Smulpaapje kookt alcohol- èn suikervrije stoofpeertjes



Stoofpeertjes horen bij deze tijd van het jaar. De geur die in huis komt als ze staan te stoven maakt dat het water je in de mond loopt. Maar in bijna alle recepten wordt alcohol gebruikt. En ook al verdampt het meeste tijdens het koken, toch wil je met kinderen liever op safe spelen. Dat kan nu!

Alcoholvrij

Ons experiment voor alcoholvrije stoofpeertjes lukte aardig. Al improviserend kregen de stoofpeertjes dezelfde rijke smaken, die je meestal met rode wijn of port ook voor elkaar krijgt. Maar je bereikt het zelfde effect met veel specerijen. En mooier nog, er kwam geen suiker aan te pas. Probeer maar uit en laat weten wat je er van vond!

Voor 4 personen

Kilo stoofpeertjes (wij gebruikten Giezerman)
appelsap, wij gebruikten die van Albert Heijn
1 stokje kaneel
2 steranijs
schil van 1 sinaasappel
vanillestokje, opengesneden

Stoof ze op smaak

Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze in een grote pan, gebroederlijk naast elkaar. Giet er nu zoveel appelsap bij, dat ze goed onder staan. Doe er dan de specerijen bij en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager, deksel op de pan en een minuut of 50 laten pruttelen, afhankelijk van de dikte van de peertjes.

Smakelijk!

Check met een mesje of de peertjes gaar zijn en haal ze dan uit het vocht. Het vuur mag weer omhoog. Breng alles aan de kook en laat het vocht voor de helft inkoken. Dit duurt om en nabij 20-30 minuten. Hierdoor krijgt je een nog intensere smaak. Zeef de siroop en giet het vocht op de schaal bij de peertjes.

Serveer de peertjes samen met de siroop. Eigenlijk hoeft er niks meer bij. Zeker niet als je ze als bijgerecht bij een mooi stuk vlees serveert. Maar wil je er toch iets bij serveren bijvoorbeeld omdat je ze als dessert wilt serveren, denk dan aan wat custard, of vla. Of misschien wel een bolletje vanille ijs. En als we heel eerlijk zijn, deze peertjes misstaan niet na afloop van een lekker etentje of misschien zelfs na afloop van een kerstmenu.

Gepubliceerd op 16 december 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.