Samen tegen voedselverspilling



samenwerking – vanaf deze maand zet ik me, samen met de Stichting tegen voedselverspilling en heel veel anderen, in om mijn steentje bij te dragen in de strijd tegen voedselverspilling. In Nederland verspillen we jaarlijks 50% van de totale voedselverspilling gewoon thuis. Dat is om en nabij 41 (!!) kilo aan eten dat wordt weggegooid.

Niet alleen betekent dat heel veel geld (jouw geld!) wat eigenlijk in de prullenbak verdwijnt, maar ook heel veel energie en grondstoffen die worden verspild. Maar hoe kunnen we daar nu daadwerkelijk iets aan doen? Ik ga je daarbij helpen!

verspillingsvrij.png

Alle kleine beetjes helpen

Want hoewel ik thuis, eigenlijk al jaren, best heel alert ben op wat ik wel/niet weggooi, verdwijnt ook bij mij nog steeds het nodige in de prullenbak dat op zich best prima nog gebruikt zou kunnen worden. En hoewel het niet veel is, helpen al die kleine beetjes ook om minder eten te verspillen. Dat geldt ongetwijfeld ook voor jullie.

No waste

De afgelopen jaren heb je op Smulpaapje al met enige regelmaat gezien dat ik probeer om zo min mogelijk te verspillen. Door restjes de dag erna in de lunchtrommel mee te geven, door het maken van weekmenu’s. Maar er is nog veel meer dat je zelf kunt doen.

Het voelt dan ook heel goed om dit onderwerp nu in een samenwerkingsverband op te pakken en op die manier te proberen nóg meer mensen te bereiken. Het is een van de belangrijkste redenen voor mij om aan dit project mee te werken. Samen bereiken we tenslotte veel meer!

Verspillingsvrij_groente Smulpaapje
foto: Simone van den Berg

Deel je tips

En jij kunt ook jouw bijdrage leveren. Deel jouw tips, onder dit artikel of op social media via de hashtag #samenminder en inspireer anderen met jouw manieren om minder eten te verspillen.

Al mijn tips, samen met die van jullie, verzamel ik in een apart artikel dat binnenkort online komt. Zodat je ze altijd terug kunt lezen als je het even niet meer weet!

Smulpaapje & stichting Samen tegen voedselverspilling

Smulpaapje werkt voor dit onderwerp samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Artikelen in die reeks vallen onder deze betaalde samenwerking. Hoe ik omga met samenwerkingen lees je hier.

Gepubliceerd op 5 maart 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!