Italiaanse koekjes van amandel

Doe het beslag in een spuitzak en spuit er hoopjes van op de bakplaat. Laat er wel wat ruimte tussen. Bestrooien met poedersuiker en even een kwartiertje laten staan. Bak ze vervolgens in 15 minuten goudbruin en gaar. Gaat het te hard, dan snel de temperatuur terug. Anders krijg je gebarsten bovenkanten. Kop thee zetten, koekje erbij en genieten maar!

Gepubliceerd op 14 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.