Samen tegen voedselverspilling



samenwerking – vanaf deze maand zet ik me, samen met de Stichting tegen voedselverspilling en heel veel anderen, in om mijn steentje bij te dragen in de strijd tegen voedselverspilling. In Nederland verspillen we jaarlijks 50% van de totale voedselverspilling gewoon thuis. Dat is om en nabij 41 (!!) kilo aan eten dat wordt weggegooid.

Niet alleen betekent dat heel veel geld (jouw geld!) wat eigenlijk in de prullenbak verdwijnt, maar ook heel veel energie en grondstoffen die worden verspild. Maar hoe kunnen we daar nu daadwerkelijk iets aan doen? Ik ga je daarbij helpen!

verspillingsvrij.png

Alle kleine beetjes helpen

Want hoewel ik thuis, eigenlijk al jaren, best heel alert ben op wat ik wel/niet weggooi, verdwijnt ook bij mij nog steeds het nodige in de prullenbak dat op zich best prima nog gebruikt zou kunnen worden. En hoewel het niet veel is, helpen al die kleine beetjes ook om minder eten te verspillen. Dat geldt ongetwijfeld ook voor jullie.

No waste

De afgelopen jaren heb je op Smulpaapje al met enige regelmaat gezien dat ik probeer om zo min mogelijk te verspillen. Door restjes de dag erna in de lunchtrommel mee te geven, door het maken van weekmenu’s. Maar er is nog veel meer dat je zelf kunt doen.

Het voelt dan ook heel goed om dit onderwerp nu in een samenwerkingsverband op te pakken en op die manier te proberen nóg meer mensen te bereiken. Het is een van de belangrijkste redenen voor mij om aan dit project mee te werken. Samen bereiken we tenslotte veel meer!

Verspillingsvrij_groente Smulpaapje
foto: Simone van den Berg

Deel je tips

En jij kunt ook jouw bijdrage leveren. Deel jouw tips, onder dit artikel of op social media via de hashtag #samenminder en inspireer anderen met jouw manieren om minder eten te verspillen.

Al mijn tips, samen met die van jullie, verzamel ik in een apart artikel dat binnenkort online komt. Zodat je ze altijd terug kunt lezen als je het even niet meer weet!

Smulpaapje & stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder deze betaalde samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

Gepubliceerd op 5 maart 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.