Smulpaapje kerstmenu – Gestoofde pruimen met ijs



Dit is echt een ultiem kerstdessert. Van te voren al klaar te maken, kan zelfs ingevroren worden en in no time op tafel. De geuren uit je pan terwijl de pruimen badderen is onovertroffen.

Ik maakte ‘met een speciale Pimms omdat we die kochten in Engeland, kun je die niet vinden geen enkele ramp. Ook met Port krijg je heerlijke gestoofde pruimen!

Voor vier ruime porties

15 pruimen, zonder pit en gehalveerd
500ml water
75g rietsuiker
4el Pimms (of gebruik 2el Port)
1 kaneelstokje
1 steranijs

IJs naar keuze

Snel kerstdessert

Verwarm op rustig vuur het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook en laat 2 minuten borrelen zónder te roeren.

Schenk de Pimms (of Port) erbij en voeg de gehalveerde pruimen, het kaneelstokje en de steranijs toe. Laat 5 – 10 minuten pruttelen. Je wilt dat de pruimen zachter worden, maar wel hun vorm behouden. Kook je te hard of te lang dan gaan ze barsten.

Gestoofde pruimen

Haal het fruit en de specerijen er nu voorzichtig uit en breng het vocht opnieuw aan de kook. Laat het een minuut of tien zachtjes koken, totdat het ongeveer tot 2/3 is ingekookt. Doe het fruit er dan terug in. Wil je het invriezen laat dan afkoelen en vries het in een diepvriesdoos is. Op de dag van serveren laat je het dan rustig ontdooien en verwarm je het daarna nog even kort.

Serveren

Het lekkerste is om de pruimen lauwwarm te serveren. Eventueel met een bolletje kaneelijs erbij. Maar ook koud zijn ze heerlijk. Een waardige afsluiter van je kerstdiner.

 

Gepubliceerd op 6 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.