Smulpaapje kerstmenu – Taart met gekarameliseerde rode ui en kaas



Dit is wat mij betreft hét bewijs dat je ook met kerst heerlijk vegetarisch kunt eten. Ik werd voor dit recept geïnspireerd door een recept uit een Engels tijdschrift, maar kon het natuurlijk niet laten er mijn eigen draai aan te geven.

Hoewel dit recept niet heel moeilijk is om te maken vergt het wel wat handelingen en tijd. Laat je hier echter niet door afschrikken want het resultaat is het echt meer dan waard.

Vegataart kerst 2014

Voor het deeg

600g bloem
250g koude roomboter, in blokjes
3 eidooiers los geklopt met 75ml koud water
Taartvorm (20cm) met losse bodem
Blindbakvulling
Bakpapier

Oven voorverwarmen op 190C

Voor de vulling

3 rode uien, in ringen
2el neutrale olie
1el suiker
200g geraspte kaas *)
2el krulpeterselie, fijn gesneden
75g pecannoten

*) Ik gebruikte een combi van Red Leicester en Double Gloucester van Lidl. Als je een andere kaas gebruikt zorg dan dat ‘ie wel wat pit heeft, zoals een goed belegen kaas of Cheddar.

175ml room
3 eieren
1el Dijon mosterd

Zo maak je het deeg

Idealiter gebruik je een keukenmachine, want daarvoor hoef je alleen maar de bloem en boter erin te doen en met de pulseerknop tot een fijn kruim te pulseren. Heb je geen keukenmachine, ook geen ramp. Wrijf dan met je vingers de boter tussen het deeg fijn. In beide gevallen doe je als laatste de eidooiers erbij en maak je er een samenhangend deeg van. Verpak dat in plastic folie en leg het minstens een half uur in de koelkast weg.

Gekarameliseerde uien

Verhit in een hapjespan de olie en bak hierin, op zacht vuur, de uien aan. Trek hier minstens 20 minuten voor uit en doe tussen het roeren een deksel op de pan. Daarna mag de suiker erbij en het vuur omhoog. Bak tot de suiker is opgelost en de uien lekker gekarameliseerd zijn. Spreid dit nu op een bord uit en laat afkoelen.

Blind bakken

Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller 2/3 deel van het deeg op een bebloemd aanrecht uit, zodat het goed in de vorm past. De rest van het deeg leg je terug in de koelkast. Vet de vorm in voordat je het deeg erin legt en druk goed aan. Leg er een vel bakpapier in en voorzie dat van een blindbakvulling Deze kun je kant en klaar kopen, maar de inhoud van een pak pasta of rijst erin gaat ook prima. Belangrijkste is dat er gewicht in zit, zodat de bodem niet rijst tijdens het bakken. Bak de taart nu 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na die 20 minuten de vulling en het bakpapier eruit en bak de bodem daarna nog 5-10 minuten. Daarna de taartbodem uit de oven halen en helemaal laten afkoelen.

Dit eerste gedeelte van het recept kun je prima al een dag van te voren voorbereiden.

Vulling voor de taart

Rol het laatste deel deeg uit en snijd daar repen van. Die gebruik je straks als allerlaatste om de bovenkant van de taart met te decoreren.

Meng de geraspte kaas met de peterselie en de gehakte noten (houdt een stuk of 10 helften apart voor later). In een maatbeker meng je de room met de eieren en mosterd. Zet de afgekoelde taartbodem op een bakplaat en bedek de bodem met de gekarameliseerde uien. Daarboven op komt het kaasmengsel, druk dat goed aan. Giet het ei/roommengsel nu voorzichtig erover, zodat alles goed bedekt is. Tot slot dek je de bovenkant af met de reepjes deeg.

Bijna klaar!

Zet de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de taart gedurende 45- 55 minuten tot hij goudbruin is en het deeg helemaal gaar. Haal uit de oven en laat even 5 minuten afkoelen voordat je de ring verwijderd en de taart op een mooie schaal zet. Serveer met een salade van fijngesneden venkel en wat geroosterde hazelnoten.

 

 

Gepubliceerd op 7 december 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...