Smulpaapje eet – Seizoensgroente (december)
Wat weten we van rode kool
Het is een van de oudste koolsoorten in Nederland. Van oudsher wordt ‘ie vooral in Noord Holland geteeld. Er kan vier keer per jaar geoogst worden, vanaf juni tot laat in het najaar. (bron: Wikipedia) Rode kool wordt vooral warm en in het najaar/winter veel gegeten, maar ook rauw (en heel fijn gesneden) is ‘ie heerlijk in een salade.
Voedingswaarde
Het is een waar vitamine C bommetje, die rode kool. Maar liefst 60mg per 100g rode kool. Ter vergelijking, in 100g sinaasappel zit 50mg vitamine C. Maar ook je dosis Calcium krik je omhoog met een portie rode kool, 50mg maar liefst.
Wat maak je met rode kool
Zoals gezegd, rode kool wordt vooral warm gegeten. Traditionele gestoofde rode kool met een appeltje. Heerlijk! Ik vind het persoonlijk ook erg lekker als cole slaw. Gemarineerd in een yoghurt dressing houdt de kool wel z’n bite, maar is ‘ie makkelijker te eten.
Onze favoriete recepten
Dit zijn onze favorieten: Uiteraard de klassieke rode kool met appeltjes. En een moderner gerecht is deze Taco met eend & rode kool Wat maak jij het liefst met rode kool?
Seizoensgroente december
Wat kun je deze maand nog meer vers van het land eten? Denk eens aan; andijvie, knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, rode bietjes, savooikool, spruitjes, witlof, witte kool, wortelen
Dit was de laatste aflevering van deze maandelijkse rubriek seizoensgroente. Alle eerdere edities vind je hier.
Gepubliceerd op 1 december 2015