Smulpaapje bezoekt! – Weetabix ontbijtevent
Op uitnodiging van Weetabix en PR bureau ‘De Kroon op het werk‘ ging op mijn vrije dag de wekker om 5.45u. Gek geworden zul je zeggen. Een beetje. Ik kom niet zomaar voor iedereen zo vroeg m’n bed uit. Waarom nu wel? We waren uitgenodigd te ontbijten met lady chef Jean Beddington. Reden genoeg dus!
Bij Keizer Culinair in Amsterdam stond een prachtig gedekte ontbijttafel klaar. Uit de keuken de geuren van bacon en ei. Dit werd namelijk niet zomaar een ontbijt, maar een Engels ontbijt. Nóg een reden voor mij om wel op te willen staan.
Weetabix
Weetabix, dat al meer dan 80 jaar ontbijtgranen maakt, is met name in Engeland erg populair. Ik heb er vooral sentimentele herinneringen aan. Het was een van de ‘cereal’ ontbijten die ik at in de tijd dat ik au-pair was in Londen. Grappig om te horen dat het merk zijn oorsprong vindt in Australië en via Zuid Afrika in Engeland is beland. Om het merk ook in Nederland wat meer aandacht te geven werd onder meer dit ontbijt georganiseerd.
Jean Beddington
Jean Beddington vertelde over de historie van het Engels ontbijt. Een hele tafel foodbloggers hing aan haar lippen. Leuk om te horen dat, omdat de middenklasse in de 16e eeuw zoveel varkens hield, een groot deel van het Engels ontbijt nu uit worstjes, bacon en bloedworst bestaat. Wat Jean betreft is er geen enkele reden om niet meerdere keren per week op deze manier te ontbijten. Omdat je écht eet is de kans dat je in de loop van de ochtend naar snacks grijpt veel kleiner. Ik hou wel van haar manier van denken, dat snap je.
Ontbijtgranen
Het Engels ontbijt was in de Victoriaanse periode ook echt een sociale aangelegenheid, ware het niet dat je vooral je vrienden uitnodigde om te laten zien hoe goed je het had. Wij hebben, in de 21e eeuw, genoten van het door haar gemaakte ontbijt. En voor wie iets minder zwaar wil eten, maar wel een gevuld gevoel wil; Weetabix bestaat voor 95% uit volkoren granen. Hier staat het pak in ieder geval weer in de kast. Eens kijken of jeugdsentiment anno 2014 nog steeds zo lekker is!
Gepubliceerd op 28 mei 2014