Smulpaapje bezoekt – Valk Vers



Valk  Vers

Sinds 2013 onderhoudt Van der Valk hotel de Cantharel in Apeldoorn deze tuin, onder de noemer Valk Vers. Nou ja tuin. Zo kun je het bijna niet noemen, gigantisch is de oppervlakte.  Diverse versproducten waar in het hotel dagelijks mee wordt gewerkt, waaronder meer dan 50 soorten groenten en kruiden, worden hier verbouwd. Lokaal, duurzaam, vers.

Een prachtig initiatief en gelukkig zie je dit steeds vaker. Denk aan Jonathan Karpathios bij Vork & Mes met zijn eigen moestuin en de dakmoestuin op de Zuidas van het restaurant van Luc Kosters.

Zelf oogsten voor een prikkie

In tegenstelling tot bovenstaande restaurants pluk je, ook als je niet bij de Cantharel gaat eten, er letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Iedereen mag namelijk, van 9u tot zonsondergang, hier ook zélf van het land oogsten. Voor slechts € 2,50 kun je een tas vól verse producten naar keuze mee naar huis nemen Je haalt ze zelf van het land. Verser kan gewoon niet. Goedkoper bijna ook niet!

Oh en het geld voor die tas vol lekkers gooi je gewoon in de melkbus. Zo werkt dat hier. Heerlijk!

Hoe groeien tomaten?

Naast dat het als volwassenen goed is om te weten waar je eten vandaan komt, is de tuin ook een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met hoe eten groeit. Neem ze mee, loop eens een uurtje door de tuin en vertel ze bijvoorbeeld hoe tomaten groeien, waarom sommige groente juist ónder de grond groeit En laat ze proeven! Hoe veel lekkerder is een zelf geoogst worteltje, dan zo’n ding uit een plastic zakje uit de supermarkt.

Smulpaapje proeft

Helaas was ik nét een week te vroeg in Apeldoorn. Vanaf 18 mei is het weer mogelijk zelf te oogsten. Wel kocht ik bij de boer op het land van Van der Valk heerlijke asperges om ´s avonds soep van te maken. Maar zeker weten dat ik terug kom om ook hier mijn mandje te vullen, want wat staat er veel heerlijks!

Meer weten?

Je vindt de Valk Vers tuin bij hotel de Cantharel aan de Van Golsteinlaan 20 in Apeldoorn. Of kijk op de website voor meer informatie

Gepubliceerd op 13 mei 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!