Smulpaapje kerstmenu – Gestoofde pruimen met ijs



Dit is echt een ultiem kerstdessert. Van te voren al klaar te maken, kan zelfs ingevroren worden en in no time op tafel. De geuren uit je pan terwijl de pruimen badderen is onovertroffen.

Ik maakte ‘met een speciale Pimms omdat we die kochten in Engeland, kun je die niet vinden geen enkele ramp. Ook met Port krijg je heerlijke gestoofde pruimen!

Voor vier ruime porties

15 pruimen, zonder pit en gehalveerd
500ml water
75g rietsuiker
4el Pimms (of gebruik 2el Port)
1 kaneelstokje
1 steranijs

IJs naar keuze

Snel kerstdessert

Verwarm op rustig vuur het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook en laat 2 minuten borrelen zónder te roeren.

Schenk de Pimms (of Port) erbij en voeg de gehalveerde pruimen, het kaneelstokje en de steranijs toe. Laat 5 – 10 minuten pruttelen. Je wilt dat de pruimen zachter worden, maar wel hun vorm behouden. Kook je te hard of te lang dan gaan ze barsten.

Gestoofde pruimen

Haal het fruit en de specerijen er nu voorzichtig uit en breng het vocht opnieuw aan de kook. Laat het een minuut of tien zachtjes koken, totdat het ongeveer tot 2/3 is ingekookt. Doe het fruit er dan terug in. Wil je het invriezen laat dan afkoelen en vries het in een diepvriesdoos is. Op de dag van serveren laat je het dan rustig ontdooien en verwarm je het daarna nog even kort.

Serveren

Het lekkerste is om de pruimen lauwwarm te serveren. Eventueel met een bolletje kaneelijs erbij. Maar ook koud zijn ze heerlijk. Een waardige afsluiter van je kerstdiner.

 

Gepubliceerd op 6 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.