Smulpaapje kerstmenu – Gestoofde pruimen met ijs



Dit is echt een ultiem kerstdessert. Van te voren al klaar te maken, kan zelfs ingevroren worden en in no time op tafel. De geuren uit je pan terwijl de pruimen badderen is onovertroffen.

Ik maakte ‘met een speciale Pimms omdat we die kochten in Engeland, kun je die niet vinden geen enkele ramp. Ook met Port krijg je heerlijke gestoofde pruimen!

Voor vier ruime porties

15 pruimen, zonder pit en gehalveerd
500ml water
75g rietsuiker
4el Pimms (of gebruik 2el Port)
1 kaneelstokje
1 steranijs

IJs naar keuze

Snel kerstdessert

Verwarm op rustig vuur het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook en laat 2 minuten borrelen zónder te roeren.

Schenk de Pimms (of Port) erbij en voeg de gehalveerde pruimen, het kaneelstokje en de steranijs toe. Laat 5 – 10 minuten pruttelen. Je wilt dat de pruimen zachter worden, maar wel hun vorm behouden. Kook je te hard of te lang dan gaan ze barsten.

Gestoofde pruimen

Haal het fruit en de specerijen er nu voorzichtig uit en breng het vocht opnieuw aan de kook. Laat het een minuut of tien zachtjes koken, totdat het ongeveer tot 2/3 is ingekookt. Doe het fruit er dan terug in. Wil je het invriezen laat dan afkoelen en vries het in een diepvriesdoos is. Op de dag van serveren laat je het dan rustig ontdooien en verwarm je het daarna nog even kort.

Serveren

Het lekkerste is om de pruimen lauwwarm te serveren. Eventueel met een bolletje kaneelijs erbij. Maar ook koud zijn ze heerlijk. Een waardige afsluiter van je kerstdiner.

 

Gepubliceerd op 6 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.