Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet
Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
Het recept voor deze heerlijke groentestoof combineert de rijke smaken van aubergines, tomaten, uien en olijven tot een heerlijk zoet en hartig Italiaans gerecht. Dit eenvoudige Caponata recept legt stap voor stap uit hoe je deze groentestoof heel eenvoudig maakt.
Het resultaat? Je proeft de zonovergoten smaken van Sicilië in je eigen keuken! Verras je smaakpapillen met dit onweerstaanbare groentegerecht. Lees verder om te ontdekken hoe je deze smaakvolle Caponata heel makkelijk maakt en hoe je een stukje Siciliaanse magie op je bord tovert.
En wat nóg fijner is, dit is zo’n gerecht dat je lekker voorbereidt als je tijd hebt en daarna in de koelkast bewaart tot gebruik. Het wordt er namelijk alleen maar lekkerder van.
Maak deze heerlijke Caponata dus vandaag nog en geniet van de authentieke smaken van de Middellandse Zee!
Caponata kun je op meerdere manieren serveren:
- Als borrelhapje op geroosterd (stok) brood
- Als groentestoof bij je favoriete pasta
- Of gebruik couscous in plaats van pasta
Net wat je lekker vindt! Kom, we gaan de keuken in.
Dit heb je nodig voor 4 – 6 personen (afhankelijk van hoe je het serveert)
2 el olijfolie
3 grote aubergines, in grove stukken gesneden
2 rode uien, gehalveerd en in reepjes gesneden
3 tenen knoflook, fijn gesneden
2 gele paprika, in stukken gesneden
2 lente ui, in stukjes gesneden
5 verse tomaten, in grove stukken gesneden
100 ml rode wijn
(alternatief; gebruik 1 blik gepelde tomaten ipv verse tomaten en wijn)
15 gram platte peterselie, fijn gesneden
optioneel: ik gebruikte ook nog verse oregano
1 el balsamico azijn
100 gram Kalamata olijven, gehalveerd
optioneel: gebruik kappertjes in plaats van olijven
zout, peper
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200 C
Siciliaanse Caponata Recept
Bestrooi de aubergines met zout en laat ze een kwartiertje staan. Op deze manier trekt vocht eruit en roosteren de aubergines straks mooi goudbruin. Verwarm tegelijkertijd ook de oven voor op 200C. Als die is voorverwarmd rooster je de aubergines 20 minuten tot ze mooi gekleurd zijn en het vruchtvlees zacht is. In de tussentijd bereid je de rest van de ingrediënten voor.
Mediterraanse favoriet
Terwijl de aubergines roosteren in de oven zet je een grote pan op het vuur. Fruit in de olijfolie de ui, knoflook, lenteui en paprika zachtjes 5 – 10 minuten aan, tot alles zachter is, lekker ruikt, maar niet teveel verkleurd is.
Doe de (verse) tomatenblokjes mèt sap, de balsamico, wijn (als je die gebruikt) en de peterselie (en oregano, als je die gebruikt) erbij en roer goed door. Breng dit zachtjes aan de kook. Voeg tot slot de geroosterde aubergine aan de groentestoof toe. Met de deksel half op de pan, op laag vuur, nu lekker een uurtje laten pruttelen.
Breng je heerlijke groentestoof tot slot op smaak met zout en peper en voeg de olijven (of kappertjes) toe. Wil je een volledig klassieke Caponata maken, dan voeg je op dit moment ook nog rozijnen en geroosterde pijnboompitten toe. In dat geval zou ik persoonlijk de olijven weglaten. Maar de keuze is aan jou!
Hoe serveer je caponata?
Je kunt echt alle kanten op met Caponata.
- Warm is ie erg lekker over de pasta (bijvoorbeeld tagliatelle) en met wat buffelmozzarella.
- Maar je kunt het ook laten afkoelen en op een geroosterd stokbroodje serveren als borrelhapje.
- Geen zin in pasta? Serveer je Caponata dan eens met gestoomde couscous. Heerlijk!
Wat je er ook mee doet, eet smakelijk!
Gepubliceerd op 4 september 2023