Smulpaapje interviewt! – Luc Kusters
“Jong geleerd, is oud gedaan!”
Kusters leerde het vak van Robert Kranenborg. Na een culinaire rondreis waarbij hij onder andere ook werkte bij Toine Hermsen, La Rive, Vossius en Le Cirque maakte hij in 2010 zijn droom waar en opende Bolenius restaurant in Amsterdam. In 2012 werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot belofte van het jaar. Hoe denkt deze chef kok over kinderen en (uit) eten. Wij vroegen het hem!
Wat is jouw (algemene) visie als het gaat om kinderen en (uit) eten?
“Jong geleerd, is oud gedaan, dus kinderen zijn ook bij ons welkom! Verschillende verse smaken op jonge leeftijd is een voorrecht, dat haal je later nooit meer in. Laat ze ook eens aan een goede wijn ruiken!”
Wat at jezelf vroeger graag?
“Konijn uit het zuur, mijn Oma’s recept dat in het hele dorp bekend was! Ik hielp destijds al mee met mijn moeder in de keuken om het te maken. Het duurde twee dagen voor het klaar was, dus je leefde er echt naar toe.”
Was er ook iets dat je niet lekker vond?
“Toen ik jong was at ik geen kaas, nu mag ik graag mooie kazen eten.”
Als het gaat om het bijbrengen van smaak bij kinderen, wat is dan jouw advies/tip/suggestie?
“Ik heb zelf nog geen kinderen, maar kinderen zelf onbevooroordeeld laten kiezen of ze iets lusten vind ik belangrijk. Vaak sluipt het er al in bij het aanbieden: “eens kijken of je dit wel lust….” Nee! niet over praten, gewoon op tafel zetten!”
Stel, je krijgt de vrije hand. Hoe ziet jouw ideale menu voor kinderen er dan uit?
“Veel dagverse groenten. Daar zit van nature zoet in, daar kun je prima mee koken voor kinderen. Stukje vis of vlees erbij, en als ze alles op hebben dan mogen ze zelf het dessert mee af komen maken in de keuken!!!”
Wat is jouw advies aan restaurants die alleen nog een traditioneel kindermenu serveren?
“Elke zaak is anders en ligt op een andere plek dus daar is geen gouden regel voor. Mijn ideaalbeeld is dezelfde kaart, maar dan gehalveerde porties!”
Gepubliceerd op 26 november 2013