The Bishop in Leiden
The Bishop in Leiden
Leiden heeft al een mooie selectie aan restaurants. In allerlei prijscategorieën is er wel iets te vinden. New kid in town The Bishop opende recent haar deuren. In voormalige kroeg ‘de Branderij’, pal naast de Hooglandse kerk vind je dit nieuwe restaurant. Wij mochten er, nog voor het officieel open ging, alvast voorproeven
Wat opvalt als je binnenkomt is het prachtige, donkere, interieur. De eigenaar vertelt over de tegenslagen die ze hebben gehad (monumentaal pand) maar de vastberadenheid waarmee men daarna is verder gegaan. Op de begane grond zijn er tafeltjes, met uitzicht op de bar en open keuken. Een trap omhoog nog meer tafeltjes. Terugkomend interieur element zijn de verlichte Maria beeldjes tegen de muur.
Eten bij The Bishop
De kaart van The Bishop is strak, beperkt maar aantrekkelijk. Een keuze van zeven gerechten per gang. Voorgerechten gemiddeld € 12,50, hoofdgerechten vanaf € 21,50 en desserts vanaf € 5,50. Je kunt ook kiezen voor een Chefs menu, dat bij driegangen € 34,50 kost. Wat de wijnen kosten weet ik overigens niet, die kaart heb ik niet gezien.
Pulled Salmon
Ribeye van de Josper
Mijn voorgerecht, pulled salmon, was aardig maar deed gezien de naam meer vermoeden. Het hoofdgerecht daarentegen, rib eye van de Josper (een gril die op houtskool werkt) was verrukkelijk. Ook het groentegarnituur (in dit geval prei) was op de Josper gedaan en te gek (rokerig) van smaak. Mijn dessert, vijg met gezouten karamelijs, was ook super smakelijk maar wellicht iets aan de dure kant gezien de hoeveelheid. Mijn tafelgenoot at het krokante buikspek, ook de ribeye en sloot af met de chocola, overgoten door Brandy.
Ribeye van de Josper
Gastvrije bediening
De bediening was uiterst vriendelijk. Dat vind ik best belangrijk voor een avond uit. Knap ook hoe ze het overzicht houden tussen twee verdiepingen. Dat zij ook van de kaart gegeten hebben vind ik een pré, dat zouden meer restaurants actief moeten doen. Puntje is wel dat ze van wijn niet echt kaas hebben gegeten, daar zou nog iets actiever in getraind kunnen worden. Ik wil niet alleen horen welke wijnen er zijn, maar zeker ook welke bij de verschillende gerechten het beste past. Die wijnen zijn trouwens wel echt lekker. Zeker de Australische Syrah (gedronken bij de rib eye) is een aanrader, heel fijn en zacht van smaak en totaal anders dan je van een Syrah zou verwachten.
Dessert
Conclusie
The Bishop is een welkome aanvulling in het scala restaurants dat Leiden rijk is. Hier ga je overigens wel echt eten als je iets te vieren hebt of voor een andere bijzondere gelegenheid. Het prijspeil ligt iets hoger dan gemiddeld. Ik vond het een prettige eerste kennismaking, maar weet ook dat restaurants die net open zijn nog wel wat vlieguren nodig hebben.
Je vindt The Bishop aan de Middelweg 7-9 in Leiden. Reserveren kan voorlopig uitsluitend telefonisch of via de mail. Meer info vind je hun site
Gepubliceerd op 30 november 2015