Doe het zelf: gedroogde sinaasappelschijfjes



Maaike laat je zien hoe leuk het is om meer met sinaasappels te doen dan opeten. Het drogen van sinaasappels is een super leuk doe het zelf project met je kind(eren).

Met de huidige maatregelen waarbij de kinderen weer veel thuis zijn en de kerstdagen voor de deur staan kan je met dit leuke doe het zelf project aan de slag: sinaasappels drogen in de oven. Een extra voordeel is dat deze schijfjes heel lekker ruiken en daar wordt elk mens vrolijk van. In deze gekke periode moet je het toch een beetje leuk proberen te maken nietwaar?

Zo maak je gedroogde sinaasappelschijfjes

Snijd één of meerdere sinaasappels in dunne schijfjes en dep ze zoveel mogelijk droog. Je kunt er wat poedersuiker op strooien zodat ze mooi gaan glimmen. Ik heb dat zelf niet gedaan aangezien ik er nog mee wilde koken.

Leg de schijfjes los van elkaar op een rooster. Het rooster zorgt ervoor dat de schijfjes ook aan de onderkant goed drogen. Laat ze twee tot tweeëneenhalf uur op 100 graden drogen in de oven. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de schijfjes. Check daarom vanaf 45 minuten elk half uur hoe het gaat, zodat ze niet verbranden.

drogen van sinaasappel

Laat ze daarna buiten de oven op het rooster afkoelen, ze drogen dan nog wat meer in. Bewaar de schijfjes in een pot, papieren zak of wikkel ze in een doek op een koele plek. Niet in de koelkast, want dan gaan ze snel schimmelen. Als je ze goed bewaart, zijn ze wel tot twee jaar houdbaar.

Zo gebruik je gedroogde sinaasappelschijfjes

De gedroogde sinaasappelschijfjes zijn op vele manieren te gebruiken:

  • Decoratie
    Je maakt er (met de kinderen) leuke (kerst)decoratie van. Prik gaatjes in de gedroogde schijfjes en rijg er een lint doorheen. Dit kan per stuk of je rijgt meerdere schijfjes aan elkaar tot een lange slinger. Hang ze voor het raam of in de boom.
    Je kan ze ook gebruiken om een cadeautje mooi mee te versieren, bijvoorbeeld met bruin papier, steranijs en/of kaneel en keukentouw.
    Gebruik de schijfjes als decoratie op een sinaasappeldessert of cake.
  • Koken
    Voeg een schijfje toe aan je (kruiden)thee of aan de stoofpeertjes.
  • In Bad
    Kan je wel wat ontspanning gebruiken tussendoor? Doe dan een paar schijfjes in je badwater.
  • In je cocktail (of mocktail)
    Kan je écht ontspanning (lees: goede borrel) gebruiken de komende periode? Doe dan een schijfje in je Gin Tonic of ander drankje dat je feestelijk wilt versieren. Natuurlijk smaken en staan ze ook heel erg goed in een alcoholvrij drankje. Proost!

Gepubliceerd op 19 december 2020


2 reacties

  1. Marion schreef:

    Hoi hoe kan ik zien of weten dat ze echt goed gedroogd zijn? Heb het met citroenen en limoenen geprobeerd en de limoenen zijn echt hard en het vruchtvlees droog maar de Citroenen zijn of voelen nog soepel/zacht bij sommige stukjes vruchtvlees aan. Ze hebben ca 4.5 uur in de oven op gestaan . Eerst 3 uur op een speciaal droogprogramma van m’n oven ( 50 gr) daarna nog 1,5 uur op hetelucht 100 gr.

    • Susan Aretz schreef:

      het kan echt per vrucht verschillen, afhankelijk van hoeveel sap er in zit. Vind je ze nog te soepel, dan gewoon even langer laten staan. Ovens willen namelijk ook nog wel eens verschillen, dus dat kan ook nog invloed hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
7 januari 2022
taco lasagne
 
Weekmenu 2022 – week 1

Een jubileumjaar voor het weekmenu, want het is dit jaar 10 jaar geleden dat ik startte met een wekelijkse menu. Onverminderd makkelijk en lekker!