Smulpaapje kerstmenu – Gestoofde pruimen met ijs



Dit is echt een ultiem kerstdessert. Van te voren al klaar te maken, kan zelfs ingevroren worden en in no time op tafel. De geuren uit je pan terwijl de pruimen badderen is onovertroffen.

Ik maakte ‘met een speciale Pimms omdat we die kochten in Engeland, kun je die niet vinden geen enkele ramp. Ook met Port krijg je heerlijke gestoofde pruimen!

Voor vier ruime porties

15 pruimen, zonder pit en gehalveerd
500ml water
75g rietsuiker
4el Pimms (of gebruik 2el Port)
1 kaneelstokje
1 steranijs

IJs naar keuze

Snel kerstdessert

Verwarm op rustig vuur het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook en laat 2 minuten borrelen zónder te roeren.

Schenk de Pimms (of Port) erbij en voeg de gehalveerde pruimen, het kaneelstokje en de steranijs toe. Laat 5 – 10 minuten pruttelen. Je wilt dat de pruimen zachter worden, maar wel hun vorm behouden. Kook je te hard of te lang dan gaan ze barsten.

Gestoofde pruimen

Haal het fruit en de specerijen er nu voorzichtig uit en breng het vocht opnieuw aan de kook. Laat het een minuut of tien zachtjes koken, totdat het ongeveer tot 2/3 is ingekookt. Doe het fruit er dan terug in. Wil je het invriezen laat dan afkoelen en vries het in een diepvriesdoos is. Op de dag van serveren laat je het dan rustig ontdooien en verwarm je het daarna nog even kort.

Serveren

Het lekkerste is om de pruimen lauwwarm te serveren. Eventueel met een bolletje kaneelijs erbij. Maar ook koud zijn ze heerlijk. Een waardige afsluiter van je kerstdiner.

 

Gepubliceerd op 6 december 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?