Smulpaapje bezoekt – Valk Vers



Valk  Vers

Sinds 2013 onderhoudt Van der Valk hotel de Cantharel in Apeldoorn deze tuin, onder de noemer Valk Vers. Nou ja tuin. Zo kun je het bijna niet noemen, gigantisch is de oppervlakte.  Diverse versproducten waar in het hotel dagelijks mee wordt gewerkt, waaronder meer dan 50 soorten groenten en kruiden, worden hier verbouwd. Lokaal, duurzaam, vers.

Een prachtig initiatief en gelukkig zie je dit steeds vaker. Denk aan Jonathan Karpathios bij Vork & Mes met zijn eigen moestuin en de dakmoestuin op de Zuidas van het restaurant van Luc Kosters.

Zelf oogsten voor een prikkie

In tegenstelling tot bovenstaande restaurants pluk je, ook als je niet bij de Cantharel gaat eten, er letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Iedereen mag namelijk, van 9u tot zonsondergang, hier ook zélf van het land oogsten. Voor slechts € 2,50 kun je een tas vól verse producten naar keuze mee naar huis nemen Je haalt ze zelf van het land. Verser kan gewoon niet. Goedkoper bijna ook niet!

Oh en het geld voor die tas vol lekkers gooi je gewoon in de melkbus. Zo werkt dat hier. Heerlijk!

Hoe groeien tomaten?

Naast dat het als volwassenen goed is om te weten waar je eten vandaan komt, is de tuin ook een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met hoe eten groeit. Neem ze mee, loop eens een uurtje door de tuin en vertel ze bijvoorbeeld hoe tomaten groeien, waarom sommige groente juist ónder de grond groeit En laat ze proeven! Hoe veel lekkerder is een zelf geoogst worteltje, dan zo’n ding uit een plastic zakje uit de supermarkt.

Smulpaapje proeft

Helaas was ik nét een week te vroeg in Apeldoorn. Vanaf 18 mei is het weer mogelijk zelf te oogsten. Wel kocht ik bij de boer op het land van Van der Valk heerlijke asperges om ´s avonds soep van te maken. Maar zeker weten dat ik terug kom om ook hier mijn mandje te vullen, want wat staat er veel heerlijks!

Meer weten?

Je vindt de Valk Vers tuin bij hotel de Cantharel aan de Van Golsteinlaan 20 in Apeldoorn. Of kijk op de website voor meer informatie

Gepubliceerd op 13 mei 2015


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.