Doe het zelf: gedroogde sinaasappelschijfjes



Het drogen van sinaasappels is een super leuk doe het zelf project met je kind(eren). Maaike laat je zien hoe je dat doet.

Maaike laat je zien hoe leuk het is om meer met sinaasappels te doen dan opeten. Het drogen van sinaasappels is een super leuk doe het zelf project met je kind(eren).

Met de huidige maatregelen waarbij de kinderen weer veel thuis zijn en de kerstdagen voor de deur staan kan je met dit leuke doe het zelf project aan de slag: sinaasappels drogen in de oven. Een extra voordeel is dat deze schijfjes heel lekker ruiken en daar wordt elk mens vrolijk van. In deze gekke periode moet je het toch een beetje leuk proberen te maken nietwaar?

Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes

Snijd één of meerdere sinaasappels in dunne schijfjes en dep ze zoveel mogelijk droog. Je kunt er wat poedersuiker op strooien zodat ze mooi gaan glimmen. Ik heb dat zelf niet gedaan aangezien ik er nog mee wilde koken.

Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Check daarom vanaf 45 minuten elk half uur hoe het gaat, zodat ze niet verbranden.

Laat ze daarna buiten de oven op het rooster afkoelen, ze drogen dan nog wat meer in. Bewaar de schijfjes in een afsluitbare pot, papieren zak of wikkel ze in een doek op een koele plek. Niet in de koelkast, want dan gaan ze snel schimmelen. Als je ze goed bewaart, zijn ze wel tot twee jaar houdbaar.

gedroogde sinaasappel

Zo gebruik je gedroogde sinaasappelschijfjes

De gedroogde sinaasappelschijfjes zijn op vele manieren te gebruiken:

  • Decoratie; je maakt er (met de kinderen) leuke (kerst)decoratie van. Prik gaatjes in de gedroogde schijfjes en rijg er een lint doorheen. Dit kan per stuk of je rijgt meerdere schijfjes aan elkaar tot een lange slinger. Hang ze voor het raam of in de boom.
    Je kan ze ook gebruiken om een cadeautje mooi mee te versieren, bijvoorbeeld met bruin papier, steranijs en/of kaneel en keukentouw.
  • In je cocktail (of mocktail); doe een schijfje in je Gin Tonic of ander drankje dat je feestelijk wilt versieren. Natuurlijk smaken en staan ze ook heel erg goed in een alcoholvrij drankje.

cocktail met gedroogde sinaasappel

  • Koken; voeg een schijfje toe aan je (kruiden) thee of aan de stoofpeertjes. Of gebruik de schijfjes als decoratie op een sinaasappeldessert of cake.
  • In bad; kan je wel wat ontspanning gebruiken? Doe dan een paar schijfjes in je badwater.

Gepubliceerd op 13 december 2022


3 reacties

  1. Annemarie Pols schreef:

    Een droogoventje is een goede investering. Kost maar een paar tientjes en je kunt er alles mee drogen: kruiden, sinaasappels, pepertjes.

  2. Marion schreef:

    Hoi hoe kan ik zien of weten dat ze echt goed gedroogd zijn? Heb het met citroenen en limoenen geprobeerd en de limoenen zijn echt hard en het vruchtvlees droog maar de Citroenen zijn of voelen nog soepel/zacht bij sommige stukjes vruchtvlees aan. Ze hebben ca 4.5 uur in de oven op gestaan . Eerst 3 uur op een speciaal droogprogramma van m’n oven ( 50 gr) daarna nog 1,5 uur op hetelucht 100 gr.

    • Susan Aretz schreef:

      het kan echt per vrucht verschillen, afhankelijk van hoeveel sap er in zit. Vind je ze nog te soepel, dan gewoon even langer laten staan. Ovens willen namelijk ook nog wel eens verschillen, dus dat kan ook nog invloed hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.