Smulpaapje kerstmenu – Chipolatapudding



Bomma, de moeder van mijn schoonmoeder en de oma van mijn vent, liep als klein meisje regelmatig de keuken in bij haar grootouders. Daar zwaaide kokkin Marie het scepter.

In het huis, dat gelegen was naast het Belgisch koninklijk paleis, schreef zij met de hand het recept voor deze chipolatapudding op. Het is met recht een familieklassieker te noemen en ik mag het nu – speciaal voor kerst – met jullie delen!

Chipolatapudding kerst2014

Voor 1 chipolatapudding, genoeg voor 6 personen

250ml halfvolle melk
2 dessertlepels maïzena
125g suiker
4 blaadjes gelatine, losgeweekt in wat koud water *)
4 eieren, eidooiers en eiwitten in aparte kommen
250ml slagroom
doosje sucadefruit, fijngesneden
optioneel: scheutje likeur zoals Grand Marnier

Ronde glazen schaal, voorzien van zo glad mogelijk getrokken huishoudfolie

Chipolatapudding volgens oud familierecept

Begin met deze pudding ‘s ochtends al, aangezien hij een aantal uren in de koelkast nodig heeft om op te stijven. Verwarm de melk met de maïzena en suiker, kook op medium vuur tot hij al dikker wordt, als een crème. Roer er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes door en giet er, een voor een, de eidooiers bij tot je een egale gele crème hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop nu de eiwitten in een schone, vetvrije schaal tot ze stijf staan. In een aparte schaal klop je de slagroom, zonder suiker, ook stijf. Als de gele creme is afgekoeld meng je die met de stijfgeklopte eiwitten, tot alles goed is gemengd. Daardoor heen spatel je luchtig de geslagen slagroom. Tot slot de fijngesneden sucade er door mengen.

Ouderwets lekker dessert

Giet dit alles in de schaal, of als je wilt in individuele bakjes en zet afgedekt in de koelkast tot de pudding volledig is opgesteven. Als je wilt serveren zet je een groot bord tegen de bovenkant van de schaal en kantel je ‘voorzichtig om. Haal de schaal er voorzichtig af en als laatste het plastic. Garneer met nog wat sucadefruit of met vers fruit, net wat je wilt.

*) voor wie liever geen gelatine gebruikt in het vegamenu is het natuurlijk ook altijd een optie om in plaats van de chipolatapudding te kiezen voor de gestoofde pruimen met ijs, of het yoghurt dessert met cranberry appel compote.

 

Gepubliceerd op 7 december 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?