Smulpaapje bezoekt – Valk Vers



Valk  Vers

Sinds 2013 onderhoudt Van der Valk hotel de Cantharel in Apeldoorn deze tuin, onder de noemer Valk Vers. Nou ja tuin. Zo kun je het bijna niet noemen, gigantisch is de oppervlakte.  Diverse versproducten waar in het hotel dagelijks mee wordt gewerkt, waaronder meer dan 50 soorten groenten en kruiden, worden hier verbouwd. Lokaal, duurzaam, vers.

Een prachtig initiatief en gelukkig zie je dit steeds vaker. Denk aan Jonathan Karpathios bij Vork & Mes met zijn eigen moestuin en de dakmoestuin op de Zuidas van het restaurant van Luc Kosters.

Zelf oogsten voor een prikkie

In tegenstelling tot bovenstaande restaurants pluk je, ook als je niet bij de Cantharel gaat eten, er letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Iedereen mag namelijk, van 9u tot zonsondergang, hier ook zélf van het land oogsten. Voor slechts € 2,50 kun je een tas vól verse producten naar keuze mee naar huis nemen Je haalt ze zelf van het land. Verser kan gewoon niet. Goedkoper bijna ook niet!

Oh en het geld voor die tas vol lekkers gooi je gewoon in de melkbus. Zo werkt dat hier. Heerlijk!

Hoe groeien tomaten?

Naast dat het als volwassenen goed is om te weten waar je eten vandaan komt, is de tuin ook een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met hoe eten groeit. Neem ze mee, loop eens een uurtje door de tuin en vertel ze bijvoorbeeld hoe tomaten groeien, waarom sommige groente juist ónder de grond groeit En laat ze proeven! Hoe veel lekkerder is een zelf geoogst worteltje, dan zo’n ding uit een plastic zakje uit de supermarkt.

Smulpaapje proeft

Helaas was ik nét een week te vroeg in Apeldoorn. Vanaf 18 mei is het weer mogelijk zelf te oogsten. Wel kocht ik bij de boer op het land van Van der Valk heerlijke asperges om ´s avonds soep van te maken. Maar zeker weten dat ik terug kom om ook hier mijn mandje te vullen, want wat staat er veel heerlijks!

Meer weten?

Je vindt de Valk Vers tuin bij hotel de Cantharel aan de Van Golsteinlaan 20 in Apeldoorn. Of kijk op de website voor meer informatie

Gepubliceerd op 13 mei 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.