Chipolatapudding



Een ouderwets lekker kerstdessert, volgens oud familierecept, dat is deze chipolatapudding. Het lievelingsdessert van onze dochter. En eentje met een verhaal!

Want Bomma, de moeder van mijn schoonmoeder en de oma van mijn vent, liep als klein meisje regelmatig de keuken in bij haar grootouders. Daar zwaaide kokkin Marie het scepter.

In het huis, dat gelegen was naast het Belgisch koninklijk paleis, schreef zij met de hand het recept voor deze chipolatapudding op. Het is met recht een familieklassieker te noemen en ik mag het nu – speciaal voor kerst – met jullie delen!

Voor 1 chipolatapudding, genoeg voor 6 personen

  • 250ml halfvolle melk
  • 2 dessertlepels maïzena
  • 125g suiker
  • 4 blaadjes gelatine, losgeweekt in wat koud water *)
  • 4 eieren, eidooiers en eiwitten in aparte kommen
  • 250ml slagroom
  • doosje sucadefruit, fijngesneden
  • optioneel: scheutje likeur zoals Grand Marnier

Ronde glazen schaal, voorzien van zo glad mogelijk getrokken huishoudfolie

chipolata

Chipolatapudding volgens oud familierecept

Begin met deze pudding ’s ochtends al, aangezien hij een aantal uren in de koelkast nodig heeft om op te stijven. Verwarm de melk met de maïzena en suiker, kook op medium vuur tot hij al dikker wordt, als een crème. Roer er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes door en giet er, een voor een, de eidooiers bij tot je een egale gele crème hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop nu de eiwitten in een schone, vetvrije schaal tot ze stijf staan. In een aparte schaal klop je de slagroom, zonder suiker, ook stijf. Als de gele crème is afgekoeld meng je die met de stijfgeklopte eiwitten, tot alles goed is gemengd. Daardoor heen spatel je luchtig de geslagen slagroom. Tot slot de fijngesneden sucade er door mengen.

Ouderwets lekker kerstdessert

Giet dit alles in de schaal, of als je wilt in individuele bakjes en zet afgedekt in de koelkast tot de pudding volledig is opgesteven. Als je wilt serveren zet je een groot bord tegen de bovenkant van de schaal en kantel je ‘m voorzichtig om. Haal de schaal er voorzichtig af en als laatste het plastic. Garneer met nog wat sucadefruit of met vers fruit, net wat je wilt.

Gepubliceerd op 7 december 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.