Chipolatapudding



Een ouderwets lekker kerstdessert, volgens oud familierecept, dat is deze chipolatapudding. Het lievelingsdessert van onze dochter. En eentje met een verhaal!

Want Bomma, de moeder van mijn schoonmoeder en de oma van mijn vent, liep als klein meisje regelmatig de keuken in bij haar grootouders. Daar zwaaide kokkin Marie het scepter.

In het huis, dat gelegen was naast het Belgisch koninklijk paleis, schreef zij met de hand het recept voor deze chipolatapudding op. Het is met recht een familieklassieker te noemen en ik mag het nu – speciaal voor kerst – met jullie delen!

Voor 1 chipolatapudding, genoeg voor 6 personen

  • 250ml halfvolle melk
  • 2 dessertlepels maïzena
  • 125g suiker
  • 4 blaadjes gelatine, losgeweekt in wat koud water *)
  • 4 eieren, eidooiers en eiwitten in aparte kommen
  • 250ml slagroom
  • doosje sucadefruit, fijngesneden
  • optioneel: scheutje likeur zoals Grand Marnier

Ronde glazen schaal, voorzien van zo glad mogelijk getrokken huishoudfolie

chipolata

Chipolatapudding volgens oud familierecept

Begin met deze pudding ’s ochtends al, aangezien hij een aantal uren in de koelkast nodig heeft om op te stijven. Verwarm de melk met de maïzena en suiker, kook op medium vuur tot hij al dikker wordt, als een crème. Roer er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes door en giet er, een voor een, de eidooiers bij tot je een egale gele crème hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop nu de eiwitten in een schone, vetvrije schaal tot ze stijf staan. In een aparte schaal klop je de slagroom, zonder suiker, ook stijf. Als de gele crème is afgekoeld meng je die met de stijfgeklopte eiwitten, tot alles goed is gemengd. Daardoor heen spatel je luchtig de geslagen slagroom. Tot slot de fijngesneden sucade er door mengen.

Ouderwets lekker kerstdessert

Giet dit alles in de schaal, of als je wilt in individuele bakjes en zet afgedekt in de koelkast tot de pudding volledig is opgesteven. Als je wilt serveren zet je een groot bord tegen de bovenkant van de schaal en kantel je ‘m voorzichtig om. Haal de schaal er voorzichtig af en als laatste het plastic. Garneer met nog wat sucadefruit of met vers fruit, net wat je wilt.

Gepubliceerd op 7 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.