Hartige taart met gekarameliseerde rode ui



Het ultieme bewijs dat een vegetarisch kerstmenu heel erg lekker is is deze hartige taart wel! Met gekarameliseerde ui en kaas. Zo lekker.

Deze hartige taart is wat mij betreft hét bewijs dat je ook met kerst heerlijk vegetarisch kunt eten. Ik werd voor dit recept geïnspireerd door een recept uit een Engels tijdschrift, maar kon het natuurlijk niet laten er mijn eigen draai aan te geven.

Hoewel dit recept niet heel moeilijk is om te maken vergt het wel wat handelingen en tijd. Laat je hier echter niet door afschrikken want het resultaat is het echt meer dan waard.

Voor het deeg

  • 600g bloem
  • 250g koude roomboter, in blokjes
  • 3 eidooiers los geklopt met 75ml koud water
  • Taartvorm (20cm) met losse bodem
  • Blindbakvulling
  • Bakpapier

Oven voorverwarmen op 190C

Voor de vulling

  • 3 rode uien, in ringen
  • 2el neutrale olie
  • 1el suiker
  • 200g geraspte kaas *)
  • 2el krulpeterselie, fijn gesneden
  • 75g pecannoten
  • 175ml room
  • 3 eieren
  • 1el Dijon mosterd
    *) Ik gebruikte een combi van Red Leicester en Double Gloucester van Lidl. Als je een andere kaas gebruikt zorg dan dat ‘ie wel wat pit heeft, zoals een goed belegen kaas of Cheddar.

hartige taart kerstDeeg voor hartige taart zelf maken

Idealiter gebruik je een keukenmachine, want daarvoor hoef je alleen maar de bloem en boter erin te doen en met de pulseerknop tot een fijn kruim te pulseren. Heb je geen keukenmachine, ook geen ramp. Wrijf dan met je vingers de boter tussen het deeg fijn. In beide gevallen doe je als laatste de eidooiers erbij en maak je er een samenhangend deeg van. Verpak dat in plastic folie en leg het minstens een half uur in de koelkast weg.

Gekarameliseerde uien

Verhit in een hapjespan de olie en bak hierin, op zacht vuur, de uien aan. Trek hier minstens 20 minuten voor uit en doe tussen het roeren een deksel op de pan. Daarna mag de suiker erbij en het vuur omhoog. Bak tot de suiker is opgelost en de uien lekker gekarameliseerd zijn. Spreid dit nu op een bord uit en laat afkoelen.

Blind bakken doe je zo

Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller 2/3 deel van het deeg op een bebloemd aanrecht uit, zodat het goed in de vorm past. De rest van het deeg leg je terug in de koelkast. Vet de vorm in voordat je het deeg erin legt en druk goed aan. Leg er een vel bakpapier in en voorzie dat van een blindbakvulling Deze kun je kant en klaar kopen, maar de inhoud van een pak pasta of rijst erin gaat ook prima. Belangrijkste is dat er gewicht in zit, zodat de bodem niet rijst tijdens het bakken. Bak de taart nu 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na die 20 minuten de vulling en het bakpapier eruit en bak de bodem daarna nog 5-10 minuten. Daarna de taartbodem uit de oven halen en helemaal laten afkoelen.

Dit eerste gedeelte van het recept kun je prima al een dag van te voren voorbereiden.

Vulling voor de hartige taart

Rol het laatste deel deeg uit en snijd daar repen van. Die gebruik je straks als allerlaatste om de bovenkant van de taart met te decoreren.

Meng de geraspte kaas met de peterselie en de gehakte noten (houdt een stuk of 10 helften apart voor later). In een maatbeker meng je de room met de eieren en mosterd. Zet de afgekoelde taartbodem op een bakplaat en bedek de bodem met de gekarameliseerde uien. Daarboven op komt het kaasmengsel, druk dat goed aan. Giet het ei/roommengsel nu voorzichtig erover, zodat alles goed bedekt is. Tot slot dek je de bovenkant af met de reepjes deeg.

Bijna klaar!

Zet de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de taart gedurende 45- 55 minuten tot hij goudbruin is en het deeg helemaal gaar. Haal uit de oven en laat even 5 minuten afkoelen voordat je de ring verwijderd en de taart op een mooie schaal zet. Serveer met een salade van fijngesneden venkel en wat geroosterde hazelnoten.

Gepubliceerd op 7 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.