Smulpaapje eet bij Hoofdstad Brasserie in Amsterdam



Ken je dat? Je wilt als je uit eten gaat dolgraag in de watten gelegd worden, maar je hebt geen zin om maanden daarna op water en brood te leven. Als je denkt aan hotel de l’Europe heb je misschien het vermoeden dat dat laatste wel het geval is, dat denk je zeker als je weet dat tweesterren restaurant Bord’eau in datzelfde hotel huist.

Maar zal ik je eens wat verklappen; dan ken je Hoofdstad Brasserie nog niet. Laat me je er wat meer over vertellen.


Foto: Lavinia Cooks

Hotel de l’Europe

Als je aankomt bij het hotel, waar dus naast Bord’eau ook Hoofdstad Brasserie gevestigd is, wordt je al bij de deur door de portier met alle egards ontvangen. Wanneer je dan binnenloopt waan je je in een vijfsterrenhotel. Oh wacht, daar ben je ook.

Maar dan loop je door naar richting de kant van de Amstel (geweldig uitzicht!) en neemt het op en top vriendelijke personeel je mee naar de Brasserie. Daar kun je kiezen voor de Chefs Table, of gaan voor een eigen tafeltje. De entourage is er modern(er), fris(ser), doet aan Parijs denken.

Maar ook daar loopt personeel dat gastvrijheid in al z’n facetten snapt. Zij zijn er om jou en je gezelschap een heerlijke middag of avond te bezorgen. En dat merk je in alles, zonder dat het opgeprikt of overdreven en onecht lijkt. Dit zijn de mensen die hospitality leven en naar een volgend level brengen. Ik hou ervan!

Hoofdstad Brasserie

Goed, dat ik happy word van goed personeel moge duidelijk zijn. Aan tafel nu. Een kleine, maar typische brasserie kaart. Klassiekers echter die in een modern jasje zijn gegoten. Executive chef Richard van Oostenbrugge (die ook de keuken van Bord’eau runt) wil laten zien dat die klassiekers ook lichter kunnen, verfijnder maar nog steeds ouderwets lekker.

Wij mochten er een selectie van proeven; garnalencocktail (maar in niets ouderwets), steak tartare (oh my!), runderwangetjes, carpaccio van kabeljauw met dashi. Geweldig!

Brasserie klassiekers anno 2016

Ook de kaart met hoofdgerechten heeft diezelfde moderne twist op de klassiekers. De hoen met truffel, waar je de saus wel van het bord zou willen likken. Hetzelfde geldt voor het rund van melkkoe en de eend. Sauzen vol van smaak, maar zonder de vetmakers. Goddelijk.

Nieuwe standaard voor desserts

Oh jongens en dan de desserts. Laat ik voorop stellen dat ik niet echt een toetjesmens ben. Of beter gezegd, was. Want na de manderijnenmousse van Hoofdstad Brasserie hier wil ik nooit meer een ander toetje. En kijk nou, is het geen plaatje??

In de aparte dessertkeuken (ze hebben 7! keukens in totaal) worden deze desserts (eetbaar) gepaintbrusht. Ik had kunnen zien hoe ze dat doen, maar was nét iets te druk met het verorberen van dit heerlijks. Ongekend lekker!


Foto: Lavinia Cooks

Betaalbare luxe

Ik hoor je denken. Allemaal leuk en aardig, maar dat zal me een bom duiten kosten. Even vooropgesteld dat ik niet over andermans portemonnee kan oordelen, maar ik vond het – gezien de uitzonderlijke kwaliteit! – alleszins meevallen.

Wil je lunchen dan kan dat al voor € 36,- voor drie gangen. De kaart gaat tot en met 5 gangen, waarbij je in dat laatste geval op € 58,- moet rekenen. Ik heb in veel restaurants voor beduidend meer geld nog nooit zo lekker gegeten, dat is zeker.

Kinderen eten mee in Hoofdstad Brasserie

Ik mocht op uitnodiging komen proeven, een bijzondere gelegenheid vanwege het nieuwe concept en de nieuwe kaart. Dat was ook een goed moment om eens met chef Van Oostenbrugge te filosoferen over kinderen in restaurants. En hoe hij denkt over kindermenu’s. Daar was hij heel duidelijk in; “kinderen zijn ook in Hoofdstad Brasserie meer dan welkom. En waarom zou je een kind niet lekker laten mee eten?” Of zoals hij aangaf; “spreekt de kaart onvoldoende aan, dan maken we in overleg een menu/gerecht waar ook de jongste gast(en) blij van worden”

Kijk, daar hou ik van. En zo zou het eigenlijk overal moeten (kunnen), vind je ook niet?

Nieuwe favoriet

Wij hebben binnenkort iets te vieren en gaan dan lunchen bij Hoofdstad Brasserie. Dit keer met man én kleuter, want ik weet zeker dat ook onze kleine dame geniet van dit menu. Oh en dat is dan gewoon uit eigen portemonnee. Want ik geef persoonlijk echt de voorkeur aan één keer in de zoveel tijd fantastisch uit eten voor iets meer, dan regelmatig maar slechts middelmatig.

En één ding is zeker, van het eten én zeker ook het personeel kun je bij Hoofdstad Brasserie echt alleen maar heel erg blij worden. Ik heb er een nieuwe favoriet in Amsterdam bij! Meer informatie over Hoofdstad Brasserie en het menu vind je op hun website

Gepubliceerd op 29 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.