Smulpaapje eet bij Hoofdstad Brasserie in AmsterdamKen je dat? Je wilt als je uit eten gaat dolgraag in de watten gelegd worden, maar je hebt geen zin om maanden daarna op water en brood te leven. Als je denkt aan hotel de l’Europe heb je misschien het vermoeden dat dat laatste wel het geval is, dat denk je zeker als je weet dat tweesterren restaurant Bord’eau in datzelfde hotel huist.

Maar zal ik je eens wat verklappen; dan ken je Hoofdstad Brasserie nog niet. Laat me je er wat meer over vertellen.


Foto: Lavinia Cooks

Hotel de l’Europe

Als je aankomt bij het hotel, waar dus naast Bord’eau ook Hoofdstad Brasserie gevestigd is, wordt je al bij de deur door de portier met alle egards ontvangen. Wanneer je dan binnenloopt waan je je in een vijfsterrenhotel. Oh wacht, daar ben je ook.

Maar dan loop je door naar richting de kant van de Amstel (geweldig uitzicht!) en neemt het op en top vriendelijke personeel je mee naar de Brasserie. Daar kun je kiezen voor de Chefs Table, of gaan voor een eigen tafeltje. De entourage is er modern(er), fris(ser), doet aan Parijs denken.

Maar ook daar loopt personeel dat gastvrijheid in al z’n facetten snapt. Zij zijn er om jou en je gezelschap een heerlijke middag of avond te bezorgen. En dat merk je in alles, zonder dat het opgeprikt of overdreven en onecht lijkt. Dit zijn de mensen die hospitality leven en naar een volgend level brengen. Ik hou ervan!

Hoofdstad Brasserie

Goed, dat ik happy word van goed personeel moge duidelijk zijn. Aan tafel nu. Een kleine, maar typische brasserie kaart. Klassiekers echter die in een modern jasje zijn gegoten. Executive chef Richard van Oostenbrugge (die ook de keuken van Bord’eau runt) wil laten zien dat die klassiekers ook lichter kunnen, verfijnder maar nog steeds ouderwets lekker.

Wij mochten er een selectie van proeven; garnalencocktail (maar in niets ouderwets), steak tartare (oh my!), runderwangetjes, carpaccio van kabeljauw met dashi. Geweldig!

Brasserie klassiekers anno 2016

Ook de kaart met hoofdgerechten heeft diezelfde moderne twist op de klassiekers. De hoen met truffel, waar je de saus wel van het bord zou willen likken. Hetzelfde geldt voor het rund van melkkoe en de eend. Sauzen vol van smaak, maar zonder de vetmakers. Goddelijk.

Nieuwe standaard voor desserts

Oh jongens en dan de desserts. Laat ik voorop stellen dat ik niet echt een toetjesmens ben. Of beter gezegd, was. Want na de manderijnenmousse van Hoofdstad Brasserie hier wil ik nooit meer een ander toetje. En kijk nou, is het geen plaatje??

In de aparte dessertkeuken (ze hebben 7! keukens in totaal) worden deze desserts (eetbaar) gepaintbrusht. Ik had kunnen zien hoe ze dat doen, maar was nét iets te druk met het verorberen van dit heerlijks. Ongekend lekker!


Foto: Lavinia Cooks

Betaalbare luxe

Ik hoor je denken. Allemaal leuk en aardig, maar dat zal me een bom duiten kosten. Even vooropgesteld dat ik niet over andermans portemonnee kan oordelen, maar ik vond het – gezien de uitzonderlijke kwaliteit! – alleszins meevallen.

Wil je lunchen dan kan dat al voor € 36,- voor drie gangen. De kaart gaat tot en met 5 gangen, waarbij je in dat laatste geval op € 58,- moet rekenen. Ik heb in veel restaurants voor beduidend meer geld nog nooit zo lekker gegeten, dat is zeker.

Kinderen eten mee in Hoofdstad Brasserie

Ik mocht op uitnodiging komen proeven, een bijzondere gelegenheid vanwege het nieuwe concept en de nieuwe kaart. Dat was ook een goed moment om eens met chef Van Oostenbrugge te filosoferen over kinderen in restaurants. En hoe hij denkt over kindermenu’s. Daar was hij heel duidelijk in; “kinderen zijn ook in Hoofdstad Brasserie meer dan welkom. En waarom zou je een kind niet lekker laten mee eten?” Of zoals hij aangaf; “spreekt de kaart onvoldoende aan, dan maken we in overleg een menu/gerecht waar ook de jongste gast(en) blij van worden”

Kijk, daar hou ik van. En zo zou het eigenlijk overal moeten (kunnen), vind je ook niet?

Nieuwe favoriet

Wij hebben binnenkort iets te vieren en gaan dan lunchen bij Hoofdstad Brasserie. Dit keer met man én kleuter, want ik weet zeker dat ook onze kleine dame geniet van dit menu. Oh en dat is dan gewoon uit eigen portemonnee. Want ik geef persoonlijk echt de voorkeur aan één keer in de zoveel tijd fantastisch uit eten voor iets meer, dan regelmatig maar slechts middelmatig.

En één ding is zeker, van het eten én zeker ook het personeel kun je bij Hoofdstad Brasserie echt alleen maar heel erg blij worden. Ik heb er een nieuwe favoriet in Amsterdam bij! Meer informatie over Hoofdstad Brasserie en het menu vind je op hun website

Gepubliceerd op 29 januari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.