Smulpaapje interviewt! – Luc Kusters



“Jong geleerd, is oud gedaan!”

Kusters leerde het vak van Robert Kranenborg. Na een culinaire rondreis waarbij hij onder andere ook werkte bij Toine Hermsen, La Rive, Vossius en Le Cirque maakte hij in 2010 zijn droom waar en opende Bolenius restaurant  in Amsterdam. In 2012 werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot belofte van het jaar. Hoe denkt deze chef kok over kinderen en (uit) eten. Wij vroegen het hem!

Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?

“Jong geleerd, is oud gedaan, dus kinderen zijn ook bij ons welkom! Verschillende verse smaken op jonge leeftijd is een voorrecht, dat haal je later nooit meer in. Laat ze ook eens aan een goede wijn ruiken!”

Wat at jezelf vroeger graag?

“Konijn uit het zuur, mijn Oma’s recept dat in het hele dorp bekend was! Ik hielp destijds al mee met mijn moeder in de keuken om het te maken. Het duurde twee dagen voor het klaar was, dus je leefde er echt naar toe.”

Was er ook iets dat je niet lekker vond?

“Toen ik jong was at ik geen kaas, nu mag ik graag mooie kazen eten.”

Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?

“Ik heb zelf nog geen kinderen, maar kinderen zelf onbevooroordeeld laten kiezen of ze iets lusten vind ik belangrijk. Vaak sluipt het er al in bij het aanbieden: “eens kijken of je dit wel lust….” Nee! niet over praten, gewoon op tafel zetten!”

Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?

“Veel dagverse groenten. Daar zit van nature zoet in, daar kun je prima mee koken voor kinderen. Stukje vis of vlees erbij, en als ze alles op hebben dan mogen ze zelf het dessert mee af komen maken in de keuken!!!”

Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?

“Elke zaak is anders en ligt op een andere plek dus daar is geen gouden regel voor. Mijn ideaalbeeld is dezelfde kaart, maar dan gehalveerde porties!”

Gepubliceerd op 26 november 2013


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.