Smulpaapje kookt alcohol- èn suikervrije stoofpeertjes



Stoofpeertjes horen bij deze tijd van het jaar. De geur die in huis komt als ze staan te stoven maakt dat het water je in de mond loopt. Maar in bijna alle recepten wordt alcohol gebruikt. En ook al verdampt het meeste tijdens het koken, toch wil je met kinderen liever op safe spelen. Dat kan nu!

Alcoholvrij

Ons experiment voor alcoholvrije stoofpeertjes lukte aardig. Al improviserend kregen de stoofpeertjes dezelfde rijke smaken, die je meestal met rode wijn of port ook voor elkaar krijgt. Maar je bereikt het zelfde effect met veel specerijen. En mooier nog, er kwam geen suiker aan te pas. Probeer maar uit en laat weten wat je er van vond!

Voor 4 personen

Kilo stoofpeertjes (wij gebruikten Giezerman)
appelsap, wij gebruikten die van Albert Heijn
1 stokje kaneel
2 steranijs
schil van 1 sinaasappel
vanillestokje, opengesneden

Stoof ze op smaak

Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze in een grote pan, gebroederlijk naast elkaar. Giet er nu zoveel appelsap bij, dat ze goed onder staan. Doe er dan de specerijen bij en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager, deksel op de pan en een minuut of 50 laten pruttelen, afhankelijk van de dikte van de peertjes.

Smakelijk!

Check met een mesje of de peertjes gaar zijn en haal ze dan uit het vocht. Het vuur mag weer omhoog. Breng alles aan de kook en laat het vocht voor de helft inkoken. Dit duurt om en nabij 20-30 minuten. Hierdoor krijgt je een nog intensere smaak. Zeef de siroop en giet het vocht op de schaal bij de peertjes.

Serveer de peertjes samen met de siroop. Eigenlijk hoeft er niks meer bij. Zeker niet als je ze als bijgerecht bij een mooi stuk vlees serveert. Maar wil je er toch iets bij serveren bijvoorbeeld omdat je ze als dessert wilt serveren, denk dan aan wat custard, of vla. Of misschien wel een bolletje vanille ijs. En als we heel eerlijk zijn, deze peertjes misstaan niet na afloop van een lekker etentje of misschien zelfs na afloop van een kerstmenu.

Gepubliceerd op 16 december 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.