Smulpaapje bezoekt – Valk Vers



Valk  Vers

Sinds 2013 onderhoudt Van der Valk hotel de Cantharel in Apeldoorn deze tuin, onder de noemer Valk Vers. Nou ja tuin. Zo kun je het bijna niet noemen, gigantisch is de oppervlakte.  Diverse versproducten waar in het hotel dagelijks mee wordt gewerkt, waaronder meer dan 50 soorten groenten en kruiden, worden hier verbouwd. Lokaal, duurzaam, vers.

Een prachtig initiatief en gelukkig zie je dit steeds vaker. Denk aan Jonathan Karpathios bij Vork & Mes met zijn eigen moestuin en de dakmoestuin op de Zuidas van het restaurant van Luc Kosters.

Zelf oogsten voor een prikkie

In tegenstelling tot bovenstaande restaurants pluk je, ook als je niet bij de Cantharel gaat eten, er letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Iedereen mag namelijk, van 9u tot zonsondergang, hier ook zélf van het land oogsten. Voor slechts € 2,50 kun je een tas vól verse producten naar keuze mee naar huis nemen Je haalt ze zelf van het land. Verser kan gewoon niet. Goedkoper bijna ook niet!

Oh en het geld voor die tas vol lekkers gooi je gewoon in de melkbus. Zo werkt dat hier. Heerlijk!

Hoe groeien tomaten?

Naast dat het als volwassenen goed is om te weten waar je eten vandaan komt, is de tuin ook een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met hoe eten groeit. Neem ze mee, loop eens een uurtje door de tuin en vertel ze bijvoorbeeld hoe tomaten groeien, waarom sommige groente juist ónder de grond groeit En laat ze proeven! Hoe veel lekkerder is een zelf geoogst worteltje, dan zo’n ding uit een plastic zakje uit de supermarkt.

Smulpaapje proeft

Helaas was ik nét een week te vroeg in Apeldoorn. Vanaf 18 mei is het weer mogelijk zelf te oogsten. Wel kocht ik bij de boer op het land van Van der Valk heerlijke asperges om ´s avonds soep van te maken. Maar zeker weten dat ik terug kom om ook hier mijn mandje te vullen, want wat staat er veel heerlijks!

Meer weten?

Je vindt de Valk Vers tuin bij hotel de Cantharel aan de Van Golsteinlaan 20 in Apeldoorn. Of kijk op de website voor meer informatie

Gepubliceerd op 13 mei 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.