Interview met Robèrt van BeckhovenEen interview met meester boulanger en Heel Holland Bakt jurylid Robèrt van Beckhoven over voeding voor kinderen, het Good Food Book en kerst.

Aanleiding om elkaar te spreken is het kookboek, waar wij allebei belangeloos aan meewerkte, dat afgelopen maand verscheen. Het Good Food kookboek, dat voor ieder verkocht exemplaar 40 kinderen in Malawi van een maaltijd kan voorzien, staat bomvol lekkere recepten. Waaronder het befaamde recept van Robèrt’s worstenbroodjes.

Waarom hij heeft meegewerkt aan dit boek vraag ik hem. “Da’s eigenlijk heel makkelijk, het was een heel eenvoudige manier om een goed doel te ondersteunen. Goede (basis)voeding is cruciaal voor kinderen. Als je daar dan je steentje aan kunt bijdragen doe je dat”.

Brabantse worstenbroodjes

Het gesprek komt al gauw op de worstenbroodjes die in het boek staan. Ik at die van Robèrt tijdens een persevent en ben voor eeuwig verpest. “Iedereen wordt blij van worstenbroodjes, het is feel good eten. Maar ook eerlijk eten. Er zit niks geen rotzooi in. Dat is ook waarom ik voor een recept voor worstenbroodjes koos. Al zien ze er bij mij wel anders uit dan in het boek. Zo zie je maar: elke kok of bakker maakt van eenzelfde recept een ander eindproduct. Een goed recept geeft je ook die ruimte. Dit is er een voorbeeld van.”

Wij mogen dit recept uit het Good Food Book trouwens delen. Thuis dus lekker aan de slag met zelfgemaakte worstenbroodjes Je vindt het recept hier


Fotocredit: Christian Fielden

Heel Holland Bakt

Natuurlijk hebben we het ook over zijn deelname aan het immens populaire programma Heel Holland Bakt. Waarom doet hij er eigenlijk aan mee, vroeg ik me af. “Mijn grootste hobby is het overdragen van kennis. Waarom zou je een geweldig recept het graf mee innemen? Het delen van mijn kennis en recepten vind ik zo belangrijk. Daarna geeft iedereen er toch zijn eigen draai aan. Dus naast dat ik jureren in Heel Holland Bakt super leuk vind om te doen, is dat een van mijn belangrijkste overwegingen geweest.”

Patisserie is een vak

Dat consumenten het bakken naar aanleiding van het programma en masse omarmd hebben is evident. Maar wat doet het programma eigenlijk voor de professionele patisseriewereld? “Die zijn het programma meer en meer gaan waarderen. Ik laat door de technische opdrachten, die ik allemaal zelf bedenk, zien dat het vak nog niet zo makkelijk is. Dat heeft zijn effect op de wereld van patisserie en de waardering voor het vak.”

Waardering voor brood

Naast het maken van patisserie komt natuurlijk ook brood aan de orde. Robèrt geeft met regelmaat broodcursussen en ziet dat dat meer en meer ook mannen aantrekt. De meeste groepen zijn inmiddels 50-50, terwijl dat vier jaar geleden eerder 80-20 was, waarbij het 80% vrouwen was. Robèrt : “Vrouwen zijn meer van de patisserie en de fijne handelingen die dat vak met zich meebrengt. Brood is best wetenschappelijk, deeg leeft en is onder verschillende omstandigheden iedere keer anders. Het vraagt om finesse. Ik vind het prachtig!”

Ik geef aan dat ik brood bakken nog best lastig vind want water moet 27C zijn, het vraagt om inzicht. Robèrt lacht om mijn aarzeling. “Wist je dat het water uit de kraan waarmee je je handen wast bijna altijd 27C is. Het is makkelijker dan je denkt!” Zijn opmerking geeft me meteen nieuwe moed om weer met Robèrt boeken aan de slag te gaan, want als de meester het zegt zal het toch echt zo zijn.


Fotocredits: Sandra Hoekstra

Persoonlijke favorieten

In Oisterwijk staat sinds een jaar de práchtige winkel van Robèrt (Bij Robèrt ). Ik was er een tijdje geleden en herinner me de kaaskoekjes nog, die in ongeveer 5 minuten op waren. Zó lekker! Robèrt vertelt dat er in de winkels niks staat dat hij niet lekker vindt, “anders maak ik het niet”. Duidelijke taal.

Gevraagd naar welk recept uit het Good Food boek hem het meest aanspreekt noemt hij zonder schroom mijn recept voor zoete reepjes. Als ik lachend stamel dat dat wel heel toevallig is zegt hij letterlijk “dat zeg ik niet om aardig te zijn. Dit soort reepjes zijn – mede ook door Janny (medejurylid bij Heel Holland Bakt) hartstikke populair. Ik zou er hier honderden tegelijk van kunnen maken.” Waarbij hij overigens ook heerlijk eerlijk aangeeft dat ‘ie dan wel mijn recept wat zou aanpassen 😉

Lekker eten thuis

De feestdagen komen er aan. Een megadrukke tijd voor Robèrt en zijn collega’s. De kerstdagen zijn voor hem dan ook dé perfecte dagen om even lekker bij te komen. “We nodigen liefst vrienden bij ons thuis uit. Die blijven lekker mee eten. Maar eigenlijk zijn dat sowieso mijn fijnste momenten, samen met vrienden lekker eten, of het nou kerst is of niet”

Tip: Good Food Book als cadeau

Tot slot vraag ik hem aan wie híj het Good Food boek eigenlijk cadeau zou geven? Zonder twijfel noemt hij zijn schoonmoeder, “die is dol op dit soort boeken. Goede recepten, waar over is nagedacht, die makkelijk thuis zelf te maken zijn en ook nog eens een goed doel steunen.”

Verkoopinformatie Good Food kookboek

Je hoort het van de expert. Koop dat boek, of geef het cadeau. Bestellen kan via Fdbck of hier. De boeken van Robèrt kun je dan meteen ook mee bestellen.

En ben je in de buurt van Oisterwijk dan kan ik je persoonlijk van harte aanbevelen even binnen te wippen in de winkel en in ieder geval de kaaskoekjes én worstenbroodjes mee te nemen. Maar de kans is groot dat je met nog veel meer de winkel verlaat 😉 bezoekadres: Almijstraat 14, Oisterwijk

 

Gepubliceerd op 8 november 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.