Smulpaapje kerstmenu – Timbaaltje van gerookte zalm met makreelmousse
Dit voorgerechtje is niet moeilijk te maken, maar maakt wel indruk aan tafel. Ideaal is ook dat het een dag van te voren al te maken is, het komt het gerecht zelfs ten goede.
Je kunt zowel een grote variant maken, als individuele porties. In welke vorm het ook op tafel komt, smullen wordt het zeker!
Voor 6 personen
500g gerookte zalm (ik gebruikte die van Lidl)
3 gerookte makreelfilets, zonder vel in stukjes
1 gestoomde makreel, zonder vel & graat, in stukjes
500g naturel roomkaas
200g crème fraiche
½ bosje krulpeterselie, fijngehakt
Rasp van 1,5 citroen
½ potje kappertjes, afgespoeld en grofgehakt
zwarte peper
Vershoudfolie en een ronde schaal of individuele schaaltjes
Voorbereiding
Voorzie de vorm/vormpjes die je gebruikt royaal van vershoudfolie. De vorm bedek je met plakjes gerookte zalm. Houd ongeveer 150g apart, die heb je straks nog nodig.
Vismousse
In een grote kom mix je de creme fraiche en roomkaas tot ‘ie glad is. In een aparte kom meng je de twee soorten makreel door elkaar. Daar gaat de peterselie, citroenrasp en kappertje bij. Meng dit alles door de roomkaas tot een geheel. Breng op smaak met zwarte peper.
Timbaaltjes
Vul de bedekte vorm(pjes) nu met de vismousse tot ze helemaal gevuld zijn. Druk goed aan en dek af met de laatste stukjes gerookte zalm. Vouw de overlappende folie nu erom heen en zet weg in de koelkast. Ze moeten minimaal 4 uur opstijven, maar idealiter zet je ze minstens een nacht in de koelkast.
Serveren
Om te serveren maak je de folie aan de bovenkant los. Stort ze op een mooi bordje en haal het laatste stukje folie eraf. Garneer met wat peterselie en serveer met wat geroosterd wit brood.
Restjes
Heb je nog wat vismousse over? Bewaar dit en serveer de dag erna als smeersel voor op een toastje bij de borrel!
Gepubliceerd op 5 december 2014