Smulpaapje eet – Seizoensgroente (december)



Wat weten we van rode kool

Het is een van de oudste koolsoorten in Nederland. Van oudsher wordt ‘ie vooral in Noord Holland geteeld. Er kan vier keer per jaar geoogst worden, vanaf juni tot laat in het najaar. (bron: Wikipedia) Rode kool wordt vooral warm en in het najaar/winter veel gegeten, maar ook rauw (en heel fijn gesneden) is ‘ie heerlijk in een salade.

Voedingswaarde

Het is een waar vitamine C bommetje, die rode kool. Maar liefst 60mg per 100g rode kool. Ter vergelijking, in 100g sinaasappel zit 50mg vitamine C. Maar ook je dosis Calcium krik je omhoog met een portie rode kool, 50mg maar liefst.

Wat maak je met rode kool

Zoals gezegd, rode kool wordt vooral warm gegeten. Traditionele gestoofde rode kool met een appeltje. Heerlijk! Ik vind het persoonlijk ook erg lekker als cole slaw. Gemarineerd in een yoghurt dressing houdt de kool wel z’n bite, maar is ‘ie makkelijker te eten.

Onze favoriete recepten

Dit zijn onze favorieten: Uiteraard de klassieke rode kool met appeltjes. En een moderner gerecht is deze Taco met eend & rode kool Wat maak jij het liefst met rode kool?

Seizoensgroente december

Wat kun je deze maand nog meer vers van het land eten? Denk eens aan; andijvie, knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, rode bietjes, savooikool, spruitjes, witlof, witte kool, wortelen

Dit was de laatste aflevering van deze maandelijkse rubriek seizoensgroente. Alle eerdere edities vind je hier.

Gepubliceerd op 1 december 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!