Salade Niçoise

Er zijn heel veel verschillende varianten van de klassieke salade Niçoise, die heerlijke maaltijdsalade met vis, groente en ei. Dit is de mijne. En die is bij uitstek geschikt om op warme dagen te eten. Je maakt alles van tevoren klaar, zodat je zo min mogelijk gedoe hebt in de keuken. Wij eten onze salade Niçoise wel liefst op kamertemperatuur. Op die manier komen alle smaken nóg beter tot zijn recht.
Salade Niçose is ook zo’n maalijdsalade die het goed doet bij jongere eters. Ze kunnen eruit pikken wat ze lekker vinden. Dit is hoe ik mijn Niçoise het liefst maak.
Maaltijdsalade voor vier personen
1 zak rucola
500g krieltjes, in stukken
500g sperzieboontjes, afgehaald en gehalveerd
100g zongedroogde tomaatjes
2-3 tl kappertjes
100g zwarte olijven
4 eieren, hardgekookt
2 blikjes tonijn op water (Fish Tales)
voor de honing/mosterddressing
2 el mayonaise
2 el yoghurt
1 el vloeibare honing
2 tl Dijon mosterd
2 tl citroensap
zout & peper
Salade Niçoise
Kook de krieltjes en sperziebonen beetgaar in gezouten, kokend water. Giet af en spoel even koud af. Laat dan goed uitstomen. Kook in dezelfde tijd je eieren, in 8 minuten, laat onder koud water schrikken, pel en halveer ze.
Maaltijdsalade met groente, vis en ei
In een hele grote kom gaat nu de rucola. Daarop de afgekoelde aardappeltjes, boontjes, tomaatjes, kappertjes, olijven en uitgelekte tonijn. Hussel dit goed door elkaar en doe er dan de dressing over. Ik had een fles kant & klare honing-mosterddressing nog staan, maar die kun je natuurlijk ook heel goed zelf maken.Meng daarvoor de genoemde ingrediënten tot een dressing en giet die over de salade. Garneer de salade met partjes gekookt ei en serveer met lekker knapperig stokbrood.
Gepubliceerd op 3 juni 2020