Hartige taart met gekarameliseerde rode ui



Het ultieme bewijs dat een vegetarisch kerstmenu heel erg lekker is is deze hartige taart wel! Met gekarameliseerde ui en kaas. Zo lekker.

Deze hartige taart is wat mij betreft hét bewijs dat je ook met kerst heerlijk vegetarisch kunt eten. Ik werd voor dit recept geïnspireerd door een recept uit een Engels tijdschrift, maar kon het natuurlijk niet laten er mijn eigen draai aan te geven.

Hoewel dit recept niet heel moeilijk is om te maken vergt het wel wat handelingen en tijd. Laat je hier echter niet door afschrikken want het resultaat is het echt meer dan waard.

Voor het deeg

  • 600g bloem
  • 250g koude roomboter, in blokjes
  • 3 eidooiers los geklopt met 75ml koud water
  • Taartvorm (20cm) met losse bodem
  • Blindbakvulling
  • Bakpapier

Oven voorverwarmen op 190C

Voor de vulling

  • 3 rode uien, in ringen
  • 2el neutrale olie
  • 1el suiker
  • 200g geraspte kaas *)
  • 2el krulpeterselie, fijn gesneden
  • 75g pecannoten
  • 175ml room
  • 3 eieren
  • 1el Dijon mosterd
    *) Ik gebruikte een combi van Red Leicester en Double Gloucester van Lidl. Als je een andere kaas gebruikt zorg dan dat ‘ie wel wat pit heeft, zoals een goed belegen kaas of Cheddar.

hartige taart kerstDeeg voor hartige taart zelf maken

Idealiter gebruik je een keukenmachine, want daarvoor hoef je alleen maar de bloem en boter erin te doen en met de pulseerknop tot een fijn kruim te pulseren. Heb je geen keukenmachine, ook geen ramp. Wrijf dan met je vingers de boter tussen het deeg fijn. In beide gevallen doe je als laatste de eidooiers erbij en maak je er een samenhangend deeg van. Verpak dat in plastic folie en leg het minstens een half uur in de koelkast weg.

Gekarameliseerde uien

Verhit in een hapjespan de olie en bak hierin, op zacht vuur, de uien aan. Trek hier minstens 20 minuten voor uit en doe tussen het roeren een deksel op de pan. Daarna mag de suiker erbij en het vuur omhoog. Bak tot de suiker is opgelost en de uien lekker gekarameliseerd zijn. Spreid dit nu op een bord uit en laat afkoelen.

Blind bakken doe je zo

Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller 2/3 deel van het deeg op een bebloemd aanrecht uit, zodat het goed in de vorm past. De rest van het deeg leg je terug in de koelkast. Vet de vorm in voordat je het deeg erin legt en druk goed aan. Leg er een vel bakpapier in en voorzie dat van een blindbakvulling Deze kun je kant en klaar kopen, maar de inhoud van een pak pasta of rijst erin gaat ook prima. Belangrijkste is dat er gewicht in zit, zodat de bodem niet rijst tijdens het bakken. Bak de taart nu 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na die 20 minuten de vulling en het bakpapier eruit en bak de bodem daarna nog 5-10 minuten. Daarna de taartbodem uit de oven halen en helemaal laten afkoelen.

Dit eerste gedeelte van het recept kun je prima al een dag van te voren voorbereiden.

Vulling voor de hartige taart

Rol het laatste deel deeg uit en snijd daar repen van. Die gebruik je straks als allerlaatste om de bovenkant van de taart met te decoreren.

Meng de geraspte kaas met de peterselie en de gehakte noten (houdt een stuk of 10 helften apart voor later). In een maatbeker meng je de room met de eieren en mosterd. Zet de afgekoelde taartbodem op een bakplaat en bedek de bodem met de gekarameliseerde uien. Daarboven op komt het kaasmengsel, druk dat goed aan. Giet het ei/roommengsel nu voorzichtig erover, zodat alles goed bedekt is. Tot slot dek je de bovenkant af met de reepjes deeg.

Bijna klaar!

Zet de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de taart gedurende 45- 55 minuten tot hij goudbruin is en het deeg helemaal gaar. Haal uit de oven en laat even 5 minuten afkoelen voordat je de ring verwijderd en de taart op een mooie schaal zet. Serveer met een salade van fijngesneden venkel en wat geroosterde hazelnoten.

Gepubliceerd op 7 december 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.