Smulpaapje kookt alcohol- èn suikervrije stoofpeertjes



Stoofpeertjes horen bij deze tijd van het jaar. De geur die in huis komt als ze staan te stoven maakt dat het water je in de mond loopt. Maar in bijna alle recepten wordt alcohol gebruikt. En ook al verdampt het meeste tijdens het koken, toch wil je met kinderen liever op safe spelen. Dat kan nu!

Alcoholvrij

Ons experiment voor alcoholvrije stoofpeertjes lukte aardig. Al improviserend kregen de stoofpeertjes dezelfde rijke smaken, die je meestal met rode wijn of port ook voor elkaar krijgt. Maar je bereikt het zelfde effect met veel specerijen. En mooier nog, er kwam geen suiker aan te pas. Probeer maar uit en laat weten wat je er van vond!

Voor 4 personen

Kilo stoofpeertjes (wij gebruikten Giezerman)
appelsap, wij gebruikten die van Albert Heijn
1 stokje kaneel
2 steranijs
schil van 1 sinaasappel
vanillestokje, opengesneden

Stoof ze op smaak

Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze in een grote pan, gebroederlijk naast elkaar. Giet er nu zoveel appelsap bij, dat ze goed onder staan. Doe er dan de specerijen bij en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager, deksel op de pan en een minuut of 50 laten pruttelen, afhankelijk van de dikte van de peertjes.

Smakelijk!

Check met een mesje of de peertjes gaar zijn en haal ze dan uit het vocht. Het vuur mag weer omhoog. Breng alles aan de kook en laat het vocht voor de helft inkoken. Dit duurt om en nabij 20-30 minuten. Hierdoor krijgt je een nog intensere smaak. Zeef de siroop en giet het vocht op de schaal bij de peertjes.

Serveer de peertjes samen met de siroop. Eigenlijk hoeft er niks meer bij. Zeker niet als je ze als bijgerecht bij een mooi stuk vlees serveert. Maar wil je er toch iets bij serveren bijvoorbeeld omdat je ze als dessert wilt serveren, denk dan aan wat custard, of vla. Of misschien wel een bolletje vanille ijs. En als we heel eerlijk zijn, deze peertjes misstaan niet na afloop van een lekker etentje of misschien zelfs na afloop van een kerstmenu.

Gepubliceerd op 16 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!