Smulpaapje kookt alcohol- èn suikervrije stoofpeertjes



Stoofpeertjes horen bij deze tijd van het jaar. De geur die in huis komt als ze staan te stoven maakt dat het water je in de mond loopt. Maar in bijna alle recepten wordt alcohol gebruikt. En ook al verdampt het meeste tijdens het koken, toch wil je met kinderen liever op safe spelen. Dat kan nu!

Alcoholvrij

Ons experiment voor alcoholvrije stoofpeertjes lukte aardig. Al improviserend kregen de stoofpeertjes dezelfde rijke smaken, die je meestal met rode wijn of port ook voor elkaar krijgt. Maar je bereikt het zelfde effect met veel specerijen. En mooier nog, er kwam geen suiker aan te pas. Probeer maar uit en laat weten wat je er van vond!

Voor 4 personen

Kilo stoofpeertjes (wij gebruikten Giezerman)
appelsap, wij gebruikten die van Albert Heijn
1 stokje kaneel
2 steranijs
schil van 1 sinaasappel
vanillestokje, opengesneden

Stoof ze op smaak

Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze in een grote pan, gebroederlijk naast elkaar. Giet er nu zoveel appelsap bij, dat ze goed onder staan. Doe er dan de specerijen bij en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager, deksel op de pan en een minuut of 50 laten pruttelen, afhankelijk van de dikte van de peertjes.

Smakelijk!

Check met een mesje of de peertjes gaar zijn en haal ze dan uit het vocht. Het vuur mag weer omhoog. Breng alles aan de kook en laat het vocht voor de helft inkoken. Dit duurt om en nabij 20-30 minuten. Hierdoor krijgt je een nog intensere smaak. Zeef de siroop en giet het vocht op de schaal bij de peertjes.

Serveer de peertjes samen met de siroop. Eigenlijk hoeft er niks meer bij. Zeker niet als je ze als bijgerecht bij een mooi stuk vlees serveert. Maar wil je er toch iets bij serveren bijvoorbeeld omdat je ze als dessert wilt serveren, denk dan aan wat custard, of vla. Of misschien wel een bolletje vanille ijs. En als we heel eerlijk zijn, deze peertjes misstaan niet na afloop van een lekker etentje of misschien zelfs na afloop van een kerstmenu.

Gepubliceerd op 16 december 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.