Smulpaapje kookt alcohol- èn suikervrije stoofpeertjes



Stoofpeertjes horen bij deze tijd van het jaar. De geur die in huis komt als ze staan te stoven maakt dat het water je in de mond loopt. Maar in bijna alle recepten wordt alcohol gebruikt. En ook al verdampt het meeste tijdens het koken, toch wil je met kinderen liever op safe spelen. Dat kan nu!

Alcoholvrij

Ons experiment voor alcoholvrije stoofpeertjes lukte aardig. Al improviserend kregen de stoofpeertjes dezelfde rijke smaken, die je meestal met rode wijn of port ook voor elkaar krijgt. Maar je bereikt het zelfde effect met veel specerijen. En mooier nog, er kwam geen suiker aan te pas. Probeer maar uit en laat weten wat je er van vond!

Voor 4 personen

Kilo stoofpeertjes (wij gebruikten Giezerman)
appelsap, wij gebruikten die van Albert Heijn
1 stokje kaneel
2 steranijs
schil van 1 sinaasappel
vanillestokje, opengesneden

Stoof ze op smaak

Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze in een grote pan, gebroederlijk naast elkaar. Giet er nu zoveel appelsap bij, dat ze goed onder staan. Doe er dan de specerijen bij en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager, deksel op de pan en een minuut of 50 laten pruttelen, afhankelijk van de dikte van de peertjes.

Smakelijk!

Check met een mesje of de peertjes gaar zijn en haal ze dan uit het vocht. Het vuur mag weer omhoog. Breng alles aan de kook en laat het vocht voor de helft inkoken. Dit duurt om en nabij 20-30 minuten. Hierdoor krijgt je een nog intensere smaak. Zeef de siroop en giet het vocht op de schaal bij de peertjes.

Serveer de peertjes samen met de siroop. Eigenlijk hoeft er niks meer bij. Zeker niet als je ze als bijgerecht bij een mooi stuk vlees serveert. Maar wil je er toch iets bij serveren bijvoorbeeld omdat je ze als dessert wilt serveren, denk dan aan wat custard, of vla. Of misschien wel een bolletje vanille ijs. En als we heel eerlijk zijn, deze peertjes misstaan niet na afloop van een lekker etentje of misschien zelfs na afloop van een kerstmenu.

Gepubliceerd op 16 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.