Doe het zelf: gedroogde sinaasappelschijfjes



Maaike laat je zien hoe leuk het is om meer met sinaasappels te doen dan opeten. Het drogen van sinaasappels is een super leuk doe het zelf project met je kind(eren).

Met de huidige maatregelen waarbij de kinderen weer veel thuis zijn en de kerstdagen voor de deur staan kan je met dit leuke doe het zelf project aan de slag: sinaasappels drogen in de oven. Een extra voordeel is dat deze schijfjes heel lekker ruiken en daar wordt elk mens vrolijk van. In deze gekke periode moet je het toch een beetje leuk proberen te maken nietwaar?

Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes

Snijd één of meerdere sinaasappels in dunne schijfjes en dep ze zoveel mogelijk droog. Je kunt er wat poedersuiker op strooien zodat ze mooi gaan glimmen. Ik heb dat zelf niet gedaan aangezien ik er nog mee wilde koken.

Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Check daarom vanaf 45 minuten elk half uur hoe het gaat, zodat ze niet verbranden.

drogen van sinaasappel

Laat ze daarna buiten de oven op het rooster afkoelen, ze drogen dan nog wat meer in. Bewaar de schijfjes in een pot, papieren zak of wikkel ze in een doek op een koele plek. Niet in de koelkast, want dan gaan ze snel schimmelen. Als je ze goed bewaart, zijn ze wel tot twee jaar houdbaar.

Zo gebruik je gedroogde sinaasappelschijfjes

De gedroogde sinaasappelschijfjes zijn op vele manieren te gebruiken:

  • Decoratie
    Je maakt er (met de kinderen) leuke (kerst)decoratie van. Prik gaatjes in de gedroogde schijfjes en rijg er een lint doorheen. Dit kan per stuk of je rijgt meerdere schijfjes aan elkaar tot een lange slinger. Hang ze voor het raam of in de boom.
    Je kan ze ook gebruiken om een cadeautje mooi mee te versieren, bijvoorbeeld met bruin papier, steranijs en/of kaneel en keukentouw.
    Gebruik de schijfjes als decoratie op een sinaasappeldessert of cake.
  • Koken
    Voeg een schijfje toe aan je (kruiden)thee of aan de stoofpeertjes.
  • In Bad
    Kan je wel wat ontspanning gebruiken tussendoor? Doe dan een paar schijfjes in je badwater.
  • In je cocktail (of mocktail)
    Kan je écht ontspanning (lees: goede borrel) gebruiken de komende periode? Doe dan een schijfje in je Gin Tonic of ander drankje dat je feestelijk wilt versieren. Natuurlijk smaken en staan ze ook heel erg goed in een alcoholvrij drankje. Proost!

Gepubliceerd op 19 december 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.