Samen tegen voedselverspilling



samenwerking – vanaf deze maand zet ik me, samen met de Stichting tegen voedselverspilling en heel veel anderen, in om mijn steentje bij te dragen in de strijd tegen voedselverspilling. In Nederland verspillen we jaarlijks 50% van de totale voedselverspilling gewoon thuis. Dat is om en nabij 41 (!!) kilo aan eten dat wordt weggegooid.

Niet alleen betekent dat heel veel geld (jouw geld!) wat eigenlijk in de prullenbak verdwijnt, maar ook heel veel energie en grondstoffen die worden verspild. Maar hoe kunnen we daar nu daadwerkelijk iets aan doen? Ik ga je daarbij helpen!

verspillingsvrij.png

Alle kleine beetjes helpen

Want hoewel ik thuis, eigenlijk al jaren, best heel alert ben op wat ik wel/niet weggooi, verdwijnt ook bij mij nog steeds het nodige in de prullenbak dat op zich best prima nog gebruikt zou kunnen worden. En hoewel het niet veel is, helpen al die kleine beetjes ook om minder eten te verspillen. Dat geldt ongetwijfeld ook voor jullie.

No waste

De afgelopen jaren heb je op Smulpaapje al met enige regelmaat gezien dat ik probeer om zo min mogelijk te verspillen. Door restjes de dag erna in de lunchtrommel mee te geven, door het maken van weekmenu’s. Maar er is nog veel meer dat je zelf kunt doen.

Het voelt dan ook heel goed om dit onderwerp nu in een samenwerkingsverband op te pakken en op die manier te proberen nóg meer mensen te bereiken. Het is een van de belangrijkste redenen voor mij om aan dit project mee te werken. Samen bereiken we tenslotte veel meer!

Verspillingsvrij_groente Smulpaapje
foto: Simone van den Berg

Deel je tips

En jij kunt ook jouw bijdrage leveren. Deel jouw tips, onder dit artikel of op social media via de hashtag #samenminder en inspireer anderen met jouw manieren om minder eten te verspillen.

Al mijn tips, samen met die van jullie, verzamel ik in een apart artikel dat binnenkort online komt. Zodat je ze altijd terug kunt lezen als je het even niet meer weet!

Smulpaapje & stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder deze betaalde samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

Gepubliceerd op 5 maart 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus