Smulpaapje kookt! – Amaretti koekjes uit de Zilveren Lepel (Dolci)



Dit recept uit de Zilveren Lepel Dolci dat ik reviewde bezorgde me wel wat hoofdbrekens. De eiwitten moeten namelijk echt héél goed stijf zijn, om te zorgen dat de koekjes mooi luchtig en bros bakken.

Maar wanneer dat goed lukt heb je ook wel echt een authentiek Italiaans koekje. Eet ze overigens wel snel op – tja, hoe moeilijk zal dat zijn – want dit zijn geen bewaarkoekjes.

 

Voor één bakplaat vol

75g amandelmeel
55g suiker
2 eiwitten
120g poedersuiker
klein scheutje vanille extract

Bakplaat met bakpapier – spuitzak – oven voorverwarmen op 180C

Amaretti koekjes

Het amandelmeel en de suiker mix je in de keukenmachine (of met de staafmixer) tot alles goed fijn is gemalen. Klop daarna de twee eitwitten zodanig stijf dat de pieken rechtop blijven staan. Het makkelijkst gaat dit in een Kitchenaid, maar ook met een handmixer gaat het prima. Daarna lepel voor lepel de poedersuiker erbij, terwijl je blijft mixen. Als alles is opgenomen en mooi glanzend is het vanille extract erbij en dan beetje bij beetje de amandel/suikermix, terwijl je blijft mixen.

Italiaanse koekjes van amandel

Doe het beslag in een spuitzak en spuit er hoopjes van op de bakplaat. Laat er wel wat ruimte tussen. Bestrooien met poedersuiker en even een kwartiertje laten staan. Bak ze vervolgens in 15 minuten goudbruin en gaar. Gaat het te hard, dan snel de temperatuur terug. Anders krijg je gebarsten bovenkanten. Kop thee zetten, koekje erbij en genieten maar!

Gepubliceerd op 14 oktober 2015


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...