Smulpaapje eet bij Hoofdstad Brasserie in AmsterdamKen je dat? Je wilt als je uit eten gaat dolgraag in de watten gelegd worden, maar je hebt geen zin om maanden daarna op water en brood te leven. Als je denkt aan hotel de l’Europe heb je misschien het vermoeden dat dat laatste wel het geval is, dat denk je zeker als je weet dat tweesterren restaurant Bord’eau in datzelfde hotel huist.

Maar zal ik je eens wat verklappen; dan ken je Hoofdstad Brasserie nog niet. Laat me je er wat meer over vertellen.


Foto: Lavinia Cooks

Hotel de l’Europe

Als je aankomt bij het hotel, waar dus naast Bord’eau ook Hoofdstad Brasserie gevestigd is, wordt je al bij de deur door de portier met alle egards ontvangen. Wanneer je dan binnenloopt waan je je in een vijfsterrenhotel. Oh wacht, daar ben je ook.

Maar dan loop je door naar richting de kant van de Amstel (geweldig uitzicht!) en neemt het op en top vriendelijke personeel je mee naar de Brasserie. Daar kun je kiezen voor de Chefs Table, of gaan voor een eigen tafeltje. De entourage is er modern(er), fris(ser), doet aan Parijs denken.

Maar ook daar loopt personeel dat gastvrijheid in al z’n facetten snapt. Zij zijn er om jou en je gezelschap een heerlijke middag of avond te bezorgen. En dat merk je in alles, zonder dat het opgeprikt of overdreven en onecht lijkt. Dit zijn de mensen die hospitality leven en naar een volgend level brengen. Ik hou ervan!

Hoofdstad Brasserie

Goed, dat ik happy word van goed personeel moge duidelijk zijn. Aan tafel nu. Een kleine, maar typische brasserie kaart. Klassiekers echter die in een modern jasje zijn gegoten. Executive chef Richard van Oostenbrugge (die ook de keuken van Bord’eau runt) wil laten zien dat die klassiekers ook lichter kunnen, verfijnder maar nog steeds ouderwets lekker.

Wij mochten er een selectie van proeven; garnalencocktail (maar in niets ouderwets), steak tartare (oh my!), runderwangetjes, carpaccio van kabeljauw met dashi. Geweldig!

Brasserie klassiekers anno 2016

Ook de kaart met hoofdgerechten heeft diezelfde moderne twist op de klassiekers. De hoen met truffel, waar je de saus wel van het bord zou willen likken. Hetzelfde geldt voor het rund van melkkoe en de eend. Sauzen vol van smaak, maar zonder de vetmakers. Goddelijk.

Nieuwe standaard voor desserts

Oh jongens en dan de desserts. Laat ik voorop stellen dat ik niet echt een toetjesmens ben. Of beter gezegd, was. Want na de manderijnenmousse van Hoofdstad Brasserie hier wil ik nooit meer een ander toetje. En kijk nou, is het geen plaatje??

In de aparte dessertkeuken (ze hebben 7! keukens in totaal) worden deze desserts (eetbaar) gepaintbrusht. Ik had kunnen zien hoe ze dat doen, maar was nét iets te druk met het verorberen van dit heerlijks. Ongekend lekker!


Foto: Lavinia Cooks

Betaalbare luxe

Ik hoor je denken. Allemaal leuk en aardig, maar dat zal me een bom duiten kosten. Even vooropgesteld dat ik niet over andermans portemonnee kan oordelen, maar ik vond het – gezien de uitzonderlijke kwaliteit! – alleszins meevallen.

Wil je lunchen dan kan dat al voor € 36,- voor drie gangen. De kaart gaat tot en met 5 gangen, waarbij je in dat laatste geval op € 58,- moet rekenen. Ik heb in veel restaurants voor beduidend meer geld nog nooit zo lekker gegeten, dat is zeker.

Kinderen eten mee in Hoofdstad Brasserie

Ik mocht op uitnodiging komen proeven, een bijzondere gelegenheid vanwege het nieuwe concept en de nieuwe kaart. Dat was ook een goed moment om eens met chef Van Oostenbrugge te filosoferen over kinderen in restaurants. En hoe hij denkt over kindermenu’s. Daar was hij heel duidelijk in; “kinderen zijn ook in Hoofdstad Brasserie meer dan welkom. En waarom zou je een kind niet lekker laten mee eten?” Of zoals hij aangaf; “spreekt de kaart onvoldoende aan, dan maken we in overleg een menu/gerecht waar ook de jongste gast(en) blij van worden”

Kijk, daar hou ik van. En zo zou het eigenlijk overal moeten (kunnen), vind je ook niet?

Nieuwe favoriet

Wij hebben binnenkort iets te vieren en gaan dan lunchen bij Hoofdstad Brasserie. Dit keer met man én kleuter, want ik weet zeker dat ook onze kleine dame geniet van dit menu. Oh en dat is dan gewoon uit eigen portemonnee. Want ik geef persoonlijk echt de voorkeur aan één keer in de zoveel tijd fantastisch uit eten voor iets meer, dan regelmatig maar slechts middelmatig.

En één ding is zeker, van het eten én zeker ook het personeel kun je bij Hoofdstad Brasserie echt alleen maar heel erg blij worden. Ik heb er een nieuwe favoriet in Amsterdam bij! Meer informatie over Hoofdstad Brasserie en het menu vind je op hun website


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.