Smulpaapje kerstmenu – Timbaaltje van gerookte zalm met makreelmousse



Dit voorgerechtje is niet moeilijk te maken, maar maakt wel indruk aan tafel. Ideaal is ook dat het een dag van te voren al te maken is, het komt het gerecht zelfs ten goede.

Je kunt zowel een grote variant maken, als individuele porties. In welke vorm het ook op tafel komt, smullen wordt het zeker!

Voor 6 personen

500g gerookte zalm (ik gebruikte die van Lidl)
3 gerookte makreelfilets, zonder vel in stukjes
1 gestoomde makreel, zonder vel & graat, in stukjes
500g naturel roomkaas
200g crème fraiche
½ bosje krulpeterselie, fijngehakt
Rasp van 1,5 citroen
½ potje kappertjes, afgespoeld en grofgehakt
zwarte peper

Vershoudfolie en een ronde schaal of individuele schaaltjes

Voorbereiding

Voorzie de vorm/vormpjes die je gebruikt royaal van vershoudfolie. De vorm bedek je met plakjes gerookte zalm. Houd ongeveer 150g apart, die heb je straks nog nodig.

Vismousse

In een grote kom mix je de creme fraiche en roomkaas tot ‘ie glad is. In een aparte kom meng je de twee soorten makreel door elkaar. Daar gaat de peterselie, citroenrasp en kappertje bij. Meng dit alles door de roomkaas tot een geheel. Breng op smaak met zwarte peper.

Timbaaltjes

Vul de bedekte vorm(pjes) nu met de vismousse tot ze helemaal gevuld zijn. Druk goed aan en dek af met de laatste stukjes gerookte zalm. Vouw de overlappende folie nu erom heen en zet weg in de koelkast. Ze moeten minimaal 4 uur opstijven, maar idealiter zet je ze minstens een nacht in de koelkast.

Serveren

Om te serveren maak je de folie aan de bovenkant los. Stort ze op een mooi bordje en haal het laatste stukje folie eraf. Garneer met wat peterselie en serveer met wat geroosterd wit brood.

Restjes

Heb je nog wat vismousse over? Bewaar dit en serveer de dag erna als smeersel voor op een toastje bij de borrel!

Gepubliceerd op 5 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.