Gebakken savooiekool met bacon
Savooiekool kun je fantastisch lekker bakken en op smaak brengen met bacon. Een ideaal bijgerecht voor je doordeweekse makkelijke maaltijd.
Savooiekool is trouwens hetzelfde als groene kool. Het zijn twee verschillende namen voor één koolsoort. En deze práchtige savooiekool zit ook nog eens boordevol goeds voor je. Niks geen vet, amper koolhydraten, maar wel barstensvol met vitamine C Super goed voor je dus. En het mooie is, het is ook nog eens een budgetvriendelijke groente. Want met één zo’n prachtige savooiekool kun je vaak meerdere gerechten maken.
De savooiekool kun je op twee manieren schoonmaken. Ik begin vaak met het loshalen van de buitenste bladeren. Daar snijd je de harde nerf uit en de rest van de blaadjes snijd je in reepjes. Lekker om mee te warmen in een soep, waardoor ze minder hard worden. De rest van de kool snijd je in vier parten, verwijder je de harde kern en de rest snijd je weer in reepjes. Deze manier is ideaal voor het gerecht dat ik er mee heb gemaakt.
Savooie kool gebakken met bacon! Een heerlijk bijgerecht voor een makkelijke doordeweekse maaltijd. Wij aten deze gebakken savooiekool bij aardappelpuree en hamburgers van de barbecue. Maar je zou het geheel zelfs dóór de puree kunnen doen en er een stamppotje van maken. Kijk maar wat je het lekkerst vindt.
Een lekker budgetrecept dus met héél veel groente, en weer eens een ander bijgerecht dat onze standaard gekookte broccoli of boontjes!
Gebakken savooiekool met bacon – als bijgerecht
1 savooie kool, in reepjes (zie hierboven voor hoe je een savooiekool eenvoudig snijdt)
100 gram bacon, liefst iets dikker gesneden (of gebruik spekreepjes)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geraspt
2 el neutrale olie
zout & peper
Gebakken savooiekool met bacon
Bak als eerste in een hete koekenpan de bacon knapperig en goudbruin uit. Haal de bacon uit het vet en laat op keukenpapier uitlekken.
Nadat je de savooiekool in reepjes hebt gesneden is het een kwestie van een hele grote koekenpan opzetten en de olie warm laten worden. Fruit hierin, op medium vuur, de ui een minuut of vijf aan. Voeg dan de knoflook toe en fruit ook die een aantal minuten mee. Nu mag het vuur omhoog en gaat de savooiekool erbij. Bak die – eventueel in een paar porties – tot de kool geslonken is maar nog wel bite heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de bacon toe aan je gebakken savooiekool en serveer met aardappelpuree en een vega of vleesoptie naar keuze.
Gepubliceerd op 22 februari 2022