Doe het zelf: gedroogde sinaasappelschijfjes



Het drogen van sinaasappels is een super leuk doe het zelf project met je kind(eren). Maaike laat je zien hoe je dat doet.

Maaike laat je zien hoe leuk het is om meer met sinaasappels te doen dan opeten. Het drogen van sinaasappels is een super leuk doe het zelf project met je kind(eren).

Met de huidige maatregelen waarbij de kinderen weer veel thuis zijn en de kerstdagen voor de deur staan kan je met dit leuke doe het zelf project aan de slag: sinaasappels drogen in de oven. Een extra voordeel is dat deze schijfjes heel lekker ruiken en daar wordt elk mens vrolijk van. In deze gekke periode moet je het toch een beetje leuk proberen te maken nietwaar?

Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes

Snijd één of meerdere sinaasappels in dunne schijfjes en dep ze zoveel mogelijk droog. Je kunt er wat poedersuiker op strooien zodat ze mooi gaan glimmen. Ik heb dat zelf niet gedaan aangezien ik er nog mee wilde koken.

Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Check daarom vanaf 45 minuten elk half uur hoe het gaat, zodat ze niet verbranden.

Laat ze daarna buiten de oven op het rooster afkoelen, ze drogen dan nog wat meer in. Bewaar de schijfjes in een afsluitbare pot, papieren zak of wikkel ze in een doek op een koele plek. Niet in de koelkast, want dan gaan ze snel schimmelen. Als je ze goed bewaart, zijn ze wel tot twee jaar houdbaar.

gedroogde sinaasappel

Zo gebruik je gedroogde sinaasappelschijfjes

De gedroogde sinaasappelschijfjes zijn op vele manieren te gebruiken:

  • Decoratie; je maakt er (met de kinderen) leuke (kerst)decoratie van. Prik gaatjes in de gedroogde schijfjes en rijg er een lint doorheen. Dit kan per stuk of je rijgt meerdere schijfjes aan elkaar tot een lange slinger. Hang ze voor het raam of in de boom.
    Je kan ze ook gebruiken om een cadeautje mooi mee te versieren, bijvoorbeeld met bruin papier, steranijs en/of kaneel en keukentouw.
  • In je cocktail (of mocktail); doe een schijfje in je Gin Tonic of ander drankje dat je feestelijk wilt versieren. Natuurlijk smaken en staan ze ook heel erg goed in een alcoholvrij drankje.

cocktail met gedroogde sinaasappel

  • Koken; voeg een schijfje toe aan je (kruiden) thee of aan de stoofpeertjes. Of gebruik de schijfjes als decoratie op een sinaasappeldessert of cake.
  • In bad; kan je wel wat ontspanning gebruiken? Doe dan een paar schijfjes in je badwater.

Gepubliceerd op 13 december 2022


3 reacties

  1. Annemarie Pols schreef:

    Een droogoventje is een goede investering. Kost maar een paar tientjes en je kunt er alles mee drogen: kruiden, sinaasappels, pepertjes.

  2. Marion schreef:

    Hoi hoe kan ik zien of weten dat ze echt goed gedroogd zijn? Heb het met citroenen en limoenen geprobeerd en de limoenen zijn echt hard en het vruchtvlees droog maar de Citroenen zijn of voelen nog soepel/zacht bij sommige stukjes vruchtvlees aan. Ze hebben ca 4.5 uur in de oven op gestaan . Eerst 3 uur op een speciaal droogprogramma van m’n oven ( 50 gr) daarna nog 1,5 uur op hetelucht 100 gr.

    • Susan Aretz schreef:

      het kan echt per vrucht verschillen, afhankelijk van hoeveel sap er in zit. Vind je ze nog te soepel, dan gewoon even langer laten staan. Ovens willen namelijk ook nog wel eens verschillen, dus dat kan ook nog invloed hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!