Salade van gegrilde asperges met broodkruim, walnoten en munt



Een verrassende salade met gegrilde groene asperges en een zeer smaakvolle crunchy topping van broodkruim, walnoten & munt. Een ideale lunchsalade.

Dit recept maakte ik op basis van twee aspergerecepten uit het boek Zes Seizoenen van Joshua McFadden (zo’n aanrader!). Het resultaat was een fantastische salade met volop groente, op een manier zoals ik ze nog nooit eerder had gegeten.

De broodkruim met walnoten, citroen en munt geeft de salade net dat beetje extra, dan wanneer je gewoon gegrilde asperges eet. In het originele recept worden de asperges trouwens rauw in de salade gesneden, maar ik geef de voorkeur aan de gegrilde variant.

Aspergesalade voor vier personen

  • 40g gedroogd broodkruim
  • 50g geraspte Parmezaanse kaas
  • 60g geroosterde, fijngehakte walnoten
  • 1tl fijn geraspte citroenschil
    zeezout en versgemalen peper
  • chilivlokken
  • 450g asperges, onderste houten deel verwijderd
  • 100g babyspinazie
  • 60ml vers citroensap
  • 5g munt, fijngesneden
  • 4el extra vergine olijfolie

optioneel: gepocheerd ei

Salade van gegrilde asperges met broodkruim, walnoten en munt

Begin voor de salade met het maken van het broodkruim. Hiervoor snijd je brood in dobbelsteentjes en leg je die op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven tot 120C en bak het brood tot het droog, maar nog niet bruin is (ongeveer een uur). Laat het brood afkoelen en maal het dan in de keukenmachine tot kruim, zonder dat het poeder wordt. Zeef eventueel het kruim om poeder eruit te zeven. Meng dit de Parmezaanse kaas, walnoten, citroenrasp. Breng het op smaak met zout, peper, wat chilivlokken (naar smaak) en zet even apart.

Gegrilde asperges

Voor de gegrilde asperges zet je een grilpan, zonder olie, op hoog vuur om goed warm te worden. Leg de asperges erin, druk even stevig aan en rooster ze in 10-15 minuten gaar. Draai halverwege om.

Meng de asperges met de babyspinazie en de broodkruimmix en hussel alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper, chilivlokken (als je nog meer wilt), citroensap, munt en 4el olijfolie. Hussel opnieuw en serveer meteen. Wij aten ‘m met een gepocheerd eitje per persoon erbij en lekker wat gegrild brood, zodat het een volwaardige maaltijd werd.

Gepubliceerd op 8 april 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.