Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.
Dit recept kwam ik vorig jaar tegen in een Amerikaans kooktijdschrift. Het bleef in mijn hoofd spoken, omdat de smaak van chocola met kersen echt waanzinnig samen gaat.
Maar Amerikanen houden ook wel van een beetje over de top, dus paste ik het recept iets aan, zodat je het als een heerlijk weekend ontbijt kunt eten. Overigens zijn de wafels ook zonder de warme kersen een ware traktatie!
Wij zijn thuis dol op wafels als ontbijt. Het beslag voor wafels is relatief snel gemaakt en het bakken duurt maar een paar minuten per wafel.
Dit is geen wafelbeslag om heel lang van te voren te maken, omdat je geklopte eiwitten gebruikt voor de luchtigheid van je wafels. Een perfect weekendontbijt dus, als je alle tijd hebt.
Voor ongeveer 12 wafels
155g bloem
45g poedersuiker
25g cacao
1tl bakpoeder
¼ tl bakingsoda
¼ tl zout
200ml handwarme melk
65g gesmolten boter
55ml zonnebloemolie
2 eieren, gesplitst – eiwit apart
1tl vanille extract
handje chocolatechips (optioneel)
Voor de warme kersen
1 pot kersen op siroop (á 350g) vang 100ml sap op
65ml maplesyrup
¼ tl amandel extract
Verder nodig: wafelijzer – dikke yoghurt (zoals Skyr of Griekse yoghurt)
Schwarzwalder wafels met warme kersen
Om je Schwarzwalder wafels te maken heb je natuurlijk een beslag nodig. Meng de bloem met de poedersuiker, cacao, bakpoeder, bakingsoda en zout. In een maatbeker meng je de melk, boter, zonnebloemolie, vanille en de eidooiers. Klop in een schone kom de eiwitten stijf.
De natte ingrediënten meng je met de droge tot een egaal beslag. Schep daar tot slot de stijve eiwitten doorheen, tot alles is opgenomen. Als je de chocolatechips wilt toevoegen doe je dat nu. Hierdoor krijgen ze straks bij het bakken nog extra chocoladesmaak. Laat het beslag nu even staan.
Warme kersensaus
In een pannetje gaan de uitgelekte kersen, met 100 ml van de siroop en de maple syrup. Breng dit aan de kook en laat dit ongeveer 20 minuutjes zachtjes koken. Haal dan van het vuur en roer het amandel extract erdoor. Dit kun je ook prima al de avond van te voren doen. Bewaar de afgekoelde kersen dan in de koelkast
Chocolade wafels
Verwarm nu je wafelijzer tot het goed heet is en schep het beslag erin. Bak je chocolade wafels in ongeveer 3-4 minuten en laat ze afkoelen op een rooster, ze worden daardoor lekker knapperig. Serveer met een schep dikke yoghurt en de kersen. Als dat geen goddelijk begin van je dag is?
Wafels invriezen
Je kunt deze wafels ook geweldig invriezen. Op de dag dat je ze wilt eten laat je ze ontdooien en piep je ze even op door ze in een broodrooster te verwarmen. Met of zonder saus, ze zijn ook dan heerlijk!
Gepubliceerd op 17 oktober 2021