Salade van gegrilde asperges met broodkruim, walnoten en munt

Een verrassende salade met gegrilde groene asperges en een zeer smaakvolle crunchy topping van broodkruim, walnoten & munt. Een ideale lunchsalade.
Dit recept maakte ik op basis van twee aspergerecepten uit het boek Zes Seizoenen van Joshua McFadden (zo’n aanrader!). Het resultaat was een fantastische salade met volop groente, op een manier zoals ik ze nog nooit eerder had gegeten.
De broodkruim met walnoten, citroen en munt geeft de salade net dat beetje extra, dan wanneer je gewoon gegrilde asperges eet. In het originele recept worden de asperges trouwens rauw in de salade gesneden, maar ik geef de voorkeur aan de gegrilde variant.
Aspergesalade voor vier personen
- 40g gedroogd broodkruim
- 50g geraspte Parmezaanse kaas
- 60g geroosterde, fijngehakte walnoten
- 1tl fijn geraspte citroenschil
zeezout en versgemalen peper - chilivlokken
- 450g asperges, onderste houten deel verwijderd
- 100g babyspinazie
- 60ml vers citroensap
- 5g munt, fijngesneden
- 4el extra vergine olijfolie
optioneel: gepocheerd ei
Salade van gegrilde asperges met broodkruim, walnoten en munt
Begin voor de salade met het maken van het broodkruim. Hiervoor snijd je brood in dobbelsteentjes en leg je die op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven tot 120C en bak het brood tot het droog, maar nog niet bruin is (ongeveer een uur). Laat het brood afkoelen en maal het dan in de keukenmachine tot kruim, zonder dat het poeder wordt. Zeef eventueel het kruim om poeder eruit te zeven. Meng dit de Parmezaanse kaas, walnoten, citroenrasp. Breng het op smaak met zout, peper, wat chilivlokken (naar smaak) en zet even apart.
Gegrilde asperges
Voor de gegrilde asperges zet je een grilpan, zonder olie, op hoog vuur om goed warm te worden. Leg de asperges erin, druk even stevig aan en rooster ze in 10-15 minuten gaar. Draai halverwege om.
Meng de asperges met de babyspinazie en de broodkruimmix en hussel alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout, peper, chilivlokken (als je nog meer wilt), citroensap, munt en 4el olijfolie. Hussel opnieuw en serveer meteen. Wij aten ‘m met een gepocheerd eitje per persoon erbij en lekker wat gegrild brood, zodat het een volwaardige maaltijd werd.
Gepubliceerd op 8 april 2018