Smulpaapje kerstmenu – Pastinaaksoep



Deze soep is een prachtige start van het kerstmenu. Aardse smaken, een fluweelzachte textuur en door gebruik van verschillende garnituren kun je de soep precies naar jouw smaak afmaken.

Ook handig, doordat je deze soep prima al even van te voren kunt klaarmaken scheelt het stress op de dag zelf. En dan is dit ook nog eens een heel fijn budgetvriendelijk gerecht. Kortom, redenen genoeg om je kerstmenu met deze soep te starten.

Voor 4 personen

scheutje neutrale olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1tl gemberpoeder
1tl mosterdpoeder
250g aardappel, geschild en in kwarten
400g pastinaak, geschild en in stukken net zo groot als de aardappel
1,5L groentebouillon
Scheutje Maple syrup

Garnering, kies uit een van de volgende opties:

– uitgebakken spekjes/bacon
– verkruimelde blauwe kaas, zoals Stilton (voor een vegavariant)
– geroosterd amandelschaafsel (voor een vegavariant)
– geroosterde, gehakte hazelnoten (voor een vegavariant)

Soep vooraf

Verwarm de olie in een grote (soep)pan en fruit hierin de sjalot en knoflook zachtjes een paar minuten aan. Dan de gember- en mosterdpoeder erbij en een minuutje meebakken. Tot slot de aardappel, pastinaak en bouillon erbij. Breng alles aan de kook, vuur iets lager en een kwartiertje laten pruttelen. Als de aardappel en pastinaak goed gaar zijn haal je de pan van het vuur. Met een staafmixer tot een gladde soep pureren.

Vlees of vega

Als je klaar bent om de soep te serveren gaat er een scheutje maple syrup doorheen. Garneer pas vlak voor je de soep opdient. Of zet de verschillende garneringen op tafel en laat iedereen zelf kiezen. Eet smakelijk!

 

Gepubliceerd op 6 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.